ŽIVOT

U idućoj pedagoškoj godini 127 skupina u dječjim vrtićima

Ukupno je ove godine na upisima podneseno 885 zahtjeva

Objavljeno 13.06.2018
Nikolina Ćosić

Vremena za upise djece u vrtiće sve je manje, naime do 21. lipnja traju potpisivanja ugovora s roditeljima čija će djeca od jeseni krenuti po prvi puta u vrtić. Ukupno je ove godine na upisima podneseno 885 zahtjeva, a u idućoj će pedagoškoj godini biti 127 skupina, što je tri skupine više nego prošle godine.

Vrtići se roditeljima nude prema statusu zaposlenosti i blizini stanovanja, a ukoliko u željenom vrtiću nema mjesta, roditeljima se predloži alternativni objekt na godinu dana – pojasnila je to na današnjoj konferenciji za novinare ravnateljica Marija Štambuk Čabaj. Alternativni se objekt predlaže na godinu dana iz razloga što s odlaskom djece u školu u vrtićima se mjesta oslobode, a prednost tada uvijek imaju oni koji su protekle godine prihvatili alternativne vrtiće.

Tijekom ljeta će dežurati 11 vrtića. Osječki roditelji su se tijekom ljetnih mjeseci znali susretati s problemima kada su Dječji vrtići Osijek u pitanju. Do sada su imali pravo na jedan mjesec, srpanj ili kolovoz, kao mjesec koji ne koriste i ne moraju plaćati, no novost je ta da roditelji čija djeca ne budu pohađala dječji vrtić i jaslice u srpnju i kolovozu će biti oslobođena plaćanja te iste usluge oba mjeseca, bez da se gubi mjesto djeteta u vrtiću. Prema dosadašnjim pokazateljima oko 2.000 roditelja ne koristi vrtiće ljeti.

Ravnateljica Marija Štambuk Čabaj istaknula je da su odgojiteljima omogućena usavršavanja i edukacije kako bi boravak u vrtiću i njima i djeci bio što ugodniji. Izrađen je program za rad po Montessori načelima za koji se očekuje verifikacija od strane nadležnog ministarstva. U suradnji s udrugom Iskra – Waldorfska inicijativa Grad Osijek omogućio je studij waldorfske pedagogije u Zagrebu, a po njegovu završetku bit će osnovana i prva waldorska skupina. Zahvaljujući edukacijama ekološki vrtić Mak moći će postati Centar izvrsnosti i prenositi znanje drugima. Želja je Dječjeg vrtića Osijek korisititi programe i potporu Europske unije, a jedna od njih je i Erasmus plus. Prijavljen je projekt “Boravak djece na otvorenom u svim vremenskim uvjetima” koji će omogućiti edukaciju za šest odgojiteljica.

Za sada su skoro sva mjesta u vrtićima popunjena, no ostalo ih je još nekoliko na području Juga, Sarvaša i Podravlja. Pedagoška godina počinje 1. rujna i novi vrtićarci svoj prvi dan u vrtiću mogu provesti s roditeljem, a zajedno će se s vrtićem upoznati 31. kolovoza od 16 do 17 sati, kada će dogovoriti i termin u kojem žele s djetetom provesti prvi dan u vrtiću.

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ovaj se blagdan obilježava na dan kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti RH

Sutra se obilježava Dan državnosti

Bilo dobro pripremiti laganu jesensku jaknu koju ste možda već spremili.

Pred nama je djelomično sunčana nedjelja, a moguća i pokoja kap kiše

A da znanje ne ostane samo teoretsko, pomoći će čašica, dvije u muzejskom baru i restoranu

U Varšavi se otvara muzej posvećen votki