ŽIVOT

U Osječko-baranjskoj županiji umrle četiri osobe, nove 382 zaražene

Lukić: Siječanj rekordan po broju novozaraženih u OBŽ

Objavljeno 01.02.2022
Ivona Amidžić

Umrle su četiri covidom zaražene osobe, a kod nove 383 potvrđena je infekcija na području Osječko-baranjske županije u protekla 24 sata, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Umrle su dvije osobe iz Osijeka te po jedna iz Gorjana i Našica u dobi od 76 do 86 godina.

U posljednja 24 sata testirana su 802 uzorka od kojih su se 382 pokazala pozitivnima na koronavirus. Najviše novozaraženih osoba, njih 194, je s područja Osijeka, s područja Đakova 60, Našica 19, Belog Manastira 17.

U osječkom Kliničkom bolničkom centru i našičkoj Općoj županijskoj bolnici liječi se ukupno 112 osoba oboljelih od covida-19, od kojih je 13 na respiratoru.

U samoizolaciji su 1483 osobe.

Načelnik Stožera Mato Lukić je u izjavi novinarima napomenuo da je u županiji u siječnju ukupno bilo 12.026 pozitivnih na koronavirus, što je za OBŽ rekord po broju zaraženih.

Upitan o stanju u školama, Lukić je rekao da je u svim osnovnim školama na području županije na koronavirus pozitivno 753 učenika, dok ih je 1793 u samoizolaciji.

U tjedan dana velik pad broja učenika u samoizolaciji

Izvijestio je da se po tome u tjedan dana bilježi velik pad broja učenika u samoizolaciji, od nastavnog osoblja pozitivno je 130 djelatnika, a 49 ih je u samoizolaciji, dok je od nenastavnog osoblja pozitivna 31 osoba, od kojih je 23 u samoizolaciji.

Lukić je naveo i da od 53 osnovne škole na području cijele županije od ponedjeljka po A modelu, uživo, rade 52 škole, dok se po C modelu do 3. veljače nastava u cijelosti odvija jedino u Centru za autizam.

Inače, 17 nastavnih odjeljenja u osnovnim školama nastavu održava po modelu C, odnosno online, što je određeno prema procjeni ravnatelja škola i županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, rekao je.

Dodao je da od ukupno 26 srednjih škola županiji po A modelu djeluju 23, po C modelu još uvijek Trgovačka i komercijalna škola Davor Milas u Osijeku, i to do 4. veljače, zatim Srednja škola Dalj i Ekonomska škola Braća Radić u Đakovu koji imaju kombinaciju A i C modela do 3. veljače, kada prelaze na model A.

Na upit koliko je osoba cijepljeno na području županije, načelnik Stožera kazao je kako je do sada cijepljeno 65,9 posto odraslog stanovništva, a samo prošli tjedan 3068 osoba.

“Pada interes za cijepljenje prvom dozom, a oko 2500 osoba cijepljeno je trećom dozom”, ustvrdio je Lukić i napomenuo da punktovi za cijepljenje ostaju raditi do daljnjega.

(Hina)

foto: unspalsh

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Nakon što je proglašen prestanak epidemije bolesti Covid-19 uzrokovane virusom SARS-Cov-2, šalteri će za građane raditi od 7,15 do 18,30 sati svaki radni dan sve do 11.6.

MUP produžio radno vrijeme šaltera u Upravi za osobne dokumente

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 11. svibnja 2023. donijela odluku o proglašenju prestanka epidemije bolesti Covid-19 uzrokovane virusom Više…

Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja određenih mjera zaštite, s obzirom na to da virus i dalje egzistira među pučanstvom, donosit će Ministarstvo zdravstva

Vlada proglasila kraj epidemije, Capak i Beroš objavili što se sve mijenja

Vlada je na današnjoj sjednici proglasila kraj epidemije koronavirusa. Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja Više…

Europski je tjedan cijepljenja koje je najbolja prevencija protiv zaraznih bolesti, ali i jedno od najvećih javno zdravstvenih dostignuća 20. stoljeća

U svijetu je broj cijepljene djece u padu, a u Hrvatskoj se po pitanju povjerenja u cjepiva osjetno promijenio trend u posljednje četiri godine

Ključnom porukom „Velika nadoknada cijepljenja“ ovaj se tjedan pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije obilježavaju ovogodišnji Svjetski i Europski tjedan cijepljenja. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Ovaj događaj namijenjen je širokom spektru sudionika - od odgojitelja, učitelja, pedagoga i psihologa do sportskih djelatnika i roditelja, kao i svima onima koji se bave odgojem i edukacijom djece

[NAJAVA] Svjetski priznati stručnjak dr. Ranko Rajović ponovno u Osijeku (dijelimo kotizaciju)

Record store day će se održati ispred jedine osječke prodavaonice gramofonskih ploča VinylMania Osijek

Record store day u Osijeku