POLITIKA

U ponedjeljak započelo tiskanje 3 milijuna i 870 tisuća glasačkih listića

DIP će sredinom sljedećeg tjedna, najvjerojatnije 1. srpnja, objaviti upute za održavanje izbora koje se odnose na biračke odbore i na same birače

    Objavljeno 22.06.2020
    Ivona Amidžić

    Glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski izvijestio je da je u ponedjeljak započelo tiskanje 3 milijuna i 513 tisuća glasačkih listića za parlamentarne izbore te još 357 tisuća listića za izbor zastupnika nacionalnih manjina.

    “Od I. do XI. izborne jedinice tiskat ćemo 3 milijuna i 513 tisuća listića, a svaki od njih košta 1 kunu i 1 lipu, što znači da će za njihovo tiskanje biti potrošena oko 3 milijuna i 550 tisuća kuna”, kazao je Hojski ispred tiskare Narodnih novina.

    Dodao je da će u XII. izbornoj jedinici, gdje se biraju zastupnici nacionalnih manjina, biti tiskano 357 tisuća listića, te da je ukupan trošak tiskanja izbornog materijala oko 4 milijuna i 750 tisuća kuna.

    Hojski: Upute za održavanje izbora sredinom sljedećeg tjedna

    Hojski je najavio i da će DIP sredinom sljedećeg tjedna, najvjerojatnije 1. srpnja, objaviti upute za održavanje izbora koje se odnose na biračke odbore i na same birače.

    “Mi smo trenutno u razgovorima s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, sve upute bit će dane negdje sredinom sljedećeg tjedna, oko 1. srpnja, nekoliko dana prije izbora. Cilj je da ih donesemo u kompletu i za biračke odbore u Hrvatskoj te u inozemstvu, a da bude jasna i precizna uputa i za birače”, kazao je Hojski.

    Istaknuo je da od DIP-a ne treba očekivati da svaki dan komentira zdravstvenu situaciju u Hrvatskoj, već ćemo jednom uputom dati konkretnu informaciju svima kako se ponašati na sam dan izbora.

    Hojski je podsjetio kako na ovim, kao i na prošlim parlamentarnim izborima te onima za izbor zastupnika za Europski parlament, birači imaju mogućnost davanja preferencijskih glasova kandidatima.

    “Najjednostavnija uputa za glasovanje jest da se zaokruži jedna lista i na toj listi, jedan broj ispred imena i prezimena osobe kojoj želite dati preferirani glas”, kazao je dodavši da u zakonu postoje još neke kombinacije kada je listić važeći ili nevažeći.

    Rekao je da je započela i distribucija glasačkih listića te da je 1. srpnja zadnji rok kada sav izborni materijal mora doći u sjedišta izbornih povjerenstava, odnosno gradska i općinska izborna povjerenstva.

    (Hina)

    foto: screenshot

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    "Osječki gradonačelnik Ivan Radić samoinicijativno je svoj saborski mandat prepustio Goranu Ivanoviću Lacu, a sve kako bi se mogao još više posvetiti odgovornoj funkciji vođenja grada Osijeka"

    Osječki gradonačelnik Ivan Radić više nije saborski zastupnik

    Jučer poslijepodne se na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu sastalo predsjedništvo HDZ-a, a nakon sjednice javnost je o odlukama i Više…

    Šimpraga i Filipović su rekli samo "prisežem", a Marin Piletić rekao je: "Tako mi pomogao Sveti Josip Radnik, prisežem"

    Prisegnuli novi ministri: Među njima i “onaj” Filipović, Piletić spominjao sveca…

    U saboru su danas izglasana tri nova ministra: Damir Filipović, Marin Piletić i Anja Šimpraga. Nakon izglasavanja uslijedila je prisega, Više…

    Epidemiološke mjere kao i u prvom krugu

    Počelo tiskanje materijala za drugi krug lokalnih izbora

    Član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski izvijestio je u petak da danas počinju s tiskanjem materijala za drugi krug Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde

    Trenutačno je u tijeku zimsko sezonsko sniženje i premda smo uveli niz pravila kako bi zaštitili građane od prevara, čak 72 posto građana kaže kako je naišlo na lažno sniženje

    Borzan ljuta: Tri četvrtine građana je naišlo na lažna sniženja