GOSPODARSTVO

U Osijeku potpisani ugovori vrijedni više 4.400.000,00 kuna poduzetničkim potpornim institucijama

Nakon sastanka sa županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem potpisani su Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava

  Objavljeno 07.07.2018
  Alan Srčnik

  Osječko-baranjsku županiju jučer posjetili ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, pomoćnica ministra Ana Mandac te predsjednik Uprave HAMAG BICRO-a Vjeran Vrbanec i član Uprave HAMAG BICRO-a Mario Turalija.

  SASTANAK

  Nakon sastanka sa županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem potpisani su Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u razdoblju 2014.-2020. u okviru natječaja „Pružanje visokokvalitetnih usluga za male i srednje poduzetnike putem poduzetničkih potpornih agencija“.

  -Poduzetničke potporne institucije, na neki način, su naša produžena ruka na lokalnoj razini, te pokrivaju cjelokupnu poduzetničku infrastrukturu. Stoga sam iznimno sretan što ćemo ovim Pozivom povećati njihovu ponudu usluga u smislu stručne i savjetodavne podrške krajnjim primateljima malim i srednjim poduzetnicima, kako bi im olakšali pristup poslovnim znanjima i vještinama, s ciljem opstanka te pozicioniranja na tržištu, što će se na kraju odraziti na cjelokupno gospodarstvo. Također s druge strane, PPI će na ovaj način dodatno ojačati svoje kapacitete kako bi i nakon završetka Projekta mogli nastaviti s radom te postati prepoznatljivi centri na tržištu – rekao je prilikom potpisivanja ugovora Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG BICRO-a.

  MINISTAR

  Ministar Horvat istaknuo je kako je do zaključenja ovog Operativnog programa na raspolaganju još milijarda i  šesto milijuna kuna te da  će Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrtništva nastojati poboljšati alokaciju tih sredstava.

  -Ovo je posredna pomoć poduzetnicima, svjesni smo činjenice da u RH više od 98 posto poduzetništva dolazi iz segmenta mikro, malog i srednjeg poduzetništva i obrta koji nisu u mogućnosti samo izdvojiti sredstva za konzultantske usluge koje su im potrebne da bi se intenzitet i dinamika povećanja sredstava ubrzali, potporne institucije su ključne za osmišljavanje projekata koji će njima pomoći da unaprijede svoje poslovanje. Cilj nam je dodatnim naporima pomoći poduzetništvo Slavonije i zato me raduje spoznaja da je najveći broj potpisnika današnjih ugovora upravo s područja Osječko-baranjske županije – rekao je ministar Horvat.

  Na završenom Pozivu Pružanje visokokvalitetnih usluga za MSP putem poduzetničkih potpornih institucija (PPI) ukupno 33 prijavitelja ostvarilo je pravo na bespovratnu potporu u iznosu od 13.187.007,98 HRK.  12 Prijavitelja je s područja Slavonije te je istima odobrena bespovratna potpora u ukupnom iznosu od 4.405.968,32 HRK. Od navedenih 12 Prijavitelja čak ih je 8 s područja Osječko-Baranjske županiji te su im odobrena bespovratna sredstva u ukupno iznosu od 2.863.933,07 HRK.

  -Analizom dodijeljenih sredstava po svim prijavljenim projektima vidljivo je da je čak 33% od ukupno dodijeljenih sredstava otišlo prijaviteljima iz Slavonije, najviše iz Osječko-baranjske županije,  što ukazuje na činjenicu da se danas posebna pažnja posvećuje prijaviteljima iz Slavonije i Baranje što je svakako jedan od prioriteta Vlade RH  – rekao je Mario Turalija, član Uprave HAMAG BICRO-a.

  PREZENTACIJA

  Prezentaciju o pružanju visokokvalitetnih usluga za male i srednje poduzetnike putem poduzetničkih potpornih institucija predstavio je član Uprave HAMAG BICRO-a Mario Turalija gdje je pojasnio kako je glavna značajka ovog poziva jačanje uloge Poduzetničkih potpornih agencija u razvoju i povećanju ponude usluga stručne i savjetodavne podrške te usluga informiranja za poduzetnike. Ojačavanjem pozicije na tržištu poduzetnici će postati konkurentniji i kvalitetniji.

