GOSPODARSTVO

Veliki panel na temu kako ojačati prehrambeni sustav i učiniti ga otpornijim

"Uslijed pandemije suočeni smo s novim izazovima - samodostatnost hrane i lanci opskrbe izuzetno su bitni"

    Objavljeno 15.10.2020
    Ivona Amidžić

    “Od polja do stola: kako ojačati prehrambeni sustav i učiniti ga otpornim na izazove današnjice” – tema je panela koji je organizirala Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske gospodarske komore, piše Radio Osijek.

    “Uslijed pandemije suočeni smo s novim izazovima – samodostatnost hrane i lanci opskrbe izuzetno su bitni. Inače je tendencija u Europi da se ‘kratki’ lanci opskrbe što više intenziviraju, no ne možemo biti zadovoljni u kojem je to obliku prisutno u Hrvatskoj. Ipak kada gledamo trendove u posljednjih godinu, dvije nešto se pokrenulo: od samog organiziranja lokalnih frupa gdje se naš proizvođač povezuje s potrošačem do toga da se više govori o prepoznavanju lokalnih proizvoda kroz sustav  javne nabave. I naš potrošači sve više prepoznaju domaći proizvod koji imaju sljedivost, koji imaju podrijetlo”, rekao je ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Krunoslav Dugalić.

    Dodaje da je kroz analiziranje podataka iz Europske agencije za sigurnost hrane i uz njihove podatke jasno da je europskom potrošaču, kad kupuje, bitno podrijetlo proizvoda.

    “U Hrvatskoj je pak na prvom mjestu sigurnost hrane. No sigurno je kako i jedan i drugi parametar postaju dominantni u odnosu na cijenu  i to su pozitivni pomaci. Ima još puno prostora za bolje pozicioniranje domaćih proizvođača na tržištu i na tome treba raditi, kao i na svijesti potrošača. Kupovinom domaćeg proizvoda, osim kvalitete i sigurnosti takve hrane,  utječe se snažno na  društvo te lanci kratke opskrbe trebaju biti snažniji”, rekao je među ostalim Dugalić.

    Na žalost Hrvatska je po produktivnosti u prozvodnji hrane na europskom začelju, navodi potporedsjednik za poljoprivredu i turizam u Hrvatskoj gospodarskoj komori Dragan Kovačević.

    “Naša je produktivnost na razini 30 posto prosjeka Europske unije. Moramo povećavati i fizički obujam poljoprivredne proizvodnje. Hrvatska je, otkad je članica Europske unije, smanjila fizički obujam proizvodnje za 15 posto. Posebno je zabrinjavajuće što su te brojke u perjanici hrvatske poljoprivrede – stočarstvu manje za čak 23 posto.”

    Valja raditi i na povećanju proizvodnje visokodohodovnih kultura (voće, povrća) te proizvoda s dodanom vrijednošću u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Treba jačati i prehrambenu industriju i finalizaciju proizvodnje: “Nužno je uvoditi nove tehnologije, inovacije te informacijsko-komunikacijske tehnologije u poljoprivredu.”

    foto: unsplash

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Glavne teme bile su sigurnost hrane, izazovi s novom hranom, deforestacija i geopolitički kontekst koji donosi nove perspektive u prehrambenoj industriji 

    [FOTO] Domaći i svjetski stručnjaci na FOODCOOLTOUR konferenciji složni: Multidisciplinarni pristup je najučinkovitije oružje protiv sve kompleksnijih izazova u proizvodnji hrane

    Konferencija se dva dana, 7. i 8. svibnja, održavala u Osijeku Okupila je više od 300 sudionika, a održano je Više…

    Konferencija FOODCOOLTOUR, je okupila više od tri stotine uzvanika - vodeće europske i domaće stručnjake, predstavnike vlasti i akademske zajednice te prehrambene industrije

    Konferencija Foodcooltour u Osijeku: Proizvodnja hrane i samodostatnost kao strateški resurs i pitanje nacionalne sigurnosti

    Jandroković: Pitanje samodostatnosti postaje sve važnije, posebno u svijetlu globalnih događaja i najnovijih međunarodnih sukoba Najviše uvozimo voće, povrće, meso Više…

    Potrošnja ide dalje, kao i navike potrošača, koji su i ove godine imali priliku podijeliti svoje mišljenje i zadovoljstvo maloprodajnim proizvodima i uslugama, u sada već tradicionalnom „Odabranom proizvodu godine“

    Što kupci zapravo misle o proizvodima i uslugama koje koriste?

    Za trgovce i proizvođače ova godina itekako je turbulentno počela: bojkoti i pozivi na smanjenje cijena odjeknuli su diljem zemlje, Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    U Osijeku je u srijedu predstavljen projekt izgradnje nerazvrstane ceste – spoja sjevernog i južnog dijela južne obilaznice, odnosno Bistričke ulice, čime će se nakon dva desetljeća čekanja napokon omogućiti bolja prometna povezanost naselja Filipovica s ostatkom grada

    Počinje izgradnja nove prometnice koja povezuje Filipovicu s gradom

    Iskoristite izvrsnu priliku da po povoljnim cijenama nabavite sve za uređivanje i opremanje stana ili kuće ali i svega što vam je potrebno za vrt ili hobi

    PEVEX u Osijeku slavi rođendan i časti kupce s 15% popusta

    Izgradnja Veteranskog centra u Osijeku dio je nacionalne strategije za jačanje skrbi i rehabilitacije hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata

    Osijek do 2028. godine dobiva Veteranski centar s četiri zvjezdice, investicija vrijedna 15 milijuna eura