GOSPODARSTVO

Tko uistinu traži posao – nezaposleni koji odbijaju poslove, brišu se iz evidencije!

Mjere aktivne politike zapošljavanja nastavljaju se provoditi i u 2018.

  Objavljeno 08.01.2018
  OsijekNews redakcija

  Vlada i u 2018. godini nastavlja s mjerama aktivne politike zapošljavanja te ima za cilj aktivirati nezaposlene hrvatske građane, posebice za rad u turističkoj sezoni koja je zadnjih godina deficitarna radnom snagom.

  Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić ovih je dana, predstavljajući Smjernice za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja za razdoblje 2018.-2020., za kraj siječnja najavio Dane posla u turizmu u Osijeku, Zagrebu i Splitu.

  Dodatno savjetovanje
  Dio aktivacije nezaposlenih, ali i način da se među njima raščlani tko je aktivan tražitelj posla, a tko nije, jest i anketiranje nezaposlenih o interesu za zapošljavanje u sezoni, a provodi ga Hrvatski zavod za zapošljavanje. Ministar Pavić najavljuje da će svih gotovo 188.000 nezaposlenih osobno biti pozvano u Zavod da ispune anketni obrazac.

  – Do sada se uspjelo anketirati 71.833 nezaposlena, od kojih je njih 11.631 potpisao da žele raditi u sezoni – izjavio je Pavić, najavljujući slične aktivnosti na aktiviranju nezaposlenih i za ostale sektore.

  Prema podacima HZZ-a o sezonskom zapošljavanju u turizmu u 2017. traženo je najviše sezonaca do sada – njih 38.955, a iz evidencije Zavoda zaposleno ih je 36.003. I sada su na ljestvici najtraženijih zanimanja prva četiri mjesta rezervirana za zanimanja u turizmu – konobar, kuhar, čistač, prodavač.

  U lanjskoj sezoni s rekordnim rezultatima rekord je oboren i u nedostatku sezonaca – nedostajalo ih je oko 20.000, a predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić procjenjuje da će taj deficit 2018. biti još veći. Jer, iako je na birou vojska od gotovo 188.000 nezaposlenih, naši poslodavci ne mogu naći radnike, pa stalno traže podizanje uvoznih kvota. Stoga je kao jedna od prvih aktivnosti HZZ-a u novoj godini najavljeno istraživanje koliki broj nezaposlenih uistinu želi raditi, odnosno kome se od njih mogu ponuditi mjere zapošljavanja i prekvalifikacije.

  – Želimo utvrditi koliki broj među nezaposlenima stvarno želi raditi kako ne bismo imali situaciju s tolikim brojem nezaposlenih i poslodavcima koji ne mogu naći radnike – izjavio je Pavić.

  Radi pripreme radnika za zapošljavanje u nadolazećoj turističkoj sezoni, potvrđuju u Zavodu, trenutačno se provodi dodatno savjetovanje i anketiranje nezaposlenih u sklopu kojeg će se svaka nezaposlena osoba moći izjasniti o mogućnosti rada u sezoni, što vrijedi za nezaposlene prijavljene u evidenciju Zavoda u obalnim i priobalnim, ali i kontinentalnim županijama.

  – Savjetnici za zapošljavanje HZZ-a u osobnoj su komunikaciji sa svakom nezaposlenom osobom kroz različite kanale komunikacije i aktivnosti kako bi ih se što bolje pripremilo za zapošljavanje i uključivanje na tržište rada. Svaka nezaposlena osoba dužna je tijekom vođenja u evidenciji nezaposlenih biti u kontaktu sa svojim savjetnikom s kojim kroz redovne konzultacije dogovara uključivanje u različite aktivnosti koje Zavod u tom trenutku provodi. Slijedom toga, svakoj nezaposlenoj osobi u idućem razdoblju ponudit će se mogućnost uključivanja u neki od programa obrazovanja koje provodi i financira Zavod iz područja turizma i ugostiteljstva, graditeljstva, metalske industrije i brodogradnje, prometa, digitalnih vještina, stranih jezika za potrebe sezonskog zapošljavanja, te uskoro informatike i područja njege i skrbi, a sukladno prethodno utvrđenom iskustvu, obrazovanju i kompetencijama te potencijalu svake nezaposlene osobe – ističu u HZZ-u.

