GOSPODARSTVO

U Osijeku potpisani ugovori vrijedni više 4.400.000,00 kuna poduzetničkim potpornim institucijama

Nakon sastanka sa županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem potpisani su Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava

  Objavljeno 07.07.2018
  Alan Srčnik

  Osječko-baranjsku županiju jučer posjetili ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, pomoćnica ministra Ana Mandac te predsjednik Uprave HAMAG BICRO-a Vjeran Vrbanec i član Uprave HAMAG BICRO-a Mario Turalija.

  SASTANAK

  Nakon sastanka sa županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem potpisani su Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u razdoblju 2014.-2020. u okviru natječaja „Pružanje visokokvalitetnih usluga za male i srednje poduzetnike putem poduzetničkih potpornih agencija“.

  -Poduzetničke potporne institucije, na neki način, su naša produžena ruka na lokalnoj razini, te pokrivaju cjelokupnu poduzetničku infrastrukturu. Stoga sam iznimno sretan što ćemo ovim Pozivom povećati njihovu ponudu usluga u smislu stručne i savjetodavne podrške krajnjim primateljima malim i srednjim poduzetnicima, kako bi im olakšali pristup poslovnim znanjima i vještinama, s ciljem opstanka te pozicioniranja na tržištu, što će se na kraju odraziti na cjelokupno gospodarstvo. Također s druge strane, PPI će na ovaj način dodatno ojačati svoje kapacitete kako bi i nakon završetka Projekta mogli nastaviti s radom te postati prepoznatljivi centri na tržištu – rekao je prilikom potpisivanja ugovora Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG BICRO-a.

  MINISTAR

  Ministar Horvat istaknuo je kako je do zaključenja ovog Operativnog programa na raspolaganju još milijarda i  šesto milijuna kuna te da  će Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrtništva nastojati poboljšati alokaciju tih sredstava.

  -Ovo je posredna pomoć poduzetnicima, svjesni smo činjenice da u RH više od 98 posto poduzetništva dolazi iz segmenta mikro, malog i srednjeg poduzetništva i obrta koji nisu u mogućnosti samo izdvojiti sredstva za konzultantske usluge koje su im potrebne da bi se intenzitet i dinamika povećanja sredstava ubrzali, potporne institucije su ključne za osmišljavanje projekata koji će njima pomoći da unaprijede svoje poslovanje. Cilj nam je dodatnim naporima pomoći poduzetništvo Slavonije i zato me raduje spoznaja da je najveći broj potpisnika današnjih ugovora upravo s područja Osječko-baranjske županije – rekao je ministar Horvat.

  Na završenom Pozivu Pružanje visokokvalitetnih usluga za MSP putem poduzetničkih potpornih institucija (PPI) ukupno 33 prijavitelja ostvarilo je pravo na bespovratnu potporu u iznosu od 13.187.007,98 HRK.  12 Prijavitelja je s područja Slavonije te je istima odobrena bespovratna potpora u ukupnom iznosu od 4.405.968,32 HRK. Od navedenih 12 Prijavitelja čak ih je 8 s područja Osječko-Baranjske županiji te su im odobrena bespovratna sredstva u ukupno iznosu od 2.863.933,07 HRK.

  -Analizom dodijeljenih sredstava po svim prijavljenim projektima vidljivo je da je čak 33% od ukupno dodijeljenih sredstava otišlo prijaviteljima iz Slavonije, najviše iz Osječko-baranjske županije,  što ukazuje na činjenicu da se danas posebna pažnja posvećuje prijaviteljima iz Slavonije i Baranje što je svakako jedan od prioriteta Vlade RH  – rekao je Mario Turalija, član Uprave HAMAG BICRO-a.

  PREZENTACIJA

  Prezentaciju o pružanju visokokvalitetnih usluga za male i srednje poduzetnike putem poduzetničkih potpornih institucija predstavio je član Uprave HAMAG BICRO-a Mario Turalija gdje je pojasnio kako je glavna značajka ovog poziva jačanje uloge Poduzetničkih potpornih agencija u razvoju i povećanju ponude usluga stručne i savjetodavne podrške te usluga informiranja za poduzetnike. Ojačavanjem pozicije na tržištu poduzetnici će postati konkurentniji i kvalitetniji.

