ŽIVOT

SZO: Četiri europske zemlje izgubile status država bez ospica

Slučajevi ospica u Europi su u naglom porastu - Ako se ne postigne visoka procijepljenost neki će tragično umrijeti!

Objavljeno 03.09.2019
Ivona Amidžić

Četiri europske zemlje izgubile su status države u kojoj su ospice iskorijenjene, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija, a to su Velika Britanija, Grčka, Češka i Albanija.

Slučajevi ospica u Europi su u naglom porastu, upozorila je u četvrtak Svjetska zdravstvena oragnizacija pozivajući zemlje da pojačaju napore u procjepljivanju stanovništva.

“Ponovno širenje ospica zabrinjavajuće je. Ako se ne postigne visoka procijepljenost i održi u svim zajednicama i djeca i odrasli nepotrebno će patiti i neki će tragično umrijeti”, upozorio je Gunter Pfaff, voditelj eurospkog ureda SZO-a za iskorijenjivanje ospica.

Prema SZO-u u 48 europskih zemalja zabilježeno je 89.994 slučajeva ospica u prvih šest mjeseci 2019. što je dvostruko veći broj u odnosu na isto razdoblje 2018. kad je zabilježeno 44.175 slučajeva. U čitavoj 2018. zabilježeno je 84.462 slučajeva ospica.

Smatra se da su ospice iskorijenjene kada nema endemskog prijenosa bolesti tijekom 12 ili više mjeseci na određenom zemljopisnom području

Ta visoko zarazna, potencijalno smrtonosna bolest može se spriječiti s dvije doze cjepiva.

SZO je proteklih mjeseci upozorio na nisku razinu procijepljenosti.

U Velikoj Britaniji zabilježeno je 953 slučajeva u 2018. i  489 u prvih šest mjeseci  2019., u Grčkoj u istom razdoblju 2193 odnosno 28 slučajeva, u  Albaniji 1466 odnosno 475 u Češkoj 217 u 2018. odnosno 569 u 2019.

Ravnateljica odjela za cijepljenje SZO-a Kate O’Brien upozorava da se radi u zemljama u kojima postoji visoka razina procijepljenosti pa nije riječi o državama sa slabim sustavima.

“To je zvono za uzbunu širom svijeta – postići visoku razinu procijepljenosti na razini zemlje nije dovoljno, potrebno ju je postići u svakoj zajednici i svakoj obitelji”, upozorava ona.

U 2019. zabilježeno je 37 smrti od ospica u usporedbi s 74 umrla u 2018. Bolest prate i druge komplikacija poput sljepoće te pobačaja.

Oko 60 posto oboljelih u Europi u 2019. su osobe mlađe od 19 godina

U četiri zemlje – Ukrajini, Kazahstanu, Gruziji i Rusiji, zabilježeno je 78 posto svih slučajeva evidentiranih u prvih šest mjeseci 2019. Od toga 60 posto odnosilo se samo na Ukrajinu.

Ospice su prema SZO-u bile u 2018. iskorijenjene u 35 od 53 europske zemlje što je pad u odnosu na 2017. kada se smatralo da su bile iskorijenjene u 37 zemalja.

Bolest se smatra endemskom u 12 zemalja, među kojima su Francuska i Njemačka u kojoj će od ožujka 2020. postati obvezno cijepljenje.

Prema SZO-u cijepljenjem je od 2000. do 2016. spriječeno više od 20 milijuna smrti od ospica

Širom svijeta broj ospica se utrostručio u prvih sedam mjeseci 2019. u usporedi s istim razdobljem prošle godine i iznosio je 364.808 u odnosu na 129.239 u prvih sedam mjeseci 2018.

Najviše je ospica zabilježeno u Demokratskoj Republici Kongu, Madagaskaru i Ukrajini.

Prema SZO-u 90 posto slučajeva ospica usvijetu se i ne zabilježi i vjeruje se da godišnje u svijetu 6,7 milijuna ljudi umre od posljedica ospica.

Razlozi necijepljenja prema SZO-u su nepristupačnost cijepljenja u nerazvijenim zemljama ili dezinformacije poput lažnih tvrdnji da to cjepivo izaziva autizam kod djece.

(Hina)

foto: pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Jesmo li zaista u velikoj opasnosti i možemo li se zaštititi?

(FOTO) Kako koronavirus izgleda u usporedbi s ostalim velikim epidemijama?

Potvrđeno je kako je u Hrvatsku stigao koronavirus. Prvi slučaj zaraze zabilježen je u Zagrebu, a potvrdio ga je premijer Više…

Cijepljenje se također preporučuje djeci i adolescentima na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu...

HZJZ: Cijepljenje protiv gripe počinje u srijedu, 6. studenoga

Cijepljenje protiv gripe započet će u srijedu, 6. studenoga, u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i u zavodima za javno zdravstvo, Više…

"Ako imate simptome koji odgovaraju karcinomu debelog crijeva i rektuma trebate otići na pregled bez obzira na to koliko vam je godina"

Rak debelog crijeva sve češći kod mlađih osoba

Broj karcinoma debelog crijeva kod mlađih osoba u porastu je u mnogim bogatijim zemljama dok se broj tih dijagnoza kod Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Četiri je dana Ella šutjela, a nakon što se odmorila otkriva: "Ovo mi je bio posljednji put"

Ella Dvornik rodila pet tjedana prije termina – Za dijete su izabrali neobično ime

Upis u vojnu evidenciju obvezan je sukladno Zakonu o obrani za sve hrvatske državljane – muške osobe koje u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina, a imaju prebivalište na području RH

Poziv za upis u vojnu evidenciju u 2020. godini

Jesmo li zaista u velikoj opasnosti i možemo li se zaštititi?

(FOTO) Kako koronavirus izgleda u usporedbi s ostalim velikim epidemijama?