KULTURA

Uspješno završena sezona Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića

Dječje kazalište u Osijeku je uspješno završilo svoju sezonu i o tome napisala kratko izvješće o ostvarenim programima

Objavljeno 15.07.2022
Darija Kovačić

Dječje kazalište Branka Mihaljevića u sezoni 2021./2022. ostvarilo je veći dio svojih planiranih aktivnosti, bez obzira na još uvijek zahtjevnu epidemiološku situaciju. Pripemili smo nove premijerne naslove i sezonu završili sa sedam premijerno izvedenih naslova i jednom obnovom. 

Uspjeli smo povećati broj izvedbi i gledatelja na predstavama, čim su ukinuta brojčana ograničenja i COVID putovnice, bez kojih nije bilo moguće ući u Kazalište.

U sezoni 2021./2022. godini ansambl Dječjeg kazališta realizirao je sedam premijernih predstava: „Kako je Temnava dobila dan“ i „BonTon iza duge“ na Osječkome ljetu kulture 2021., „Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica“, „Posljednja ovčica“, „Oblak Čvoraka“, „Divlji konj“, „Rock ‘n’ roll bajka“ i jednu obnovu „Vrijeme za bajku“, a na programu smo imali i 15 repriznih naslova iz prošlih sezona. Ukupno smo odigrali 208 predstava iz premijernog i repriznog programa.

Naše je predstave u protekloj sezoni pogledalo 22 222  gledatelja. U Dječjem kazalištu izvedeno je 172 predstava sa 17982 gledatelja. Na festivalima i gostovanjima izveli smo 36 predstava, a pogledalo ih je 4240 gledatelja. Mnoga dogovorena događanja u našem kazalištu su odgođena ili otkazana, no ipak je na svim programima u protekloj sezoni bilo gotovo 25 269 gledatelja.

Najviše su puta izvedene predstave: “Vrijeme za bajku” (49), naša blagdanska predstava “Posljednja ovčica” (28), i koprodukcijska predstava „Ljepotica i zvijer“ (16).

I dalje nepovoljna epidemiološka situacija poremetila je planirane aktivnosti i značajno smanjila broj publike i predstava u konačnom zbroju. Predstava „Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica“, koja je trebala biti premijerno izvedena u veljači, zbog nepovoljne je epidemiološke situacije odgođena za rujan 2021. Isti je slučaj i s planiranom obnovom predstave „Vrijeme za bajku“ koja je također odgođena za rujan.  

U Kazalištu su održane i tradicionalne manifestacije Djeco kazalište vas zove 2021., 13. Noć kazališta, POZOR! Plivamo na sceni 11, i nova manifestacija Tjedan bajki 2022.

A nakon dvije godine stanke svoje su premijerne Godišnje produkcije izveli polaznici Plesne igraonice Početnice, Baletnog studija, Dramskog studija  za osnovnoškolce i Dramskog studija za srednjoškolce.

NAGRADE I PRIZNANJA

Gostovali smo festivalima u zemlji i inozemstvu, uobičajeno naše su predstave izabrane za sve značajnije festivale kao što su 54. Međunarodni festival kazališta lutaka – PIF Zagreb, 6. Festival „Jaje“ Koprivnica, 24. Susret profesionalnih kazališta HC ASSITEJ, 26. Revija lutkarskih kazališta u Rijeci, 21. Požeški plesokaz – Međunarodni dan plesa, 27. Vukovarsko lutkarsko proljeće, 17. Treps susreti plesnih grupa, XV. Gumbekovi dani – festival kabareta i 1. InPUT Festival Karlovac. 

