ŽIVOT

Svjetski dan veganstva: Osim što je “dan mrtvih”, bit će da je i “dan gladnih”

Svatko tko je probao vegansku prehranu zna koliko ona može biti raznovrsna - ipak, mi se držimo "meseka" ;)

Objavljeno 01.11.2018
Josipa Maksimović

Svjetski dan veganstva, obilježava se 1. studenog još od 1994. godine.

Ne brinite se, u naslovu smo se odlučili malo našaliti – svatko tko je probao vegansku prehranu zna koliko ona zapravo može biti raznovrsna.

Vegani vole “tamaniti zelenjavu”, prvenstveno zato što je zdrava, a također i kako bi zaštitili životinje i suzbili njihovo iskorištavanje za ljudske potrebe.

U slučaju da još niste 100 posto sigurni, pojam vegana odnosi se na osobu koja ne jede nikakvu hranu životinjskog porijekla, nego se izričito prehranjuje “darovima majke prirode”.

Čini nam se da je trend veganstva porastao u zadnjih nekoliko godina.

Ipak, u društvu često vlada mišljenje da vegani “žive od zraka” i da su stalno gladni.

Bez brige, izbor namirnica je zaista šarolik, a vegani su “prisiljeni” biti što kreativniji kako bi osmislili vlastite varijante “naše” hrane, tako da nitko neće ostati gladan!

Svaka im čast na volji, mi se ipak držimo “meseka”!

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Konferencija FOODCOOLTOUR, je okupila više od tri stotine uzvanika - vodeće europske i domaće stručnjake, predstavnike vlasti i akademske zajednice te prehrambene industrije

Konferencija Foodcooltour u Osijeku: Proizvodnja hrane i samodostatnost kao strateški resurs i pitanje nacionalne sigurnosti

Jandroković: Pitanje samodostatnosti postaje sve važnije, posebno u svijetlu globalnih događaja i najnovijih međunarodnih sukoba Najviše uvozimo voće, povrće, meso Više…

U nastavku teksta donosimo neke od originalnih, inovativnih i uzbudljivih destinacija koje ove jeseni nude gastro iskustvo za pamćenje.

Jesenski gastro vodič uz koje je odabir najboljih restorana mačji kašalj

Regionalna restoranska scena dinamično je dočekala jesensko razdoblje, a tom svjedoči niz odličnih restorana, bistroa, vinarija i barova koji nude Više…

Za stanovnike Osijeka ovo su najpopularniji izbori korisnika, top tri restorana u Osijeku.

Osječani obožavaju street food, naručuju ga više od burgera i pizza, ali i dalje najviše vole – pomfrit!

Donosimo vam kulinarske izbore Hrvata u 2023. godini. Izgleda da tradicionalni favoriti polako ustupaju mjesto nekim novim jelima, a apsolutni Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Više od tri tisuće posjetitelja uživalo je u bogatom programu, kojim se još jednom istaknula tradicija i gostoljubivost Baranje

[FOTO] Rekordan broj posjetitelja na ovogodišnjem Vinatlonu uz Doris i vrhunska vina

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek i Klinički zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek organiziraju redovnu akciju dobrovoljnog davanja krvi

Dobrovoljno darivanje krvi na Sjenjaku i u Josipovcu

Na događaju su sudjelovale udomiteljske obitelji s djecom, predstavnici Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, kao i djelatnici Hrvatskog zavoda za socijalni rad. Bio je to susret različitih generacija, stručnjaka i zajednice, u znaku zahvalnosti i zajedništva

Osijek proslavio Nacionalni dan udomiteljstva uz druženje s udomiteljskim obiteljima