ŽIVOT

Za prste polizati! Koje božićne kolačiće vi birate?

Pravite li još uvijek tradicionalne recepte ili neke nove, drugačije? Mi vas podsjećamo, a u nekima sigurno već i uživate. U slast i ne brinite - danas se kalorije ne broje ;)

Objavljeno 25.12.2018
Antonela Verković

Nema do tradicije i slavonskih recepata! Nije što su naši, ali najbolji su, slažete li se? 🙂

Još u vremenima naših baka pripravljali su se ovi kolačići, a ukoliko ste u moru novih i modernih na ove zaboravili, mi ih izdvajamo za vas!

Sigurno već uz doručak uživate u nekima od njih, a ukoliko ne, nikad nije kasno za pripremu…

Recept: Šapice

Sastojci su: tri 0,2 l šalice oštrog pšeničnog brašna, četvrtina praška za pecivo, šalica šećera, dvije šalice mljevenih oraha, šalica masti, jaje, žlica ili dvije meda te vrećica vanilin šećera.

Orahe izmiješajte s brašnom, praškom za pecivo i šećerom. Zatim stavite jaje, med, razmekšanu mast i vanilin šećer, pa umijesite tijesto i ostavite neka odstoji oko 30 minuta na hladnom mjestu.

Zatim limene oblike (kalupe u obliku medvjeđih šapa) namažite svinjskom masti, pospite brašnom i punite pripremljenim tijestom, ali ne do vrha, te lagano pritisnite kako bi otisak kalupa bio izrazitiji.

Napunjene kalupe stavite na lim i pecite na temperaturi od 180 stupnjeva otprilike 15 minuta, dok tijesto ne porumeni.

Recept: Medenjaci

1/2 kg mekog brašna
20 dag šećera
17 dag meda
2 jaja
2 žlice masti
1/2 žličice soda bikarbone

Prosijte brašno, napravite u sredini rupu i u nju stavite šećer, med, jaja, mast i sodu bikarbonu. Zamijesite. Dobivenu smjesu zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji u hladnjuku, najbolje 24 sata ili barem preko noći. Podijelite tijesto i napravite valjke širine prst i pol pa ih izrežite na manje komade koje ćete pomoću dlanova izraditi u kuglice. Kuglice neka budu manje jer će medenjaci pečenjem još malo narasti. Kuglice uvaljajte u mješavinu mljevenih oraha i šećera. U pleh za pečenje stavite papir za pečenje pa poslažite medenjake i utisnite u sredinu svakog orah, badem ili lješnjak. Peci na 180 do 200 stupnjeva dok se ne povećaju i ne dobiju zlatnu boju.

Recept: Mađarica
Ne pravi se nužno samo za Božić, mađarica je u Slavoniji bezvremenski hit – ima li rođendana ili bilo koje druge proslave bez ovog kolača?
TIJESTO
150gr maslaca
600gr brasna
2 cijela jaja
200gr secera
sasvim malo soli
4 vrhom pune zlice kiselog vrhnja
1/2 vrecice praska za pecivoNADJEV
200gr secera
150gr maslaca
5 stangli cokolade???
(stavim 200gr)
1 litar mlijeka
10 zlica brasna

Sjediniti brasno(oko 500gr)s maslacem i mašću,dodati sve ostale sastojke i umijestiti tijesto.Ostalo brašno dodati ukoliko je potrebno –  sve zavisi koliko vrhnja dodate,jer nekada se zagrabi vise,pa treba dodati brašna da se tijesto ne lijepi.

Tijesto podijeliti u 5-6 dijelova i svaki peći na poleđini pleha.

U posudu staviti kuhati mlijeko i šećer,ali ostaviti samo toliko da se može razmutiti brašno u njemu.

Kada mlijeko provrije,maknuti u stranu i sipati razmućeno brasno uz brzo miješanje da se ne stvore grudvice – zatim ponovo staviti na štednjak da se nadjev skuha.

Dodati na komadiće iskidanu čokoladu i miješanjem ju otopiti jer nadjev je vreo pa se čokolada lako topi.

U prohlađeno dodati maslac,sobne temperature i dobro umutititi ‘mixerom’.

Recept: Slatka salama

POTREBNO:

  • 2 kom oblatni
  • 400 g petit beure keksa
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 300 ml mlijeka
  • 5 žlica šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 150 g margarina ili maslaca
  • 200 g krupno mljevenih oraha
  • 150 g suhih brusnica
  • 100 g suhih smokvi (narezanih)

PRIPREMA:

  1. Namočiti dvije kuhinjske krpe pa između njih staviti oblatne kako bi se omekšale dok pripremate sve ostalo za slatku salamu.
  2. Kekse izlomiti na male komadiće. Možete to napraviti rukama, ili ih stavite u čvršću vrećicu i izlupajte batom za meso.
  3. Zakuhajte mlijeko i šećer. Kada postane toplo dodajte čokoladu natrganu na komadiće i margarin. Uz miješanje kuhajte na laganoj vatrici sve dok se čokolada potpuno ne otopi i dok ne dobijete jednoličnu tekuću masu.
  4. U većoj posudi pomiješajte izlomljene kekse, orahe, brusnice i smokve. Sve skupa prelijte ukuhanim čokoladnim preljevom i dobro promiješajte. Trebali biste dobiti gustu masu koja se jedva miješa kuhačom.
  5. Na oblatnu nanesite polovicu nadjeva. Rasporedite ga ravnomjerno cijelom površinom oblatne i to sa one grublje strane gdje su dublje rupice. Uz pomoć kuhinjske krpe zarolajte sve skupa u duguljastu roladu. Neka onaj završni dio ili spoj bude na dnu. Sve ponovite i sa drugim dijelom nadjeva i drugom oblatnom. Salame ostavite na hladnom da se stegnu pa ih poslužite rezane po potrebi na male roladice.

