OSJEČANI

Ukop gradi ‘zelena’ grobna mjesta za polaganje urni pokojnika

Pokraj grobnih mjesta bit će zasađeno drvo

Objavljeno 06.04.2021
Darija Kovačić

Prije dva mjeseca u Osijeku je s radom počeo novi krematorij, drugi po redu u Hrvatskoj.

Krematorij je izgradnjom prilagođen postojećoj zgradi mrtvačnice i trenutačnoj infrastrukturi te je tako za trošak izgradnje i opremanje, iz gradskoga proračuna, uloženo 3,5 milijuna kuna. Uz krematorij, obnovljena je i mrtvačnica s novim digitalnim uslugama.

Do otvaranja krematorija u Osijeku troškovi kremacije u Zagrebu iznosili su 6.300 kuna jer su uključivali trošak prijevoza urne i pokojnika. Troškovi su sada skoro upola jeftiniji a cijena kremacije kreće se od 3.435 kuna i obuhvaća uslugu preuzimanja pokojnika, izvršenja potrebnih evidencija i pregleda, kremacijski lijes, urnu, posebne plastične vreće te postupak kremacije.

Kako bi svaki pogreb bio dostojanstven i za obitelj pokojnika bez dodatnih stresova Ukop d.o.o. trudi se podići kvalitetu svojih usluga uvođenjem novosti. Primjetili smo tako da se kod Centralnog groblja izvode mnogi radovi.

Radi se na izgradnji novih parlirališnih mjesta, a u blizini sjevernog ulaza vrši se priprema za rekonstrukciju pločnika. Osim toga djelatnici Ukopa rade i na izgradnji novih ‘zelenih’ grobnih mjesta za polaganje urni.

Nova grobna mjesta predviđena za polaganje urni bit će u južnom dijelu Centralnog groblja. Grobna mjesta bit će u ravnini sa zemljom, s kamenom pločom ispod koje će se nalaziti kaseta za polaganje urne.

Pokraj grobnih mjesta djelatnici Ukopa zasaditi će i sadnice stabla japanske trešnje.

Foto: Facebook Ukop/ screenshot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Gradonačelnik je najavio i organizaciju nove manifestacije "Ljeto na Kopiki", te nasipavanje pijeska na kupalište kod "Želje"

POTVRĐENO JE! Od srpnja Kopika spremna za kupanje! Obišli smo radove (FOTO/VIDEO)

Prva faza radova na rekonstrukciji i izgradnji Športsko-rekreacijskog centra Copacabana privodi se kraju i bazeni će od srpnja biti spremni Više…

Posljednjih mjeseci traje sanacija armiranobetonskih ploča, a predviđena je i zamjena oštećene armature, nakon čega će uslijediti i zaštitno premazivanje...

Radovi na pješačkom mostu trebali bi biti dovršeni do početka kupališne sezone

Nakon što je tijekom prve faze lani obnovljena željezna i nosiva konstrukcija, druga, započeta u listopadu, obuhvaća rekonstrukciju hodne površine, Više…

Nova zgrada škole obuhvaća 4.600 m2, ima dva kraka s po dvije etaže, dvorana je neto površine 1.134 m2, a uredit će se i vanjski sportski tereni, parkiralište i pješačke površine

(FOTO) Izgradnja Srednje škole Donji Miholjac u punom jeku

Radovi na izgradnji nove zgrade i dvorane Srednje škole Donji Miholjac u punom su jeku i već se jasno uočava Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

Najava predavanja izv. prof. dr. sc. Hrvoja Klasića “Ima li povijesti bez ustaša i partizana”?

Šetnja obiluje zanimljivostima za koje sigurno niste znali te pokojim iznenađenjem (op.a. pandur Mirko u lovu na vesele prolaznike).

Nova storytelling tura osječkom Tvrđom