  -Čak osam Poduzetničkih potpornih institucija s područja naše županije dobilo je bespovratna sredstva putem ovog Poziv što govori o tome koliko smo snažno krenuli razvijati poduzetništvo i gospodarstvo općenito u Slavoniji i Baranji. Osječko-baranjska županija treba nova ulaganja i moramo podupirati centre izvrsnosti kako bi upravo oni bili stup potpore poduzetnicima. Provodimo također niz mjera sufinanciranja gospodarstva, a ove smo godine uveli i nekoliko novih  poput mjera za poduzetnike početnike i žene poduzetnice, a u pripremi su nam i mjere poticanja razvoja učeničkog poduzetništva. Danas imamo više od 30 različitih mjera za poticanje poduzetništva, a ukupni smo iznos potpora povećali za 2 milijuna kuna i on sada iznosi 6,2 milijuna kuna – rekao je župan Anušić.

  Ugovore su jučer s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta i HAMAG BICRO-om potpisali sljedeći korisnici:

  1. Poduzetnički centar Pleternica d.o.o.
  2. Baranjska razvojna agencija grada Belog Manastira
  3. Tera Tehnopolis d.o.o.
  4. Poduzetnički centar Pakrac d.o.o.
  5. Poduzetnički inkubator BIOS d.o.o.
  6. Našička razvojna agencija Nara d.o.o.
  7. Zadruga Poduzetnička mreža Centar za promicanje i razvitak poduzetništva
  8. Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda d.o.o.
  9. Miholjački poduzetnički centar
  10. Poduzetničko-razvojni centar Općine Erdut
  11. Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije d.o.o.
  12. Poslovna zona Ivanec d.o.o.
  13. Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje

  14. Gradska razvojna agencija Slatine

  VEZANE VIJESTI

  Ukupna vrijednost sufinanciranih projekata iznosi preko 3,5 milijuna kuna, a riječ je o projektima održavanja nerazvrstanih cesta, javnih površina i groblja te projektima javne rasvjete.

  Ministar Predrag Štromar u posjetu Osječko-baranjskoj županiji – sufinancirani brojni projekti

  Brojni projekti uključeni su u današnji radni posjet ministra Predraga Štromara Osječko-baranjskoj županiji. Projekti su vezani uz održavanje nerazvrstanih cesta, Više…

  Svaki orah, a da bi došli do drva, prethodno treba srušiti, a crijep i šutu, ionako svi znaju, teško je negdje odvesti

  Domišljati stanovnici OBŽ poklanjaju orahe za rušenje, crijep i šutu

  Domišljati stanovnici OBŽ na popularnom oglasniku Njuškalo poklanjaju razne stvari male vrijednosti, ali zanimljive, no prednjači poklanjanje oraha za rušenje, Više…

  Gašić je proizvodnji mlijeka dao dodanu vrijednost i sve 'pretvorio' u sir

  Anušić primio Gašića, poljoprivrednika godine u RH

  Župan Ivan Anušić primio je Ivana Gašića iz Beketinaca, pobjednika natječaja za najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj. Gašić je u Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Projekt Slavonija, Baranja i Srijem - 8 milijardi kuna u okviru projekta do sada je uloženo u istok Hrvatske

  Nova ulaganja za Slavoniju, Baranju i Srijem

  Za promet otvorena oba kružna toka, veliki na raskrižju Trpimirove i Drinske ulice te mali kod kafića „Tango“.

  Završen dugoočekivani kružni tok na Sjenjaku!

  Ukupna vrijednost sufinanciranih projekata iznosi preko 3,5 milijuna kuna, a riječ je o projektima održavanja nerazvrstanih cesta, javnih površina i groblja te projektima javne rasvjete.

  Ministar Predrag Štromar u posjetu Osječko-baranjskoj županiji – sufinancirani brojni projekti