Keksići s marmeladom koji se tope u ustima

Sastojci:

40 dk brašna
20 dkg maslaca
10 dkg šećera
3 žumanjka
2 do 3 žlice domaćeg vrhnja ili kupovnog u čašici

Priprema:

Od suhih i mokrih sastojaka umijesite tijesto. Maslac i jaja neka su prije na sobnoj temperaturi. Razvaljajte tijesto do debljine pola cm pa kalupima izrežite oblike. Ako nemate kalupe, može vam pomoći, primjerice, manja šalica za kavu ili čašica za rakiju. Pećnicu prethodno treba zagrijati na 160 stupnjeva Celzijevih pa kolačiće peći 10 do 15 minuta dok blago ne porumene da se ne bi prepekli.

Nakon što se ohlade, samo treba spajati po dva ista oblika pekmezom ili džemom po želji i pošećeriti ako želite.

Kolačići se ne moraju spajati ako vam se to ne sviđa, već ih možete ukrasiti raznim bojama u blagdanskom duhu.

”Moderna” bomba za kraj

Potrebno:

  • 10 dag margarina ili maslaca
  • 15 dag šećera u prahu
  • 15 dag mrvljenih pettit beure keksa (ili nekih sličnih)
  • 20 dag kikiriki maslaca
  • 2 šake čokoladnih rižinih pahuljica

Za glazuru:

  • 15 dag čokolade za kuhanje
  • 5 dag margarina
  • 3 žlice ulja

Priprema:

  1. Kekse izmrviti tako da ih stavite u vrećicu za zamrzavanje i prijeđete nekoliko puta preko njih valjkom za tijesto ili ih istučete batom za meso.
  2. Margarin posebno otopiti.
  3. Pomiješati u posudi mrvljene kekse, rižine pahuljice (od njih je kolač baš fino krckav ali može i bez njih), šećer u prahu, otopljeni margarin i maslac od kikirikija. Sve skupa dobro sjediniti kuhačom a zatim rukom.
  4. Na manji lim (ja sam koristila lim dimenzije 38×23 cm) položiti papir za pečenje pa preko njega rukama natiskati masu od keksa. Dlanovima poravnati.
  5. Pripremiti glazuru tako da se na pari otopi čokolada sa maslacom i uljem i preliti kolač.
  6. Ostaviti u hladnjaku nekoliko sati da se stvrdne pa rezati na male prutiće.

FOTO: Pixabay

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Radi se o aktualnom serijalu koji dokumentiraju i objavljuju na YouTube kanalu. Izašlo je oko 15 videa i bit će ih još jako puno kako kažu

[VIDEO] Mladi par iz Splita putuje fićom “Luigi” po Hrvatskoj i zemljama balkana

Nakon mukotrpne restauracije jedne stare Zastave 750, popularnog Fiće, koja se odužila na čak dvije godine, mladi par iz Splita Više…

Spoj inovacije i kulinarstva, s više od 5.000 recepata i personaliziranim savjetima pomaže korisnicima u kuhinji

Podravka predstavila Coolie – novu i napredniju AI kulinarsku asistenticu

Podravka je predstavila Coolie, svoju novu kulinarsku AI asistenticu koja posjetiteljima i korisnicima Coolinarike pruža pomoć i inspiraciju u svakodnevnom Više…

Svaki korak po slavonskoj zemlji priča priču o ljubavi prema nasljeđu koje se pažljivo prenosi s koljena na koljeno. Nećeš ostati ravnodušan na pejzaže i okuse, na gostoljubive domaćine spremne na toplu dobrodošlicu

[VIDEO] Slavonija u kampanji HTZ-a “POsjeti me”

Nakon prekrasnih prizora Dugog otoka i Šibenika sa zaleđem, objavljenih kroz kampanju „POsjeti me“ koju Hrvatska turistička zajednica provodi na domaćem Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Smijeh ima snažnu moć širenja pozitivne energije, zašto ove jeseni ne bismo poklonili upravo to? Pokloniti osmijeh nije tek beznačajan čin – to je dar koji ima trajan učinak, a još je ljepše ako dolazi u obliku nezaboravnog iskustva

Pokloni zadivljujuće jesensko iskustvo, pokloni osmijeh

Radionica je namijenjena mladima koji žele steći nova znanja, inspirirati se i aktivno sudjelovati u stvaranju pozitivnih promjena

Srce za promjenu – Poziv mladima

Ova neobična pekarska delicija, koja je već neko vrijeme glavna zvijezda svjetskih društvenih mreža, nije samo oku privlačna, već obećava i pravu eksploziju okusa

Probali smo cube kroasan: Viralni hit koji je osvojio svijet, stigao je u Mlinar!