ŽIVOT

Svjetski dan veganstva: Osim što je “dan mrtvih”, bit će da je i “dan gladnih”

Svatko tko je probao vegansku prehranu zna koliko ona može biti raznovrsna - ipak, mi se držimo "meseka" ;)

Objavljeno 01.11.2018
Josipa Maksimović

Svjetski dan veganstva, obilježava se 1. studenog još od 1994. godine.

Ne brinite se, u naslovu smo se odlučili malo našaliti – svatko tko je probao vegansku prehranu zna koliko ona zapravo može biti raznovrsna.

Vegani vole “tamaniti zelenjavu”, prvenstveno zato što je zdrava, a također i kako bi zaštitili životinje i suzbili njihovo iskorištavanje za ljudske potrebe.

U slučaju da još niste 100 posto sigurni, pojam vegana odnosi se na osobu koja ne jede nikakvu hranu životinjskog porijekla, nego se izričito prehranjuje “darovima majke prirode”.

Čini nam se da je trend veganstva porastao u zadnjih nekoliko godina.

Ipak, u društvu često vlada mišljenje da vegani “žive od zraka” i da su stalno gladni.

Bez brige, izbor namirnica je zaista šarolik, a vegani su “prisiljeni” biti što kreativniji kako bi osmislili vlastite varijante “naše” hrane, tako da nitko neće ostati gladan!

Svaka im čast na volji, mi se ipak držimo “meseka”!

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U nastavku teksta donosimo neke od originalnih, inovativnih i uzbudljivih destinacija koje ove jeseni nude gastro iskustvo za pamćenje.

Jesenski gastro vodič uz koje je odabir najboljih restorana mačji kašalj

Regionalna restoranska scena dinamično je dočekala jesensko razdoblje, a tom svjedoči niz odličnih restorana, bistroa, vinarija i barova koji nude Više…

Za stanovnike Osijeka ovo su najpopularniji izbori korisnika, top tri restorana u Osijeku.

Osječani obožavaju street food, naručuju ga više od burgera i pizza, ali i dalje najviše vole – pomfrit!

Donosimo vam kulinarske izbore Hrvata u 2023. godini. Izgleda da tradicionalni favoriti polako ustupaju mjesto nekim novim jelima, a apsolutni Više…

Zadnjih godinu dana, u restoranu se radi na velikom ZAOKRETU te im je želja bila preobraziti se u kvalitetan BISTRO koji bi osim toga nudio wine and deli koncept uz ponajbolju vinsku kartu u gradu i šire

Potpuni zaokret u restoranu Lipov hlad – kušali smo nova jela

Kultni donjogradski restoran, dobro poznat osječanima ali i izvan naše županije godinama je služio tradicionalnu hranu na visokoj razini. Klasični Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ovaj vikend Portoš se voza u Božićnom tramvaju a tu su i susreti s Portošem Božićnjakom. Ova nedjelja, 15. prosinca u Portanovi je radna.

Portoševa Božićna avantura u Božićnom tramvaju

Najnoviji supermarket s bogatom i kvalitetnom ponudom mijenja životne navike stanovnika Retfale. Povodom otvorenja SPAR Hrvatska donirao DVD Retfala

Osječka Retfala dobila najmoderniji SPAR supermarket

Ova lokalna inicijativa dio je Jabilove volonterske platforme Jabil Cares u sklopu koje kompanija na svim svojim lokacijama implementira lokalizirane strategije ulaganja u zajednice u kojima djeluje

Osječki Jabil sudjelovao u prvoj volonterskoj akciji u zajednici