UTŠO- Još jedno pozitivno ljeto za učenike
Učenici Ugostiteljsko-turističke škole Osijek ovog ljeta bili su na praksi u Novigradu i Vinjicama, projekt je to koji se provodi dugi niz godina...
Ugostiteljsko-turistička škola Osijek ovog ljeta je ponovno pružila svojim učenicima mogućnost odrađivanja prakse u Novigradu i Njivicama, ovaj projekt traje već dugi niz godina, naglasak prakse je na kvalitetnom stručnom usavršavanju učenika jer tako najbolje mogu dobiti priliku vidjeti kako je to raditi u ugostiteljskom objektu.
Uz nove vještine koje su naučili nadograđivali su one koje već znaju otprije, naravno imali su i slobodno vrijeme, rad im je i plaćen te nije čudo što sve više učenika odlučuje provesti svoje ljetno vrijeme na ovaj način. U ljetnoj praktičnoj nastavi sudjelovalo je 105 učenika u zanimanjima kuhar, konobar i recepcionar. Rad učenika je bio organiziran u dvije smjene, obje u trajanju od 34 dana. Prva smjena na put je krenula 22. lipnja i vratila se 25. srpnja, kada ih je zamijenila druga smjena, koja se vratila 28. kolovoza.
Više o projektu rekao je ravnatelj škole dr. sc. Andrej Kristek: “Naša škola učenicima omogućava da na taj način rade u realnim i intenzivnim uvjetima, gdje stječu znanja i kompetencije, koje će im kasnije biti potrebne tijekom profesionalne karijere. Njihovi poslodavci pak jedva čekaju da naši učenici dođu kod njih, a posebno veseli što svake godine neki naš učenik dobije i stalni posao.”
U nastavku donosimo izjave učenika, koji su i više nego zadovoljni praksom:
“ Bila sam na praksi u Njivicama gdje sam radila kao konobarica. Najzanimljivije mi je bilo raditi s gostima i čini me sretnom što su se gosti oduševili našim znanjem. Stoga se zahvaljujem školi na dobivenom znanju i što su me preporučili”, učenica 4. K Petra Rakušić.
“ Na ljetnoj praksi radila sam kao kuharica. Iskustva su mi pozitivna, a ono što bih posebno izdvojila je da sam naučila raditi pod pritiskom te da su me ostale starije kolege tretirale kao odraslu osobu, što mi je pomoglo da se lakše nosim sa izazovima u kuhinji”, Lucija Belak, učenica 4. H.
“ Bio sam na stručnoj praksi u Njivicama gdje sam radio kao konobar. Upoznao sam nove kolege i stekao nove vještine. Postao sam samostalniji u radu što su očito primijetili i poslodavci jer su me zvali da dođem slijedeće godine raditi na sezonu”, učenik 4. K Dorian Brdarić.
“ Već sam treću godinu bila u Njivicama i osjećaj je izvanredan. Raditi s ljudima s kojima možeš komunicirati na stranim jezicima praktički proširuje naše znanje. Posebno pohvaljujem moj tim kolega s kojima sam radila jer je naprosto bio sjajan”, učenica 4. F Izabella Vitman.
Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek u okviru ESF projekta RCK VirtuOS kao i kampanje promocije strukovnih zanimanja #BudiVirtuOS preuzela je ulogu promicatelja strukovnog obrazovanja, inicijatora upisa zanimanja u sektoru turizma i ugostiteljstva, predvodnika i donositelja promjena opće percepcije u svrhu podizanja i promocije kvalitete ugostiteljsko-turističkih usluga te cjelokupnog sustava obrazovanja u redovnoj i praktičnoj nastavi s ciljem kreiranja kompetentnog kadra, spremnog za tržište rada, te rasta kvalitete usluga i podizanja radnih uvjeta u okruženjima budućih poslodavaca.
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?