  U Sindikatu turizma ocjenjuju kako bi ove mjere, individualni pristup svakom nezaposlenom, dijelom mogao pomoći problemu pronalaska radne snage u sezoni. Namjera je ovim pristupom napraviti i rez između onih koji aktivno traže posao i onih koji su samo zadovoljili formu prijave na biro. Nadalje, želi se ojačati i sustav posredovanja u zapošljavanju, ojačati uloga savjetnika u tome.

  – Dobro je da se te ljude animira, privoli da prihvate posao ili prekvalifikaciju. Jer, činjenica je da na birou ima evidentiranih konobara, kuhara, a koji se nisu javljali na oglase. Ne zanosimo se time da će prekvalifikacije tek tako donijeti rezultate, ali pozdravljamo stav Ministarstva rada prema ljudima na birou – kaže Andrić.
  Edukacija

  Veća aktivacija nezaposlenih za rad u sezoni uključuje i to da će se osoba koja tri puta odbije posao ili prekvalifikaciju brisati s popisa nezaposlenih, ali će se zadržati kontakt s njom.

  I učilišta se svojim programima osposboljavanja žele približiti interesima nezaposlenih i potebama tržišta rada. Stručna voditeljica obrazovanja u đakovačkom učilištu Mentor, Marija Vlajčić, kaže kako kreću s programom osposobljenosti za jednostavne poslove kuhara i konobara. “Krećemo čim dobijemo odobrenje, a edukacija za zanimanja za tu vrstu pomoćnog osoblja trajat će oko mjesec i pol, da ljudi budu spremni za iduću sezonu”, kaže Vlajčić. Povećanje interesa za zanimanja u turizmu u ovom učilištu, kažu, žele postići jakim marketinškim pristupom. Prema projekcijama, radne snage za ovogodišnju sezonu itekako će trebati. Sindikalist Andrić procjenjuje da će to biti približno na razini 2017. – nešto više od 100.000 radnika, s tim da je Slavonija, bez obzira na iseljavanje, i dalje najveći bazen sezonske radne snage.

  PLAĆA KONOBARA U NAS DO 5000 KUNA, U AUSTRIJI DO 1800 EURA
  Prema procjenama Sindikata turizma iz Hrvatske je zbog bolje plaćenog posla i drugih uvjeta rada otišlo oko 10.000 osoba ugostiteljske struke. “Naš konobar u sezoni ima plaću 4500 do 5000 kuna, a u Austriji, u zimskoj sezoni, plaća konobara je od 1600 do 1800 eura, plus hrana i smještaj. Ne podignu li se znatnije plaće i ostvare ugovori na neodređeno, onda naš sezonac nema razloga da ostane”, uspoređuje Eduard Andrić uvjete rada našeg sezonca u Hrvatskoj i u inozemstvu.

  “BOLJE DOMAĆI RADNIK NEGO UVOZNI”
  – Već u ovoj sezoni mjere poput aktiviranja nezaposlenih za rad u sezoni pokazat će neke rezultate, no mora se značajnije uložiti u prekvalifikacije. U svakom slučaju, aktiviranje našeg nezaposlenog čovjeka, uvijek to govorim, bolje je rješenje od uvoza radne snage. Ma kolika odobrena uvozna kvota bila, 5000 ili 15.000 radnika, pitanje je gdje ćemo mi naći sve te ljude – ističe predsjednik Sindikata turizma Eduard Andrić.

  Suzana ŽUPAN

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan

  Top 10 novih prilika za posao

  Iskoristite vaš potencijal i pronađite posao po vašoj mjeri! U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan. Više…

  U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan

  Top 10 novih prilika za posao

  Iskoristite vaš potencijal i pronađite posao po vašoj mjeri! U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan. Više…

  U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan

  Top 10 novih prilika za posao

  Iskoristite vaš potencijal i pronađite posao po vašoj mjeri! U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan. Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  "Budući da naplatu carina regulira EU, poslala sam prioritetno pitanje Komisiji tražeći da se ukinu carine na medicinske proizvode za borbu protiv korona virusa koje dolaze iz trećih zemalja"

  Borzan: Nećete više morati plaćati carine na medicinsku opremu za borbu protiv COVID19 koja ulazi u EU

  U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan

  Top 10 novih prilika za posao

  Zbog molbi roditelja učilište je oformilo online nastavu za učenje engleskog jezika za predškolce

  Vrtićki engleski na Pučkom otvorenom učilištu nastavlja se online