  1. Nagradu „Joza“ za najbolju domaću predstavu za djecu ravnopravno su s istim brojem glasova podijelile predstave “Ljepotica i zvijer”i “Crvenkapica”, koprodukcije DK Branka Mihaljevića u Osijeku i GK Joza Ivakić. Nagradu „Joza” 2021. godine utemeljili su Gradsko kazalište Joza Ivakić, lokalne medijske kuće, Plava vinkovačka i Novosti, Grad Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija.
  2. Naša glumica, lutkarica, prvakinja Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića Areta Ćurković dobitnica je nagrade za životno djelo – Povelje “Zvonko Festini” za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva. Nagrada joj je dodijeljena na svečanosti u Gradskom muzeju Vukovar u sklopu 27 lutkarskog proljeća vukovarsko-srijemske županije.
  1. Na InPut Festivalu u Karlovcu osvojili smo dvije nagrade: za najbolju predstavu festivala prema ocjeni dječjeg žirija za predstavu “Pliva patka preko Drave” te nagradu za najbolju glazbu – Igoru Cvetku i ansamblu predstave “Pliva patka preko Drave”
  1. Na Festivalu Gumbekovi dani u Zagrebu posebno priznanje zaslužio je glumac Gordan Marijanović tumačenjem neobičnog tinejdžera u predstavi Anton Žic baba i harmonika, autora i redatelja Damira Mađarića u izvedbi Kazališta Oberon Koprivnica i Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, Osijek.

INVESTICIJE

Najveća investicija u ovoj sezoni koja je financirana sredstvima Osnivača, Ministarstva kulture i medija te dijelom vlastitim sredstvima je obnova sanitarnih čvorova za publiku, kupaonice za gostujuće suradnike u apartmanu, te obnova kupaonica u ženskoj i muškoj garderobi, te zamjena dotrajalih vrata između pozornice i skladišta.

Sanitarni čvorovi za publiku u predvorju Kazališta obnovljeni su za vrijeme zimskih/božićnih školskih praznika kada je bilo najmanje aktivnosti i predstava u Kazalištu, nakon toga i kupaonica u kazališnom apartmanu namijenjenom smještaju suradnika.

Kompletna obnova kupaonica u muškoj i ženskoj garderobi krenula je po završetku školske godine i proba za novu predstavu na Osječkome ljetu kulture na kraju sezone.

Na kraju još jedne sezone zahvaljujemo svim gledateljima koji su i za vrijeme epidemioloških ograničenja redovito posjećivali naše kazalište, te posebno Vama, medijskim kućama koje ste vrijedno pratile rad našeg Kazališta.

S veseljem očekujemo novu sezonu 2022./2023. i radujemo se ponovnom susretu već krajem kolovoza na premijeri predstave „Tri medvjeda i gitara“ u sklopu Osječkoga ljeta kulture.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

"Šumska kraljica" je prva opera za djecu na svijetu skladana da je u cijelosti izvode djeca!

Dječja opera Šumska kraljica ponovno u Osijeku

„Šumska kraljica“ plemenita je priča iz narodne tradicije i ima sedam prizora. Likovi koji se pojavljuju u njoj su: djevojčica Više…

Ova bajka priča je o caru koji je, umjesto o narodu i svome gradu, mario samo za to kako će se odjenuti koji dan, kakve će cipele obuti te kako će mirisati

Carevo novo ruho u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića

Carevo novo ruho, poznata je bajka H. C. Andersena, a možete ju pogledati ove subote, 4. studenoga 2023. s početkom Više…

Ukupno su odigrali 220 predstava iz premijernog i repriznog programa. Njihove je predstave u protekloj sezoni pogledalo 33238  gledatelja. U Dječjem kazalištu izvedeno je 163  predstava sa 21775  gledatelja

Još jedna uspješna kazališna sezona u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića

Dječje kazalište Branka Mihaljevića u sezoni 2022./2023. ostvarilo je sve svoje planirane aktivnosti. Pripremljeni su novi premijerni naslovi i sezona Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

"Šumska kraljica" je prva opera za djecu na svijetu skladana da je u cijelosti izvode djeca!

Dječja opera Šumska kraljica ponovno u Osijeku

Kviz će biti moguće pratiti na hrvatskom, ali i engleskom jeziku, uživo ili online putem Google obrasca. U uskrsnom filmskom tjednu premijerno na film kina Urania stižu i 2 nova naslova

Filmski kviz kao poklon za Uskrs

Bogat kazališni i filmski program u kinu Urania se nastavlja i narednih mjeseci, a u pripremi je mnoštvo novih i zabavnih naslova.

Kino Urania – 3 premijere, 7 novih predstava i 2. filmski kviz