ŽIVOT

Vozači i pješaci zbunjeni: Pješački prijelaz kod bivšeg “Getro-a” uklonjen?!

Mislite li da je zaista bio nepotreban?

Objavljeno 14.04.2019
Lucija Tokić

Već neko vrijeme nema pješačkog prijelaza kod bivšeg TC “Getro-a” u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića. Prijelaz su ponajviše koristili  školarci koji stanuju u blizini i nedjeljni posjetitelji “autopije”, a i ostalima je također dobro služio kao koliko-toliko siguran prelazak preko frekventne ceste.

Stoga smo poslali upit u PU osječko-baranjsku, evo što su nam odgovorili:

Izvješćujemo Vas da je ukidanje navedenog pješačkog prijelaza kod Getro-a jedna od mjera Grada Osijeka i PU osječko-baranjske, koja za svrhu ima podizanje razine sigurnosti pješaka, poglavito djece.Praksa je pokazala da grupiranje pješačkih prijelaza nužno ne znači i veću sigurnost pješaka. Navedeni pješački prijelaz jedan je od ukupno tri takva pješačka prijelaza na udaljenosti manjoj od dvjesto metara u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića. Jedan pješački prijelaz nalazi se kod starog židovskog groblja, drugi kod nadvožnjaka Ulice sv. Leopolda Bogdana Mandića te ukinuti pješački prijelaz kod bivšeg TC „Getro-a“, objekta koji, više od deset godina, nije u funkciji. Shodno tome, ukinuti pješački prijelaz je u potpunosti nepotreban, obzirom na zanemarivi broj pješaka koji ga koriste. Umjesto njega, pješaci mogu koristiti pješački prijelaz koji se nalazi samo na tridesetak metara u smjeru Čepina, točnije kod nadvožnjaka Ulice sv. Leopolda Bogdana Mandića preko državne ceste D2 ( Južne obilaznice). Isto tako, podsjetili bi na odredbe članka 129. i članka 131. Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji opisuju propisno ponašanje pješaka koji prelazi kolnik na mjestima na kojima ne postoji obilježeni pješački prijelaz.Tijekom dana 11. travnja na području PU osječko-baranjske provedene su pojačane mjere usmjerene na oduzimanje prednosti prolaska pješacima vozača motornih vozila te prekršaje koje čine pješaci. Od ukupno počinjenih 28 prekršaja, njih čak 24  počinili su pješaci. Jedan od čestih prekršaja pješaka, a koji je opisan u članku 130. stavak 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama po kojemu je pješak dužan, prije stupanja na obilježeni pješački prijelaz obratiti pažnju na udaljenost i brzinu vozila koja mu se približavaju, što u praksi pješaci ne čine”.

foto: Osijek News

 

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Akcije nadzora nepropisnog parkiranja provodit će se i dalje

Rezultati pojačanih mjera – Parkiranje na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom

U srijedu, 29. svibnja, od 8 – 13 sati na području čitave PU osječko – baranjske policijski službenici proveli su Više…

Provjerite koje su ceste i trake zatvorene zbog poplava i odrona

Stanje na cestama: Skliski i mokri kolnici

Mokri su i skliski kolnici od kiše u dijelu Slavonije. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na Više…

Vozit će se po mokrim i skliskim kolnicima uglavnom na istoku i jugu Hrvatske

HAK: Stanje na cestama

Vozit će se po mokrim i skliskim kolnicima uglavnom na istoku i jugu Hrvatske. Zbog jake bure na Jadranu moguća Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ružna stvarnost otapanja Grenlandskog leda - Temperature zraka i mora neuobičajeno visoke za ovo doba godine!

Zapanjujuća fotografija – Umjesto po ledu psi vuku sanjke po vodi!

Urnebesni duo nasmijat će Vas još jednom ovog četvrtka :)

Comedy Show – Zvonko Kožić i Pedja Bajović

Koliko možemo očekivati glavobolje i tegobe, a kada nastupa olakšanje?

Biometeorološke prilike za Osijek