ŽIVOT

U Osijeku divljih deponija na sve strane: Unikom očistio šest lokacija samo u siječnju

"Svi korisnici odvoza otpada imaju pravo na jedan besplatan godišnji odvoz glomaznog otpada, stoga nema potrebe ni opravdanja za odlaganjem otpada na divljim deponijama"

Objavljeno 31.01.2022
Ivona Amidžić

Iz Unikoma su u mjesecu siječnju morali izaći i očistiti šest divljih deponija na kojima je nepravilno bila odložena velika količina otpada, unatoč tome što sad postoje čak četiri velika reciklažna dvorišta, a kante se nalaze na svakom koraku.

Na prostoru Pampas (zapadni prteni put) 11. siječnja je zamijećena veća količina nepravilno odloženog otpada najrazličitijih vrsta. Samo tijekom dana odvezeno je oko 6 m3 otpada, a sutradan su morali nastaviti s čišćenjem.

“Opet apeliramo na građane da odlažu otpad u reciklažnim dvorištima u kojima se može bez naknade, na siguran i neškodljiv način, predati čak 48 vrsta otpada. Ponavljamo da svi korisnici odvoza otpada imaju pravo i na jedan besplatan godišnji odvoz glomaznog otpada pred kućnim pragom, stoga nema potrebe (a ni opravdanja) za odlaganjem otpada na divljim deponijama”, navode iz Unikoma.

Očišćeno divlje odlagalište na Pampasu 15. siječnja

U dva su dana djelatnici Radne jedinice “Javna higijena” očistili prteni put sa zapadne strane Pampasa. Odvezeno je oko 13 m3, odnosno oko 2000 kg otpada.

Da nema neodgovornih pojedinaca, koji odlažu otpad na neprimjerenim lokacijama, ovaj bi prostor bio jedan od brojnih ugodnih mjesta za šetnju.

Očišćeno i odvezeno 3 m3 nepravilno odloženog otpada

Na lokaciji Šandora Petefija – Svilajska, nedaleko poznatog trgovačkog lanca, nalazilo se još jedno odlagalište otpada, koje je, nakon intervencije Unikomonih djelatnika 18. siječnja, opet poprimilo uredan izgled.

Na fotografijama možete vidjeti stanje prije i poslije čišćenja. Ono što se ne vidi je ukupna količina otpada, koja je dijelom bila razasuta po blagoj padini prema šumarku, a što je djelatnicima Unikoma otežalo posao.

Dovoljno je reći da je samo s te lokacije odvezeno 3 m3 otpada.

Očišćeno još jedno divlje odlagalište

Djelatnici Radne jedinice “Javna higijena” očistili su 21. siječnja još jedno divlje odlagalište otpada u blizini velikog trgovačkog centra u Svilajskoj ulici, odakle su odvezli 4 m3 otpada.

U foto galeriji pogledajte kako je izgledalo prije, za vrijeme čišćenja i kasnije.

Divlja deponija u Retfali

“Na naše veliko razočaranje, kao svaki put kad se ukaže divlja deponija, na lokaciji između Kapelske i Vilajske ulice, našao se nepravilno odložen otpad”, komentirali su deponiju iz Unikoma.

A da ironija bude još veća, ova se “neslavna hrpa” nalazila nedaleko Reciklažnog dvorišta “Retfala”, gdje se BESPLATNO može odložiti otpad na siguran i neškodljiv način. Djelatnici “Javne higijene” 28. su siječnja uklonili i odvezli s ove lokacije oko 2 m3 otpada.

 

Nepravilno odložen otpad kod poljoprivrednog instituta

U Južnom predgrađu, kod Poljoprivrednog instituta, nalazila se velika količina nepravilno odloženog otpada.

U okolnim odvodnim kanalima, na cesti i na zelenim površinama bilo je razbacano doista svašta – od plastičnih cijevi, dječjih pelena, aluminijske i plastične ambalaže, automobilskih naplataka do kutija, stiropora i, naravno, plastičnih vrećica nepoznatog sadržaja.

Čišćenje ove poveće divlje deponije potrajalo je nekoliko dana, javili su iz Unikoma 28. siječnja, i to sa svom raspoloživom velikom i malom mehanizacijom, da bi se na kraju sve počistilo i ručno.

“Zar je bilo potrebe za mukotrpnim poslom koji zahtijeva puno vremena, strojeva i ljudi, na niskim temperaturama, a pored tri reciklažna dvorišta, gdje se isti otpad može odložiti bez naknade i na ekološki prihvatljiv način!?” pitaju se iz Unikoma, a pitamo se i mi.

foto: Unikom (facebook)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Više se neće događati prekidi u radu ”pauka”, kao što je to bio slučaj prijašnjih godina kada su tu djelatnost obavljali privatni koncesionari...

U Osijeku nakon pet godina ponovno radi ”pauk služba”

Nakon pet godina u Osijeku od sutra s radom započinje služba za premještanje nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila, takozvana ”pauk Više…

Gradonačelnik je rekao da ništa nije bilo niti dogovoreno da bi nešto moglo biti zabranjeno. Nova zanimljivost je da nam se vraća "Pauk" i to u izvedbi osječkog Unikoma!

Sjednica Gradskog vijeća – Radić: “Nisam zabranio zabranio turbo-folk koncert

Prvi put ove godine okupili su se danas osječki gradski vijećnici na još jednoj sjednici. Na dnevnom redu našlo se Više…

Predavanja u školama i radionice u prostoru Zoološkog vrta Osijek održavale su se tijekom listopada i studenog, a tema je bila „Očuvanje divljih strogo zaštićenih vrsta životinja s prostora RH zbrinjavanjem u oporavilištima“

Zoološki vrt Osijek održao edukativni program iz područja zaštite prirode

U sklopu projekta koji provodi Unikom d.o.o., „Unaprjeđenje postojećih i uspostava novih kapaciteta za smještaj i brigu o jedinkama životinja Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša