POLITIKA

Tehnika manipulacije “lažna dilema“ – ili kako nas u Hrvatskoj stalno svađaju i dijele – piše prof.dr.sc. Željko Požega za Nacionalniportal.hr

Ako smatraš da ima previše branitelja koji primaju mirovine, protiv si svih branitelja. Mogu li ja biti svim srcem za prave branitelje, a protiv lažnih? - pita se profesor Požega u novoj kolumni

    Objavljeno 09.10.2018
    admin

    Prof.dr.sc. Željko Požega je redoviti profesor na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka, a kao nezavisni kandidat s liste Mosta NL.

    Kada studentima predajem tehnike manipulacije ljudima, posebno im skrenem pozornost na jednu tehniku koja se zove “lažna dilema“. Ta se tehnika najjednostavnije može objasniti na način da se prema drugoj osobi postavite na način da se mora složiti sa vama, a ako se ne slaže tada je protiv vas.

    Tehnika je, dakako, lažna i obmanjujuća, jer ne ostavlja treću opciju u kojoj bi se vaš sugovornik, s kojim manipulirate, mogao ne slagati s vama, ali ipak i ne biti protiv vas.

    Ako za ovu tehniku niste nikada čuli, budite sigurni da se ona nad vama provodi cijelo vrijeme. Od vašeg djetinjstva kada su vam roditelji govorili: “Napravi što ti kažem ako me voliš“ ili “Ako ćeš ovo prvo, ne možeš ono drugo“.

    I dok je manipuliranje naših roditelja bilo benigno, mediji i političari, nažalost, u Hrvatskoj već 28 godina provode ovu tehniku manipulacije mnogo opasnije i lukavije te nas neprestano obmanjuju, dijele i svađaju.

    Evo samo nekoliko primjera kako s nama manipuliraju, neki su primjeri svježi, neki su nešto stariji …

    Ako si protiv Partizana, fašist si i braniš Ustaše. Mogu li ja biti protiv jednih i drugih jer su i jedni i drugi pravili jezive zločine (bez obzira koji su ih činili više)?

    Ako nisi za Istanbulsku konvenciju, ti si za nasilje prema ženama. Mogu li ja biti protiv nasilja prema ženama, a da sam i protiv Istanbulske konvencije, jer mi se ne sviđa definicija roda?

    Ako si protiv slikovnice “Moja dugina obitelj“ u vrtićima, protiv si homoseksualaca. Mogu li ja biti za to da homoseksualci imaju sva prava i slobode, ali da ipak budem protiv te slikovnice, jer smatram da nije primjerena za djecu u vrtićima?

    Ako bilo što kažeš protiv medija, protiv si novinara i slobode pisanja. Mogu li ja biti za slobodu medija, ali i protiv ovakvih medija koji obmanjuju i lažu za interese političke stranke koja ih financira?

    Ako kritiziraš pravosuđe, protiv si neovisnog sudstva. Mogu li ja biti za neovisno sudstvo, ali i ukazivati da nije normalno da sude godinama, stalno poništavaju odluke i vraćaju na ponovno suđenje?

    Ako si protiv vjeronauka u školama, protiv si vjere i Crkve. Mogu li ja biti za vjeru i Crkvu, a da ipak smatram da moje dijete treba ići na vjeronauk u Crkvu?

    Ako smatraš da ima previše branitelja koji primaju mirovine, protiv si svih branitelja. Mogu li ja biti svim srcem za prave branitelje, a protiv lažnih?

    Ako si za monetizaciju autocesta, protiv si Hrvatske. Mogu li ja biti za Hrvatsku, ali i za monetizaciju autocesta, jer je tako isplativije i bolje za Hrvatsku?

    Ako si protiv kurikularne reforme u školstvu, želiš i dalje zaostali obrazovni sustav. Mogu li ja biti za moderan obrazovni sustav, ali za neki koji će biti mnogo bolji od ovog koji se predlaže i uvodi jer smatram da taj nije dovoljno dobar?

    Volio bih da slobodno nastavite niz. Također bih volio da više ne date da s vama manipuliraju pomoću tehnike “lažna dilema”!

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Vladimir Ham predsjednik je Gradskog vijeća. Potpredsjednici su Drago Šerić i Željko Požega

    Konstituirano Gradsko vijeće Grada Osijeka

    U Osijeku je danas u prostoru Nadbiskupijskog vikarijata održana konstituirajuća sjednica Gradskoga vijeća Grada Osijeka na kojoj je sudjelovalo 30 Više…

    Reakcija neformalne inicijative Mladforma o netransparentnoj praksi biranja vodstva Savjeta mladih Grada Osijeka

    Tko su mladi koje zastupa Savjet mladih Grada Osijeka?

    Neformalna inicijativa Mladforma izdala je priopćenje povodom biranja vodstva Savjeta mladih Grada Osijeka. Priopćenje prenosimo u cijelosti: “Novi saziv Savjeta Više…

    Požega: "Pitao me sin zašto je štrajk prekinut... Ja sam mu odgovorio da nije prekinut, samo je odgođen na godinu dvije, do neke nove prigode..."

    Željko Požega jedan od tisuća ljudi nezadovoljnih postignutim dogovorom

    Da je postignut dogovor između vlade i sindikata o prekidu štrajka u školama znaju već i ptice na grani. Dogovor Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde

    Trenutačno je u tijeku zimsko sezonsko sniženje i premda smo uveli niz pravila kako bi zaštitili građane od prevara, čak 72 posto građana kaže kako je naišlo na lažno sniženje

    Borzan ljuta: Tri četvrtine građana je naišlo na lažna sniženja