ŽIVOT

Tko ide? Što ne činiti u Rusiji?

Rusima ne darujete noževe, satove ili šalove! Naime, šalovi predskazuju suze, noževi neprijatelje, a satovi rastanak

  Objavljeno 13.06.2018
  Alan Srčnik

  Putujete li u Rusiju na svjetsko nogometno prvenstvo, vjerojatno će vam se zbog sličnosti slavenskih kultura neke stvari činiti poznatim pa ćete se dobro snaći, no možda je ipak dobro znati što Rusi tradicionalno smatraju poželjnim, a što ne, kako ne biste zapali u probleme ili jednostavno ispali smiješni.

  Internetski “Ruski vjesnik” tako upozorava da Rusima ne darujete noževe, satove ili šalove! Naime, šalovi predskazuju suze, noževi neprijatelje a satovi rastanak. Čak ako ste Ruskinji naumili pokloniti skupocjeni Hermes šal, ona će ga radije kupiti sama, samo da se poštedi suza. Ako ipak komu poklonite neku od nepoželjnih stvari, nemojte se iznenaditi dadne li vam novčić. Svakako ga uzmite, premda vas može začuditi što vam za skupocjenu stvar plaća sitnišem. To služi stvaranju iluzije da je stvar kupljena.

  Novac se ne smije uzimati i davati u ruke! U Rusiji vam se može dogoditi da taksist ili trgovac ne želi uzeti novac koji mu pružate u ruku i inzistira da ga stavite drugdje, primjerice na pult uz blagajnu. Vjeruje se naime, da novac prenosi energiju vlasnika pa i onu negativnu.

  Ljubitelji zviždanja bit će iznenađeni kad doznaju da se u Rusiji to ne radi u kući. Zviždite li u kući, smatra se da nećete imati novca.

  U Rusiji se stvari ne dodaju preko praga. Zašto je tako, nije posve jasno, ali ruski mistik i astrolog Vladislav Oblonski objašnjava kako je u davna vremena u toj zemlji uobičajeno bilo prah predaka čuvati pod pragom, pa je to mjesto trebalo što manje uznemiravati. Zato se prag uvijek preskakivalo, na njemu se nikad nije sjedilo ili nešto preko njega dodavalo.

  U Rusiji neki (prazno) vjeruju kako se ne treba vraćati ako ste krenuli iz kuće, a niste stigli na cilj. Ako ste se ipak vratili, treba svakako triput preko lijevog ramena pogledati u zrcalo, inače vas može sustići nesreća. Smatra se da, vrati li se tko doma, a prethodno nije stigao na cilj zbog kojega je izišao, njegove životne snage kopne, a na pragu ga hvataju zločesti duhovi čije djelovanje poništava trostruki pogled u zrcalo preko lijevog ramena.

  Krećete li na put, prije toga treba malo sjesti. Kada tko odlazi, pred sam izlazak svi ukućani trebaju koji trenutak sjesti, potom ustati i reći “Zbogom!”, i tek tad možete mirno napustiti dom. Znalci objašnjavaju da je tako zbog praznovjerja prema kojem domaći duhovi ne vole čovjeka pustiti iz kuće u strašan i opasan vanjski svijet, no kada sjedne čini se kako nigdje ne ide, te prevari duhove.

  Noću u Rusiji ne treba izbacivati smeće. Ne zna se odakle potječe ta zabrana, ali je ruski muškarci vole i često se na nju izgovaraju kad ih supruge zamole da ga iznesu.

  (Hina)

  VEZANE VIJESTI

  Čak 30 dana je razvukao put od Njemačke do Rusije. Odu li 'Švabe'do finala, sve skupa će otrajati ...

  Njemački navijač putovao traktorom 2400 km na SP (Video)

  Njemački navijač Huberth Wirth stigao je u nedjelju na traktoru na stadion Lužniki 2 sata prije prve utakmice njegova tima Više…

  Video koji prikazuje 30.000 navijača Islanda okupljenih u Moskvi, a dok izvode poznati vikinški poklič

  Island u Moskvi ima 30.000 navijača

  Island je čudo! I navijači također! Čak 30.000 ih je u Rusiji. Island nešto kasnije dolazi na red hrvatskoj nogometnoj Više…

  Koliki smo uistinu ljubitelji nogometa i jesmo li spremni za Svjetsko prvenstvo u Rusiji?

  Hrvatima draži sex nego Vatreni u finalu SP-a!

  Najvažnija sporedna stvar na svijetu će početkom Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji postati još važnija, a koliko je važna Hrvatima Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  U unutrašnjosti uz prolazno više oblaka, tek rijetko je moguće malo kiše ili lokalni pljusak praćen grmljavinom

  Danas u Osijeku konačno više – sunce

  Zašto je emocionalna inteligencija važna? Može li se ona razvijati? S kojim alatima razvijati emocionalnu inteligenciju?

  Deset zapovijedi za razvoj emocionalne inteligencije

  Aktivnost je organizirala Policijska uprava osječko-baranjska sa suradnicima i partnerima

  Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga