GOSPODARSTVO

U prvoj polovini ove godine iz optjecaja izdvojeno 97 krivotvorenih novčanica kune i 129 eura

Za usporedbu, prošle je godine iz optjecaja izdvojeno 278 komada krivotvorenih novčanica kune...

  Objavljeno 07.08.2020
  Ivona Amidžić

  U prvom polugodištu ove godine iz optjecaja je izdvojeno 97 komada krivotvorenih novčanica kune i 129 eura, izvijestili su iz Hrvatske narodne banke (HNB).

  Od siječnja do lipnja 2020. iz optjecaja je izdvojeno 97 komada krivotvorenih novčanica kune, što je smanjenje od 286,6 posto u odnosu na broj krivotvorenih novčanica kune registriranih u istom razdoblju 2019. godine, kada je iz optjecaja izdvojeno 278 komada krivotvorenih novčanica kune, navodi se u izvješću HNB-ova Odjela za suzbijanje krivotvorenja i analizu gotovog novca.

  Kako je prosječno u tom razdoblju u optjecaju bilo 269,5 milijuna komada novčanica kune, na milijun komada originalnih novčanica u optjecaju tijekom tog razdoblja evidentirano je prosječno 0,4 komada krivotvorenih novčanica kune.

  Pritom je najčešće krivotvoren apoen domaće valute bila novčanica od 200 kuna, na koju se odnosi 38 komada registriranih primjeraka krivotvorina kune ili 39,2 posto, te novčanice od 1.000 i 500 kuna, koje zajedno čine udio od 46,4 posto u ukupnoj količini.

  U prvom polugodištu registrirano je ukupno i 129 komada krivotvorenih novčanica eura, što je smanjenje od 42,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2019., kada su iz optjecaja izdvojena 224 komada krivotvorenih novčanica eura.

  Iz optjecaja su u najvećem broju izdvojene krivotvorine od 50 eura, s udjelom od 54,3 posto u ukupnom broju registriranih krivotvorenih novčanica eura te novčanice od 20 i 100 eura, koje zajedno čine udio od 32,6 posto.

  “Krivotvorine registrirane u prvom polugodištu 2020. nemaju značajniju nominalnu vrijednost, a količinom i kvalitetom izrade nisu izazvale poremećaje u poslovanju gotovim novcem, ni u specijaliziranim institucijama ni u javnosti”, ističu iz HNB-a.

  (Hina)

  foto: unsplash

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  EUIPO-ova analiza pokazuje da je za neke evidentirane krivotvorene proizvode procijenjeno da predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače

  Krivotvorine: Izgledaju skoro identično, jeftinije su, ali štete hrvatskom gospodarstvu

  Hrvatska godišnje gubi 835 milijuna kuna prihoda zbog prodaje krivotvorenih i piratskih proizvoda u ključnim gospodarskim sektorima, dok na razini Više…

  Instrument se sastoji od 500 milijardi eura bespovratne pomoći najteže pogođenim državama članicama

  EK predlaže 1850 milijardi eura za oporavak europskog gospodarstva

  Europska komisija (EK) predložila je u srijedu instrument za oporavak gospodarstva od koronakrize vrijedan 750 milijardi eura te Višegodišnji financijski Više…

  Zamijenio je zgodan iznos, ali ne toliko da zbog njega ode u zatvor!

  51-godišnjak iz Čeminca raspačavao krivotvoreni novac

  Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 51-godišnji hrvatski državljanin iz Novog Čeminca počinio kazneno djelo krivotvorenje novca. U utorak, Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Najvažnija vijest tiče se proračuna Grada Osijeka koji je u prvih šest mjeseci izvršen u iznosu 315 milijuna kuna

  Gradska blagajna u plusu unatoč pandemiji, razjašnjene teme komaraca i rasvjete

  Donosimo aktualne i atraktivne vijesti s tržišta rada - Top 10 poslovnih prilika koje traže radnike

  Dobre vijesti! Ovih deset tvrtki nudi poslovnu priliku

  Jesen je pravo vrijeme da se završe svi radovi...

  Jesen s Izolirkom, jesen za nove stvari…