  -Čak osam Poduzetničkih potpornih institucija s područja naše županije dobilo je bespovratna sredstva putem ovog Poziv što govori o tome koliko smo snažno krenuli razvijati poduzetništvo i gospodarstvo općenito u Slavoniji i Baranji. Osječko-baranjska županija treba nova ulaganja i moramo podupirati centre izvrsnosti kako bi upravo oni bili stup potpore poduzetnicima. Provodimo također niz mjera sufinanciranja gospodarstva, a ove smo godine uveli i nekoliko novih  poput mjera za poduzetnike početnike i žene poduzetnice, a u pripremi su nam i mjere poticanja razvoja učeničkog poduzetništva. Danas imamo više od 30 različitih mjera za poticanje poduzetništva, a ukupni smo iznos potpora povećali za 2 milijuna kuna i on sada iznosi 6,2 milijuna kuna – rekao je župan Anušić.

  Ugovore su jučer s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta i HAMAG BICRO-om potpisali sljedeći korisnici:

  1. Poduzetnički centar Pleternica d.o.o.
  2. Baranjska razvojna agencija grada Belog Manastira
  3. Tera Tehnopolis d.o.o.
  4. Poduzetnički centar Pakrac d.o.o.
  5. Poduzetnički inkubator BIOS d.o.o.
  6. Našička razvojna agencija Nara d.o.o.
  7. Zadruga Poduzetnička mreža Centar za promicanje i razvitak poduzetništva
  8. Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda d.o.o.
  9. Miholjački poduzetnički centar
  10. Poduzetničko-razvojni centar Općine Erdut
  11. Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije d.o.o.
  12. Poslovna zona Ivanec d.o.o.
  13. Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje

  14. Gradska razvojna agencija Slatine

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Edukacija o prevenciji i mjerama zaštite donose veću i trajniju sigurnost u borbi protiv ove bolesti koja je zabilježena u 441 objektu u Vukovarsko-srijemskoj i u 3 objekta u Brodsko-posavskoj županiji

  Nastavljaju se aktivnosti OBŽ u borbi protiv afričke svinjske kuge

  Afrička svinjska kuga se na području istoka Hrvatske pojavila prije gotovo dva mjeseca, a do danas je zabilježena u 441 Više…

  Gospodarski centar pruža potrebnu infrastrukturu za razvoj novih gospodarskih događanja, kongresa, sajmova i drugih događanja u svrhu promocije proizvoda i usluga malih i srednjih poduzeća

  Hamag Bicro – prvi ”stanovnik” Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije

  Nakon što je koncem srpnja raspisan natječaj za najam poslovnih prostora u objektu Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije, prvim danom kolovoza Više…

  Želja nam je omogućiti lakši i kvalitetniji život svim našim sugrađanima, ali i onima koji se vraćaju, jer je zamjetan trend povratka ljudi s našeg područja koji su ranije otišli u Njemačku ili Irsku, rekao je župan Anušić

  Gradonačelnik Radić: Između desetak gradova u nekoliko država međunarodna tvrtka Jabil odabrala Osijek

  Nakon godinu i pol dana intenzivnog rada na privlačenju jedne od najvećih investicija u povijesti Hrvatske, svakako najveće u povijesti Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Sigurno ste se bar jednom našli u situaciji da vam na zabavi ponestane pića, grickalica ili leda. Ili možda nešto od higijenskih ili kozmetičkih sitnica, Store2Door je rješenje za vas!

  Store2Door otvoren u Osijeku

  Ugovor o zakupu državnog prostora sklapa se s najboljim ponuditeljem na vrijeme od 10 godina, a natječaj je otvoren do 27. listopada 2023. do 12 sati. 

  Državne nekretnine daju u zakup 34 poslovna prostora na deset godina

  Udruga Pobjede koja se brine za Azil za pse u Nemetinu traži radnika, novog vrijednog člana ekipe, a oglas za posao detaljno opisuje kakvu osobu traže. Javite se ako ste zaineresirani!

  Udruga Pobjede traži novog člana ekipe