ŽIVOT

Sve operativne snage i sudionici sustava civilne zaštite stavljeni u visoku pripravnost

Zbog najavljenog nevremena i obilnih kišnih oborina koje će prema prognozama DHMZ-a zahvatiti veći dio teritorija Republike Hrvatske od 04. do 06. kolovoza, sve operativne snage i sudionici sustava civilne zaštite stavljeni su u visoku pripravnost.

Objavljeno 04.08.2023
Mihael Šilac

Pozivaju se građani na područjima sklonima poplavama da budu posebno oprezni, ne kreću na put ako ne moraju, prate vijesti i preporuke nadležnih tijela te da pravodobno poduzmu potrebne sigurnosne mjere.

U cilju smanjenja rizika od poplava, Ravnateljstvo civilne zaštite u dogovoru s čelnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, stožerima civilne zaštite, žurnim službama i operativnim snagama poduzima sve potrebne preventivne mjere kako bi se zaštitili građani i imovina te pravovremeno reagiralo u slučaju izlijevanja rijeka ili poplava na područjima s visokim rizikom.

Prema hidrološkom izvješću DHMZ-a, obilna akumulirana oborina i oborina koja se još očekuje na području uzvodnih susjednih država (Slovenije i Austrije) uzrokuje daljnji značajan porast vodostaja rijeka Mure, Drave i Save. Te rijeke bi tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana mogle doseći iznimno visoke vodostaje i protoke. S obzirom na to da iz susjedne Slovenije Savom dolazi povećani protok, postoji mogućnost otvaranja ustave Prevlaka, kako bi se višak vode preusmjerio kroz Lonjsko polje i rasteretila Sava.

Prema upozorenju Glavnog centra obrane od poplava i hidrološkim prognozama visine vodostaja rijeke Save aktivirat će se Oteretni kanal Sava-Odra u popodnevnim satima. U tijeku su pripreme za zatvaranje cestovnih prijelaza.

Također, prognoza obilnih oborina tijekom dana na području sjevernog Jadrana, Gorskog kotara, Like, središnje i sjeverozapadne Hrvatske, a kasno popodne i u noći na području srednjeg i južnog Jadrana može uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava.

Pozivaju se građani na područjima sklonima poplavama da budu posebno oprezni, ne kreću na put ako ne moraju, prate vijesti i preporuke nadležnih tijela te da pravodobno poduzmu potrebne sigurnosne mjere.

U županijskim centrima 112 očekuje se veliki broj poziva građana stoga apeliramo da zovu broj 112 samo u hitnim situacijama kako bi se pomoć najprije pružila onima koji su najugroženiji s obzirom na to da je primarni zadatak prvenstveno spašavanje ljudskih života, a tek onda imovine.

Upute za poplave:

premjestite vrijedne stvari na povišena mjesta

pripremite pitku vodu jer će nakon poplave možda biti zagađena (tijekom poplave nemojte piti vodu iz vodovoda, bunara i drugih izvora)

budite pripravni na evakuaciju s ruksakom za hitne situacije

ako nadležne službe pozovu na žurnu evakuaciju odmah postupite prema pozivu kako biste iskoristili preporučene evakuacijske rute prije njihovog potapanja

ako ste zatočeni u vašoj kući zbog poplave, pokušajte se uzvisiti što je više moguće

isključite glavne izvore struje, plina i vode

ako ste na otvorenom udaljite se od mjesta ugroženog poplavom

izbjegavajte hodanje kroz sve poplavne vode

ne prolazite kroz vodu automobilom, biciklom ili nekim drugim prijevoznim sredstvom

ako ste u automobilu i ne možete se bez rizika prevesti do sigurne pozicije odmah ga napustite i popnite se na povišeno mjesto

pomozite drugima u vašoj blizini, osobito ranjivim članovima obitelji, teško pokretnima, bolesnima, djeci, osobama s invaliditetom te svima ostalima kojima je potrebno

ako je prekasno za evakuaciju domaćih životinja ostavite prostore u kojima borave otvorene kako bi mogle izaći

ako možete povedite sa sobom kućne ljubimce, a u suprotnom omogućite im slobodno kretanje

slušajte obavijesti na televiziji i radiju

nakon poplave surađujte sa žurnim službama u čišćenju prostora, uklanjanju lešina uginulih životinja, provedite dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju objekata, bunara i otvorenih prostora kako biste izbjegli zdravstvene rizike.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Unatoč velikom broju djece, vozač BMW-a je nagazio na gas i uz potjeru presretača s upaljenom rotacijom pokosio hidrant - zatim je pokušao pobjeći...

(FOTO) Vozač pored Srednjike odvalio hidrant pa bježao policiji, voda poplavila obje strane ulice

U prometnoj nesreći pored Srednjoškolskog igrališta nastradao je hidrant koji je odvaljen iz zemlje, a uslijed čega je voda počela Više…

Planiran je i nastavak izgradnje u dužini oko 700 metara...

Betonski nasip na potoku Bukvik spriječit će štete od poplava u Donjoj Motičini

Nakon teških bujičnih poplava koje su pogodile šire našičko područje sredinom srpnja ove godine, teren u Donjoj Motičini, kod potoka Više…

"Elementarnu nepogodu koja nas je zadesila proteklog tjedna ne pamte ni najstariji stanovnici..."

Rješenje za obranu od poplava na našičkom području je izgradnja akumulacija

Nakon teških bujičnih poplava koje su pogodile šire našičko područje početkom prošlog tjedna, teren su obišli generalni direktor Hrvatskih voda Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Dva hrvatska Rafalea preletjet će sutra preko Osijeka, odlična prilika vidjeti ih iznad osječkog neba i možda uslikati. Objavite vaše fotke u komentarima!

Rafalei će letjeti sutra iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske, donosimo raspored preleta!

Najavljeni završetak radova i puštanje u promet Stepinčeve ulice od Vukovarske do Reljkovićeve / Reisnerove i Trga Baruna Trenka te početak radova na sljedećoj fazi u Gundulićevoj ulici od Stepinčeve do Radićeve neće započeti kako je najavljeno...

Obavijest o produženju roka dovršetka radova u dijelu Gundulićeve ulice

Cilj ovog projekta nije samo istaknuti na postojanje naših lokalnih „divova“ već i ukazati na sve veće posljedice klimatskih promjena ali i na nužnost očuvanja osječkih divova.

FOTO] Osječki divovi