Tradicija u mjehurićima – pjenušci Zelenika u Vinskoj mušici
Pjenušava vina koja piju poznati i slavni diljem svijeta, od političara, ambasadora do pjevača i glumaca, doma i u poznatim svjestkim hotelima od Londona do Dubaija 24. svibnja pit će se i u Vinskoj mušici od 20 sati.
U goste nam dolazi Mirjana Zelenika, vlasnica Obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva iz Iloka koje se od 2000. godine bavi ekološkim uzgojem grožđa i proizvodnjom pjenušaca te mirnih vina. Pjenušci koje su pili članovi Rolling Stonesa, britanski premijer Tony Blair, koja se izvoze u europske i zemlje diljem svijeta, imaju Decanterovu nagradu i preporuku za pijenje, proizvode se od grožđa koje se uzgaja na padinama iločkoga vinogorja. Među prvima, nakon povratka u Ilok, počeli su se baviti proizvodnjom pjenušaca klasičnom metodom – sekunadrnoga vrenja u boci.
A svaki taj pjenušac ima i priču koja seže daleko u prošlost i hrvatsku tradiciju. Od zaborava su sačuvali priču o Aureusu novcu cara Dioklecijana i rumunjskoj kraljici Carmen Sylvi koja je ljetovala u Opatiji, tu je i pjenušac proizveden u povodu 300. obljetnice Sinjske alke “U sridu”.
Baš ta tri pjenušca s njihovom pričom oko nastanka, predstavit će nam Mirjana Zelenika. Zašto se odlučila ući u turističko-vinogradarsku i vinarsku priču, posebno u priču sa skupim proizvodom kao što je pjenušavo vino, doznat ćemo osobno, kao i tko ih od poznatih u svijetu sve pije. Uz pjenušce kušat ćemo i tri mirna vina – za početak ćemo samo najaviti polusuhi traminac od sorte crvenog traminca, rađen posebnim postupkom maceracije. Ostala dva vina, neka budu iznenađenje.
Posebnost pjenušaca je što su rađeni u limitiranim serijama pa evo samo nekoliko pojedinosti: ‘Double Gold’ s tučenim 24- karatnim zlatom bio je favorit jedinog sajma vina i žestokih pića na Bliskom istoku, u Dubaiju 2007. godine. Pjenušac koji ćemo kušati – Carmen Sylve s likerom borovih iglica – u Londonu je 2010. godine na Wine Fairu dobio preporuku Decanter, kao i pjenušac ‘U sridu’ 2015. London Decanter. Obitelj Zelenika proizvodi i najskuplji hrvatski pjenušac “Blago iz mora – Treasure from the sea”, koji zrije u amforama na dnu mora. Posebnu seriju najmanjih pjenušaca na svijetu autorski je potpisao kipar Ivan Kožćarić i nose ime “Prizemljeno sunce”.
Za sve koji vole mjehuriće i njihovo škakljanje, te veselost koji nam daju svakim gutljajem, ova će večer biti – zaista prava poslastica.
Družimo se na starom mjestu u Vinskoj mušici 24. svibnja od 20 sati. Potrebno je, kao što znate rezervirati mjesto za degustaciju, koja stoji 100 kuna po osobi. Rezervacije primamo na telefon 092 350 99 39, u inbox preko naše facebook stranice ili kupnjom “degustacie” u Vinskoj mušici, Kapucinska 39. Očekuje nas razgovor ugodni, kušanje pjenušaca i vina uz posebno i birano pripremljene zalogajčiće.
Veselimo se ponovnom druženju uz lijepa vina.