CRNA KRONIKA

Umro je Nikola Mak

Cijeli svoj životni i profesionalni vijek posvetio je Osijeku, promicanju kulture ovoga grada...

  Objavljeno 17.11.2021
  Ivona Amidžić

  Dva dana prije svog rođendana, u 84. godini, umro je Nikola Mak. Cijeli svoj životni i profesionalni vijek posvetio je Osijeku, promicanju kulture ovoga grada, a svoju je misiju vidio u očuvanju njemačke i austrijske manjine u Hrvatskoj, prenosi Radio Osijek.

  Pogreb Nikole Maka bit će u subotu, 20. studenog u 13 sati na Retfalačkom groblju.

  “S tugom u srcu nosimo vijest o odlasku našeg suosnivača, dugogodišnjeg predsjednika, saborskog zastupnika , ali prije svega dobrog duha i otate Nikole Maka. Rođen u Čemincu /Laschkafeld 18.11.1937., odrastao u Osijeku, gdje je završio Pravni fakultet. Jedan od najvećih osječkih kulturnih djelatnika vodio je brojne kulturne ustanove, te pokrenuo mnoge i danas žive festivale. Životno poslanje brige o budućnosti njemačke i austrijske manjine u Hrvatskoj gorilo je u njegovu srcu do posljednjeg dana. Neumornim radom u Njemačkoj zajednici, Savjetu za nacionalne manjine RH, Svjetskom savezu Podunavskih Švaba, Hrvatskom saboru te županijskom Vijeću njemačke nacionalne manjine dao je nemjerljiv obol opstanku i napretku kako njemačke i austrijske nacionalne manjine, tako i nacionalnih manjina uopće. Učili smo i učimo od Vas, dragi otata”.

  “Hvala za svaku riječ, za svaki savjet! Ostat ćete zauvijek u našim srcima, a zlatnim slovima upisani u povijest našeg naroda. Počivao u miru. Ruhe in Frieden”, riječi su kojima je na svom Facebook profilu objavila smrt Nikole Maka Njemačka zajednica – Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj.

  Nikola Mak (Nikolaus Mack), pravnik, kulturni organizator i narodni zastupnik (Čeminac, 18. 11. 1937. – Osijek, 16. 11. 2021.). Još kao dijete bio je zatočen u sabirnome logoru za Nijemce u Josipovcu pored Osijeka. Školovao se u Osijeku, gdje je završio i Pravni fakultet. Radni vijek je proveo u Šećerani u Belom Manastiru, Fondu za kulturu Općine Osijek i Dječjem kazalištu Branimira Mihaljevića u Osijeku. Bio je organizator i pokretač brojnih kulturnih manifestacija (Tamburaški festival, memorijali Franjo Krežma i Darko Lukić i dr.). Bio je predsjednik Njemačke (narodnosne) zajednice (a onda i njen dugogodišnji počasni predsjednik), član Glavnoga odbora Svjetskoga saveza Podunavskih Švaba, tajnik Hrvatsko-njemačkoga društva u Osijeku, zamjenik predsjednika Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH i predsjednik Vijeća njemačke nacionalne manjine te Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Osječko-baranjske županije. Od 2003. do 2007. godine bio je zastupnik u Hrvatskom saboru, kao predstavnik 12 nacionalnih manjina, među kojima i njemačke i austrijske. Za svoj je javni angažman dobio brojna priznanja. Među njima su i Pečat Grada Osijeka za životno djelo i Orden za zasluge Savezne Republike Njemačke (Bundesverdienstkreuz).

  foto: unsplash

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Bio je zaražen koronavirusom, koji mu je izazvao kardiovaskularne probleme

  Preminuo Anto Kovačević

  Preminuo je hrvatski političar, filozof i publicist Anto Kovačević, prenosi Index. Bio je zaražen koronavirusom, koji mu je izazvao kardiovaskularne Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  U prosincu 2020. bilo je dosad najviše umrlih u Republici Hrvatskoj u jednome mjesecu, odnosno 7608 umrlih...

  Podaci o umrlima po dobnim skupinama: Gotovo svi mlađi od 50 su necijepljeni

  Zbog ozljede glave, 28-godišnjak je prevezen u Klinički bolnički centar Osijek gdje je zadržan...

  Pokušaj ubojstva u Osijeku: komad staklene boce zabio u glavu 28-godišnjaka

  Policija pretragom pronašla oko 600 kilograma sitno rezanog duhana i električni stroj za rezanje

  Ima ugovor s tvrtkom za otkup duhana, ali je dio zadržao za preprodaju