GOSPODARSTVO

Veliki panel na temu kako ojačati prehrambeni sustav i učiniti ga otpornijim

"Uslijed pandemije suočeni smo s novim izazovima - samodostatnost hrane i lanci opskrbe izuzetno su bitni"

    Objavljeno 15.10.2020
    Ivona Amidžić

    “Od polja do stola: kako ojačati prehrambeni sustav i učiniti ga otpornim na izazove današnjice” – tema je panela koji je organizirala Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske gospodarske komore, piše Radio Osijek.

    “Uslijed pandemije suočeni smo s novim izazovima – samodostatnost hrane i lanci opskrbe izuzetno su bitni. Inače je tendencija u Europi da se ‘kratki’ lanci opskrbe što više intenziviraju, no ne možemo biti zadovoljni u kojem je to obliku prisutno u Hrvatskoj. Ipak kada gledamo trendove u posljednjih godinu, dvije nešto se pokrenulo: od samog organiziranja lokalnih frupa gdje se naš proizvođač povezuje s potrošačem do toga da se više govori o prepoznavanju lokalnih proizvoda kroz sustav  javne nabave. I naš potrošači sve više prepoznaju domaći proizvod koji imaju sljedivost, koji imaju podrijetlo”, rekao je ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Krunoslav Dugalić.

    Dodaje da je kroz analiziranje podataka iz Europske agencije za sigurnost hrane i uz njihove podatke jasno da je europskom potrošaču, kad kupuje, bitno podrijetlo proizvoda.

    “U Hrvatskoj je pak na prvom mjestu sigurnost hrane. No sigurno je kako i jedan i drugi parametar postaju dominantni u odnosu na cijenu  i to su pozitivni pomaci. Ima još puno prostora za bolje pozicioniranje domaćih proizvođača na tržištu i na tome treba raditi, kao i na svijesti potrošača. Kupovinom domaćeg proizvoda, osim kvalitete i sigurnosti takve hrane,  utječe se snažno na  društvo te lanci kratke opskrbe trebaju biti snažniji”, rekao je među ostalim Dugalić.

    Na žalost Hrvatska je po produktivnosti u prozvodnji hrane na europskom začelju, navodi potporedsjednik za poljoprivredu i turizam u Hrvatskoj gospodarskoj komori Dragan Kovačević.

    “Naša je produktivnost na razini 30 posto prosjeka Europske unije. Moramo povećavati i fizički obujam poljoprivredne proizvodnje. Hrvatska je, otkad je članica Europske unije, smanjila fizički obujam proizvodnje za 15 posto. Posebno je zabrinjavajuće što su te brojke u perjanici hrvatske poljoprivrede – stočarstvu manje za čak 23 posto.”

    Valja raditi i na povećanju proizvodnje visokodohodovnih kultura (voće, povrća) te proizvoda s dodanom vrijednošću u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Treba jačati i prehrambenu industriju i finalizaciju proizvodnje: “Nužno je uvoditi nove tehnologije, inovacije te informacijsko-komunikacijske tehnologije u poljoprivredu.”

    foto: unsplash

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Potrošnja ide dalje, kao i navike potrošača, koji su i ove godine imali priliku podijeliti svoje mišljenje i zadovoljstvo maloprodajnim proizvodima i uslugama, u sada već tradicionalnom „Odabranom proizvodu godine“

    Što kupci zapravo misle o proizvodima i uslugama koje koriste?

    Za trgovce i proizvođače ova godina itekako je turbulentno počela: bojkoti i pozivi na smanjenje cijena odjeknuli su diljem zemlje, Više…

    5. Jesenska škola EFSA-e i HAPIH-a okupila 30-ak sudionika iz pretpristupnih zemalja - Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gora, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije i Turske

    Osijek – sjedište prijenosa znanja o sigurnosti hrane zemljama iz okruženja

    „Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) od 2019. godine zajedno organiziraju Jesensku Više…

    Sigurno ste se bar jednom našli u situaciji da vam na zabavi ponestane pića, grickalica ili leda. Ili možda nešto od higijenskih ili kozmetičkih sitnica, Store2Door je rješenje za vas!

    Store2Door otvoren u Osijeku

    Novi pristup prodaji potrepština, pića, grickalica, razne hrane i leda vas očekuje u Store2Door online trgovini u kojoj na lak Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Nekada mala riječka tvrtka danas posluje u 3 grada - Rijeci, Zagrebu i Osijeku. Ukupno ima 281 zaposlenika, a više od polovice nalazi se u Osijeku. Osječki tim trenutačno broji 144 zaposlenika, a njihov broj i dalje rapidno raste

    Kompare.hr otvara vrata Osječanima – brže do kredita u novom uredu

    Potrošnja ide dalje, kao i navike potrošača, koji su i ove godine imali priliku podijeliti svoje mišljenje i zadovoljstvo maloprodajnim proizvodima i uslugama, u sada već tradicionalnom „Odabranom proizvodu godine“

    Što kupci zapravo misle o proizvodima i uslugama koje koriste?

    Većina građana i dalje štedi na način da jednostavno drži eure na računima koji donose niske ili nikakve kamate i taj iznos periodički povećavaju mjesečnim uplatama

    Još uvijek štedite držanjem novca u banci? Ovo je informacija koju morate znati