ŽIVOT

Vodeni val u Osijeku – Nema razloga za strah, sustav obrane odlično funkcionira

U ovom trenutku proglašavanje redovitih mjera obrane od poplava vezano prije svega uz sliv Karašice i Vučice zbog većih količina snijega na Krndiji i Papuku

Objavljeno 08.03.2018
Nikolina Ćosić

Mjestu strahu od nadolazećih voda rijekama koje se otapaju uzvodno od Osijeka, sve do Alpa, nema. Sustav obrane od poplava na ovom području, kazao je jučer Željko Kovačević, direktor Hrvatskih voda Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu, gdje su pale rekordne količine snijega, funkcionalan je.

– Hrvatske vode pripremne radnje rade svakodnevno, jer se stalno prati situacija na terenu kako bismo mogli kvalitetno prevenirati ekstremne situacije. Svjedoci smo, u hidrološkom smislu, raznih ekstrema – usred ljeta padne kiša u sat-dva i to u količinama koje su zapravo mjesečne, tako da moramo razvijati sustav da možemo kvalitetno odgovoriti u svakom trenutku – kazao je Kovačević, i izvijestio o trenutačnoj situaciji.

– Na području rijeka Drave i Dunava ne očekujemo značajniji porast vodostaja uzevši informacije koje imamo s uzvodnih podunavskih i podravskih zemalja. No, moramo biti spremni s obzirom na to da znamo da su rekordne količine snijega, mjerene u kubičnim kilometrima, gore u Alpama uz naglo zatopljenje koje bi bilo popraćeno i kišama pa bi superponiranje djelovalo zaista, reći ću, opasno i moramo biti spremni na to. Međutim, situacija je pod kontrolom, nema razloga za nikakvu brigu, sustav je spreman za to – pojašnjava Kovačević.

Dodao je kako je u ovom trenutku proglašavanje redovitih mjera obrane od poplava vezano prije svega uz sliv Karašice i Vučice zbog većih količina snijega na Krndiji i Papuku.

– Očekujemo prije svega manje intervencije na tom području, gdje naši rukovoditelji branjenog područja sa svojim zamjenicima i ostalim stručnim službama redovito obilaze teren. Pretpostavljamo da će na slivu Karašice i Vučice biti proglašene redovite mjere obrane od poplave. U ovome trenutku vodostaji su u blagom porastu, ali zapravo još nisu takvi da bi proglasili i pripremne mjere obrane od poplava – najavljuje direktor Kovačević.

Darko Pejić
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

"Elementarnu nepogodu koja nas je zadesila proteklog tjedna ne pamte ni najstariji stanovnici..."

Rješenje za obranu od poplava na našičkom području je izgradnja akumulacija

Nakon teških bujičnih poplava koje su pogodile šire našičko područje početkom prošlog tjedna, teren su obišli generalni direktor Hrvatskih voda Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Konferencija omogućuje, ističu organizatori, analizu prošlih kriza, njihovih uzroka, odgovora i preporuka koje se mogu identificirati kao važna tema svih istraživanja koji se provode kao studije slučaja

Požar u Dravi Internacional – tema ovogodišnjih Dana kriznog upravljanja

Najduži vinski stol, surduci, vrhunsko vino, radionice, Špricaboca, Winepong,bačvatlon, Zorica Kondža, Garavi sokak... zabilježite 7. lipnja ;)

[NAJAVA] Vinski Spektakl – Vinatlon 2024.

Bojati će se klupe, žardinjere i koševe za smeće te će urediti dvorišta škole. U ovoj aktivnost sudjelovati će i dvije studentice Indiana University iz Amerike

Volonterska akcija “Uljepšajmo Ruđericu”