KULTURA

Više od tri milijuna korisnika projekta Besplatne elektroničke knjige

Koju ste Vi knjigu zadnju pročitali? :D

Objavljeno 14.01.2020
Ivona Amidžić

Projekt Besplatne elektroničke knjige BEK premašio je krajem prošle godine tri milijuna korisnika, izvijestilo je u ponedjeljak Društvo za promicanje književnosti na novim medijima, nositelj tog projekta pokrenutog prije 18 godina.

“U 2019. godini 30 posto više korisnika projekta online je čitalo 16 posto više e-knjiga te preuzelo na svoje uređaje dva posto više e-knjiga, a s 23 novoobjavljena naslova njihov se broj popeo na 242, kao što je i s prošlogodišnjih 583.180 novih korisnika premašena brojka od ukupno tri milijuna korisnika”, ističu iz Društva.

Čak 52 naslova zabilježilo je više od tisuću čitatelja tijekom protekle godine, s novim naslovima dostupno je više od stotinu probranih pjesničkih naslova suvremene hrvatske književne produkcije. U prosjeku je projekt dosad imao više od 150 tisuća korisnika godišnje te je prosječno svaki naslov zabilježio više od 7 i pol tisuća čitatelja.

“Sloboština Barbie” najčitaniji prozni naslov u 2019.

Najčitaniji prozni naslov u 2019. bio je roman “Sloboština Barbie“ Maše Kolanović (6.164 čitatelja), a slijede roman “Ljubav je sve“ Krešimira Pintarića (4.822)  te prozni zapisi Henryja Davida Thoreaua “Walden“ (4.002).

Od knjiga pjesama najčitanije su bile “Tri jeseni“ Ane Ahmatove (4.224 čitatelja), te “Tour de force“ Krešimira Pintarića (2.047) i “Gledaj me u oči“ Marija Brkljačića (1.580).

Najčitaniji publicistički naslov je “Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć!“ Dražena Šimleše (7.980 čitatelja), te “Mediji, propaganda i sistem“ Noama Chomskog (7.617) i “Zapisi iz treće kulture“ Darka Polšeka (7.068).

Od eseja najviše se čitalo “Razumijevanje filma“ Hrvoja Turkovića (7.085), “Hodanje“ Henryja Davida Thoreaua (2.574) i “Barikade“ Borisa Budena (2.116), a od teorijskih naslova “Filmske vrste i rodovi“ Nikice Gilića (9.408), “Strukturalizam, semiotika, metafilmologija“ (2.179) i “Filmska opredjeljenja“ (1.608) Hrvoja Turkovića.

Naslovi objavljeni u okviru projekta BEK dostupni su trenutno, globalno i bez novčane naknade.

(Hina)

foto: pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Uređeno je posebno radno vrijeme i obračun zakasnina, ali ni posjet knjižnici neće biti što je nekad bio...

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek od danas ponovno počinje s radom

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, nakon dosta vremena što su na snazi bile zabrane okupljanja u zatvorenim prostorima, od danas Više…

Svi posjeti muzejima, galerijama, kazalištima i kinima odgođena su do daljnjega - to ne znači da u njima ne možete uživati iz vlastitog doma! :D

Filmovi, izložbe, predstave, književnost – Donosimo popis online kulturnog sadržaja

Na jednom mjestu Ministarstvo kulture ponudilo je raznolik kulturni sadržaj kojim se mogu upotpuniti dani provedeni kod kuće te time Više…

Samo nekoliko dana nakon prilagodbe radnog vremena odlučili su da to nije dovoljno...

Postrožene mjere zaštite – Kompletno zatvaranje knjižnice

Gradska i sveučilišna knjižnica knjižnice Osijek obavještava javnost da će od četvrtka, 19. ožujka 2020. godine biti zatvorena za sve korisnike. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Zbog izuzetno velike temperature druženje se održalo u debelom hladu prekrasnog valpovačkog perivoja...

U Valpovu je ovog vikenda ipak održan drugi Međunarodni dan Karašice

Najnoviji glazbeni videospot Lipe nastao je tijekom lipnja 2020. godine, u razdoblju između dva „bloka“ zaštitnih i preventivnih zdravstvenih mjera.

HPD-a “Lipa” novim videospotom poručuju da treba širiti optimizam i uvijek gledati “iznad duge”

Zadnji dan su obilježila dva programa: promocija prve osječke strip slikovnice “Bon ton iza duge” i nastup Ansambla Lado

Velika završnica 20. Osječkog ljeta kulture