ŽIVOT

Sutra o cijepljenju turističkih djelatnika i drugih prioritetnih skupina

"U ovom tjednu će doći nešto manje od 100.000 doza cjepiva, a do kraja travnja oko 490.000 doza"

    Objavljeno 06.04.2021
    Ivona Amidžić

    Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u utorak nakon video sastanka premijera Andreija Plenkovića s predstavnicima županija da se razgovaralo o epidemiološkim mjerama i procesu cijepljenja protiv covida-19, kako bi županije bile spremne na prihvaćanje većih količina cjepiva.

    Na video-sastanku su sudjelovali predstavnici županijskih stožera civilne zaštite, župani te ravnatelji županijskih zavoda za javno zdravstvo.

    “U ovom tjednu će doći nešto manje od 100.000 doza cjepiva, a do kraja travnja oko 490.000 doza. Dakle, brojni su izazovi pred nama, pogotovo ako uzmemo u obzir ovo što se događa sa cjepivima pojedinih proizvođača. Na sve što je pred nama moramo odgovoriti na promišljeni način”, izjavio je Beroš nakon sastanka.

    Ravnatelj Krunoslav Capak HZJZ-a kaže kako je za očekivati da ćemo do kraja lipnja, s dodatnim dozama cjepiva, postići procijepljenost stanovništva od 50 posto, što će biti približno kao u većini zemalja EU-a.

    Što se tiče distribucije cjepiva, rekao je kako je na sastanku je prikazana tablica koja sadrži broj doza koje će distribuirati po županijama u skladu s brojem stanovnika, osim u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje se i dalje dostavlja 20 posto više.

    Nešto više cjepiva dosad je dostavljeno i u Dubrovačko-neretvansku i Primorsko-goransku županiju zbog loše epidemiološke situacije, no glavni princip i dalje ostaje distribucija prema broju stanovnika.

    Pričekati službeni stav EMA-e o vezi AstraZenece i tromboza

    Capak je rekao kako su neke županije pri kraju s drugom fazom cijepljenja pa će ranije krenuti s trećom, kao i da ne treba čekati završetak druge faze jer će trebati potrošiti količine cjepiva koje budu stizale.

    Kad je riječ cijepljenju turističkih djelatnika i drugih prioritetnih skupina, najavljeno je da će o tome biti govora sutra na međuresornom sastanku nakon užeg kabineta Vlade.

    Beroš i Capak smatraju kako treba pričekati službeni stav Europske agencije za lijekove (EMA) u odnosu na tvrdnju jednog od dužosnika EMA-e da “postoji veza” između AstraZenecina cjepiva i pojave tromboza kod nekih osoba koje su primile to cjepivo.

    “Pratimo sve što se događa, ali prije bilo kakvih zaključaka moramo pričekati službeni stav EMA-e i njenih regulatornih tijela. Razgovarali smo i o tome, sve opcije su na stolu. Da bi postupali, moramo dobiti jasnu i neupitnu informaciju od EMA-e”, rekao je Beroš.

    Capak je istog mišljenja te kaže kako samo onaj tko prikuplja svu dokumentaciju i prati nuspojave može dati ocjenu cjepiva.

    “Vrlo teško da će se odlučiti za suspenziju, moguće da će se mijenjati nešto u preporukama i uputama za korištenje cjepiva. Ako se nešto takvo dogodi, to će biti preporuke za nekorištenje cjepiva u nekoj od dobi”, dodao je Capak.

     

    (Hina)

    foto: screenshot

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Medicinski stručnjaci upozoravaju na važnost cijepljenja protiv gripe kako bi se zaštitili od ozbiljnih komplikacija. Gripa je ozbiljna bolest od koje može oboljeti svaka osoba. Može dovesti do teških, ponekad i po život opasnih komplikacija.

    Gripa nije tek sezonska bolest, zaštita ranjivih skupina je imperativ!

    Gripa se često smatra rutinskom respiratornom infekcijom koja prolazi za nekoliko dana i ne ostavlja ozbiljne posljedice. U stvarnosti situacija Više…

    Aktivno je 373 slučaja, a u izolaciji je 65 osoba. Porast oboljelih je od kraja kolovoza zabilježen u Hrvatskoj i u ostatku EU. Cijepljenje se posebno preporuča nekim skupinama.

    HZJZ objavio nove preporuke za cijepljenje protiv korone

    Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je privremene preporuke za cijepljenje protiv koronavirusa ove jeseni. Prema podacima HZJZ-a, u Više…

    Iako više nije stanje epidemije i opasnost od virusa SARS-COV-2 je manja, bolesnici na bolničkom liječenju, osobito oni najteži, mogu razviti teški oblik COVID-19. Preporuka Ravnateljstva KBC-a Osijek glasi: jedan, maksimalno dva posjetitelja po bolesniku, uz obvezno nošenje zaštitne maske

    KBC Osijek – Nakon duže od tri godine dopušteni posjeti bolesnicima

    Posjeti bolesnicima hospitaliziranim u Kliničkom bolničkom centru Osijek ponovno su dopušteni! Bolnica je u vezi s tim postupila u skladu Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

    Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

    Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

    FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

    Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

    [FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje