GOSPODARSTVO

U prvoj polovini ove godine iz optjecaja izdvojeno 97 krivotvorenih novčanica kune i 129 eura

Za usporedbu, prošle je godine iz optjecaja izdvojeno 278 komada krivotvorenih novčanica kune...

    Objavljeno 07.08.2020
    Ivona Amidžić

    U prvom polugodištu ove godine iz optjecaja je izdvojeno 97 komada krivotvorenih novčanica kune i 129 eura, izvijestili su iz Hrvatske narodne banke (HNB).

    Od siječnja do lipnja 2020. iz optjecaja je izdvojeno 97 komada krivotvorenih novčanica kune, što je smanjenje od 286,6 posto u odnosu na broj krivotvorenih novčanica kune registriranih u istom razdoblju 2019. godine, kada je iz optjecaja izdvojeno 278 komada krivotvorenih novčanica kune, navodi se u izvješću HNB-ova Odjela za suzbijanje krivotvorenja i analizu gotovog novca.

    Kako je prosječno u tom razdoblju u optjecaju bilo 269,5 milijuna komada novčanica kune, na milijun komada originalnih novčanica u optjecaju tijekom tog razdoblja evidentirano je prosječno 0,4 komada krivotvorenih novčanica kune.

    Pritom je najčešće krivotvoren apoen domaće valute bila novčanica od 200 kuna, na koju se odnosi 38 komada registriranih primjeraka krivotvorina kune ili 39,2 posto, te novčanice od 1.000 i 500 kuna, koje zajedno čine udio od 46,4 posto u ukupnoj količini.

    U prvom polugodištu registrirano je ukupno i 129 komada krivotvorenih novčanica eura, što je smanjenje od 42,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2019., kada su iz optjecaja izdvojena 224 komada krivotvorenih novčanica eura.

    Iz optjecaja su u najvećem broju izdvojene krivotvorine od 50 eura, s udjelom od 54,3 posto u ukupnom broju registriranih krivotvorenih novčanica eura te novčanice od 20 i 100 eura, koje zajedno čine udio od 32,6 posto.

    “Krivotvorine registrirane u prvom polugodištu 2020. nemaju značajniju nominalnu vrijednost, a količinom i kvalitetom izrade nisu izazvale poremećaje u poslovanju gotovim novcem, ni u specijaliziranim institucijama ni u javnosti”, ističu iz HNB-a.

    (Hina)

    foto: unsplash

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    "Najčešće kupci plaćaju u kunama, pa je malo komplicirano preračunavati i vraćati eure, no naviknut ćemo", rekao je djelatnik jedne benzinske crpke

    Prvi radni dan u eurozoni za Osječane

    Prvi radni dan u novoj godini provodimo s novom valutom. Iduća dva tjedna možemo plaćati eurima i kunama, što bi Više…

    Do takve odluke došlo je nakon što je Stjepan Pranjković, kojeg je Komisija HNB-a nagradila sa 70.000 kuna za dizajn kovanice od jednog eura s motivom kune, povukao "svoj" dizajn

    Komisija HNB-a nakon skandala: Raspisujemo novi natječaj za kovanicu eura

    Komisija za novac Hrvatske narodne banke danas je objavila da raspisuje novi natječaj za idejno rješenje eurokovanice s motivom kune, Više…

    "Na kovanicama eura i centa koji će biti u optjecaju u Hrvatskoj i ostalih 19 zemalja članica europodručja naći će se dizajn motiva koji će predstavljati Hrvatsku"

    Predstavljeno kako će izgledati hrvatske kovanice eura i centa

    Predsjednik vlade Andrej Plenković predsjeda 14. sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, na kojoj Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Svaki poduzetnički pothvat započinje dobrom poslovnom idejom. No, poduzetničkih ideja je bezgranično puno, a uspješne pothvate od neuspješnih dijeli – realizacija

    Od ideje do realizacije – novi besplatni seminar za poduzetnike

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI

    Pripreme za proslavu rođendana Portanove krenule. U tijeku je nagradna igra u kojoj jednu/jednoga od vas očekuje besplatan shopping u vrijednosti 3.000 eura!

    Uputite se u Portanovu jer je svaki vaš račun prilika za osvojiti 3000 eura!