GOSPODARSTVO

Veliki panel na temu kako ojačati prehrambeni sustav i učiniti ga otpornijim

"Uslijed pandemije suočeni smo s novim izazovima - samodostatnost hrane i lanci opskrbe izuzetno su bitni"

  Objavljeno 15.10.2020
  Ivona Amidžić

  “Od polja do stola: kako ojačati prehrambeni sustav i učiniti ga otpornim na izazove današnjice” – tema je panela koji je organizirala Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske gospodarske komore, piše Radio Osijek.

  “Uslijed pandemije suočeni smo s novim izazovima – samodostatnost hrane i lanci opskrbe izuzetno su bitni. Inače je tendencija u Europi da se ‘kratki’ lanci opskrbe što više intenziviraju, no ne možemo biti zadovoljni u kojem je to obliku prisutno u Hrvatskoj. Ipak kada gledamo trendove u posljednjih godinu, dvije nešto se pokrenulo: od samog organiziranja lokalnih frupa gdje se naš proizvođač povezuje s potrošačem do toga da se više govori o prepoznavanju lokalnih proizvoda kroz sustav  javne nabave. I naš potrošači sve više prepoznaju domaći proizvod koji imaju sljedivost, koji imaju podrijetlo”, rekao je ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Krunoslav Dugalić.

  Dodaje da je kroz analiziranje podataka iz Europske agencije za sigurnost hrane i uz njihove podatke jasno da je europskom potrošaču, kad kupuje, bitno podrijetlo proizvoda.

  “U Hrvatskoj je pak na prvom mjestu sigurnost hrane. No sigurno je kako i jedan i drugi parametar postaju dominantni u odnosu na cijenu  i to su pozitivni pomaci. Ima još puno prostora za bolje pozicioniranje domaćih proizvođača na tržištu i na tome treba raditi, kao i na svijesti potrošača. Kupovinom domaćeg proizvoda, osim kvalitete i sigurnosti takve hrane,  utječe se snažno na  društvo te lanci kratke opskrbe trebaju biti snažniji”, rekao je među ostalim Dugalić.

  Na žalost Hrvatska je po produktivnosti u prozvodnji hrane na europskom začelju, navodi potporedsjednik za poljoprivredu i turizam u Hrvatskoj gospodarskoj komori Dragan Kovačević.

  “Naša je produktivnost na razini 30 posto prosjeka Europske unije. Moramo povećavati i fizički obujam poljoprivredne proizvodnje. Hrvatska je, otkad je članica Europske unije, smanjila fizički obujam proizvodnje za 15 posto. Posebno je zabrinjavajuće što su te brojke u perjanici hrvatske poljoprivrede – stočarstvu manje za čak 23 posto.”

  Valja raditi i na povećanju proizvodnje visokodohodovnih kultura (voće, povrća) te proizvoda s dodanom vrijednošću u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Treba jačati i prehrambenu industriju i finalizaciju proizvodnje: “Nužno je uvoditi nove tehnologije, inovacije te informacijsko-komunikacijske tehnologije u poljoprivredu.”

  foto: unsplash

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  "Podaci o količini donirane hrane u blagom su porastu i to unatoč otegotnim okolnostima uslijed epidemioloških mjera"

  U prvih šest mjeseci ove godine donirano je 930.424 kilograma hrane

  U prvih šest mjeseci ove godine donirano je 930.424 kilograma hrane, što je za 6,3 posto više u odnosu na Više…

  Glavni cilj je povećati trajnost proizvoda i zabraniti ugrađene kvarove kako bi potrošači dobili najviše za svoj novac

  Biljana Borzan imenovana izvjestiteljicom za zelenu ekonomiju – Treba povećati trajnost proizvoda!

  Potpredsjednica socijalista i demokrata u Europskom parlamentu Biljana Borzan imenovana je izvjestiteljicom za zelenu ekonomiju u Odboru za unutarnje tržište Više…

  U odnosu na isto razdoblje lani izvoz je povećan 7,3 posto, a uvoz 9,1 posto, dok je deficit narastao 12,6 posto

  Hrvatska je sve snažnije ovisna o uvozu s tržišta EU-a

  Kriza uzrokovana korona virusom dodatno je potaknula uvoz hrane i povećala deficit hrvatske poljoprivrede, pokazuje objavljena analiza konzultantske tvrtke Smarter. Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  "Ako se ne dogode pozitivni pomaci, sigurno je da ćemo uvoditi dodatne mjere koje će se prvenstveno odnositi na ograničenje okupljanja"

  Beroš: Oprez jer se virus širi horizontalno zrakasto, policijski sat zadnja mjera

  U 2019. godini u Hrvatskoj je ukupno proizvedeno 68 tisuća tona jabuka, a tom se proizvodnjom bavi čak 19.210 gospodarstava

  Osječko–baranjska županija u Hrvatskoj ima najviše površina pod jabukom

  Od 1. siječnja 2021. Grad Osijek oslobađa gospodarstvo za dva od tri poreza u nadležnosti Grada: poreza na potrošnju i poreza na zakup javnih površina. Mjera je to koja će izravno rasteretiti gospodarstvenike za 3-4 milijuna kuna godišnje

  Osijek ukida porez na potrošnju i porez na zakup javnih površina