KULTURA

U Osijeku svečano otvorena 58. Glazbena tribina

Crnković: U iduća dva dana Osijek će postati glazbeno središte Hrvatske i ponuditi bogat i raznovrstan program naših vrhunskih glazbenika, skladatelja i umjetnika

Objavljeno 20.10.2021
Ivona Amidžić

Koncertom Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije u osječkom HNK svečano je otvorena 58. Glazbena tribina, festivalska manifestacija Hrvatskog društva skladatelja koja promiče stvaralaštvo suvremenih hrvatskih skladatelja.

Pod vodstvom umjetničkog ravnatelja Tibora Szirovicze, Glazbena tribina ove godine naglasak stavlja na tradicijske instrumente u suvremenom glazbenome okruženju. Riječ je prije svega o tamburi, što je i potaknulo preseljenje Glazbene tribine u matičnu regiju tamburaške glazbe – Slavoniju.

Svečanome otvorenju nazočila je i zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković te tom prigodom izrazila zadovoljstvo što je Osijek domaćin 58. Glazbenoj tribini:

– U iduća dva dana Osijek će postati glazbeno središte Hrvatske i ponuditi bogat i raznovrstan program naših vrhunskih glazbenika, skladatelja i umjetnika, uz glavnu temu tradicijskih instrumenata u suvremenoj glazbi, gdje ćemo posebno moći uživati u predivnim zvucima naše tamburice na jedan vrlo poseban i virtuozan način, na što smo posebno ponosni. Svečanost otvaranja je uveličao svojom skladbom za Tamburaški orkestar HRT-a i naš iznimno cijenjeni skladatelj i bivši predsjednik Republike Hrvatske, g. Ivo Josipović – istaknula je zamjenica Crnković.

Prvi je to put da se Tribina održava u Osijeku, nakon što se desetljećima održavala u Opatiji, a potom i nekoliko godina u Puli. Od 18. do 20. listopada koncerti i popratni događaji odvijat će se na nekoliko lokacija – Kulturnom centru Osijek, Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, Arheološkom muzeju i u Barutani.

Osim nastupa Tamburaškog orkestra HRT-a, bit će tu i nastupi tamburaških ansambala iz Osijeka i Zagreba, dua Hojsak&Novosel, a program će zaokružiti koncerti Zagrebačkog kvarteta, Cantus Ansambla te novosadskog trubača Nenada Markovića. Sve to bit će nadopunjeno tradicionalnim razgovornim formatima.

Glazbena tribina, inače, održava se od 1963. godine i mjesto je okupljanja hrvatskih skladatelja, muzikologa, glazbenih teoretičara, ansambla, solista i orkestara, gdje se predstavlja scena suvremene glazbe.

Cjeloviti program 58. Glazbene tribine dostupan je na https://tribina.eu/.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Od 18. do 20. listopada ovaj slavonski grad bit će domaćin 58. po redu festivala koji promiče suvremenu glazbu, a posebice stvaralaštvo hrvatskih autora

Tambura u suvremenom okruženju: 58. Glazbena tribina

Glazbena tribina u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i Cantusa održava se od 1963. godine, a ove će se godine po prvi put održati Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

"Šumska kraljica" je prva opera za djecu na svijetu skladana da je u cijelosti izvode djeca!

Dječja opera Šumska kraljica ponovno u Osijeku

Kviz će biti moguće pratiti na hrvatskom, ali i engleskom jeziku, uživo ili online putem Google obrasca. U uskrsnom filmskom tjednu premijerno na film kina Urania stižu i 2 nova naslova

Filmski kviz kao poklon za Uskrs

Bogat kazališni i filmski program u kinu Urania se nastavlja i narednih mjeseci, a u pripremi je mnoštvo novih i zabavnih naslova.

Kino Urania – 3 premijere, 7 novih predstava i 2. filmski kviz