GOSPODARSTVO

Talijani se bune zbog planova EU-a o mogućem razrjeđivanju vina vodom

Prodaja razvodnjenog vina kao kvalitetnog proizvoda dosad je u Europi bila zabranjena

    Objavljeno 09.05.2021
    Darija Kovačić

    Talijanska vinska industrija oštro se protivi planovima Europske unije o mogućem razrjeđivanju vina vodom da bi se u njemu smanjio udio alkohola.

    Po pisanju talijanskih medija, U Europi se razmatra osmišljavanje proizvodnje vina bez alkohola ili vina s manjim postotkom alkohola, a krajnji cilj takvog prijedloga je promicanje zdravlja.

    Ministar poljoprivrede Stefano Patuanelli najavio je da će se Rim tome usprotiviti, a udruga poljoprivrednika Coldiretti upozorila je na “obmanu potrošača”, prenosi talijanska novinska agencija Ansa.

    Novine Corriere della Sera u subotu pišu o “pobuni u Italiji”.

    “Uvođenje djelomičnog i/ili potpunog smanjenja postotka alkohola u vinu, kao nove vinarske prakse predstavlja velik rizik i iznimno opasan presedan koji bi ozbiljno ugrozio identitet talijanskih i europskih vina”, rekao je u petak predsjednik Coldirettija Ettore Prandini.

    Prodaja razvodnjenog vina kao kvalitetnog proizvoda dosad je u Europi bila zabranjena, podsjećaju i ostali predstavnici ove industrije.

    Neki vinopije vole u vino doliti običnu ili mineralnu vodu da se ne bi prebrzo napili, no pravi poznavatelji dobre kapljice piju ga bez ikakvih dodataka.

    Na policama trgovina kupci mogu pronaći i vina koja se deklariraju kao bezalkoholna.

    Italija je prva u svijetu po količini proizvedenog vina, a godišnji prihod po zadnjim je podacima iznosio oko 11 milijardi eura.

    (Hina)

    Foto: ilustracija/unsplash

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    WineOS je privukao najviše izlagača do sada. Tijekom dva sajamska dana, 12. i 13. siječnja, na 101 izlagačkom mjestu u glavnoj dvorani, pet u maloj dvorani te na sajamskoj pozornici predstavilo se više od 130 proizvođača vina, žestokih pića, delicija te drugih proizvoda i usluga iz sedam zemalja.

    [FOTO] Velika fotogalerija – WineOs nastavio rušiti vlastite rekorde

    Iza nas je deveto izdanje WineOS-a, najveće i najznačajnije vinske manifestacije u istočnoj Hrvatskoj. Selidba u novi prostor, a riječ Više…

    Stanovnike navedenih ulica Vodovod Osijek moli za razumijevanje

    Vodovod Osijek – Najava obustave isporuke pitke vode dijelu Zagrebačke i Vukovarske ulice

    Zbog rekonstrukcije vodoopskrbne mreže u Vukovarskoj ulici, dana 24.11.2023. (petak), u vremenu od 07:30 – 11:30 h,  bez vode će Više…

    Guverneri Rotary Distrikta Hrvatska — Ivan Miškulin, Srbija i Crna Gora — Nikola Božić, i Mađarska — László Réti, potpisali su Deklaraciju o suradnji kojom su se obvezali da će u narednim godinama poseban fokus usmjeriti ka poboljšanju kvalitete voda u Panonskoj nizini, ali i aktivnom sudjelovanju u globalnim projektima vezanim za vodu.

    IWC 2023 – Regionalna suradnja u rješavanju problema s arsenom u vodi

    Rotarijanci iz Hrvatske, Mađarske i Srbije, uz pomoć stručnjaka, nastavljaju zajednički rad na uklanjanju arsena i drugih štetnih tvari iz Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Potpuno se zatvara za promet Kapelska ulicu, u dijelu od od Mlinske do Kolodvorske, a radovi i nova privremena regulacija prometa će trajati do 31. srpnja 2024.

    Obavijest o promjeni u privremenoj regulaciji prometa u Kapelskoj ulici koja se zatvara za promet

    Riječ je o inženjerskom uredu u kojemu Infobipovi zaposlenici primarno razvijaju najnovija SaaS cloud komunikacijska rješenja za globalno tržište.

    [FOTO] Infobip predstavio novootvoreni ured u Osijeku

    Nova je to manifestacija namijenjena upravo maturantima kako bi im se pomoglo i usmjerilo u odabiru daljeg obrazovanja ili na tržištu rada

    [FOTO] Održan “Sajam mogućnosti – putokaz budućnosti” koji pomaže maturantima u odabiru studija i(li) posla