GOSPODARSTVO

Zajednički ciljevi suradnje Grada Osijeka i Udruženja stanara grada Osijeka

Priručnik pod nazivom Pričuva obuhvaća odgovore na pitanja s kojima se stanari susreću, kao i educiranje o njihovim pravima i obvezama

  Objavljeno 07.10.2019
  Ivona Amidžić

  Prigodom Svjetskog dana stanovanja, zamjenik gradonačelnika Boris Piližota primio je predstavnike Udruženja stanara grada Osijeka. Riječ je o danu koji se svake godine obilježava prvog ponedjeljka u listopadu, a upravo je osnovna smjernica djelovanja Udruženja stanara grada Osijeka – učiniti život svih stanara što kvalitetnijim.

  Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota podsjetio je kako svakih 20 godina, Ujedinjeni narodi održavaju konferenciju posvećenu stanovanju i održivom urbanom razvoju, a ove godine naglasak UN-a je – na uključivanje svih razina vlasti u problematiku stanovanja koja je posebno zahtjevna u urbanim sredinama.

  “Naše Udruženje stanara utemeljeno je 1993. godine i jedno je od dva takva u Hrvatskoj, a uz Osijek jedino još Rijeka ima sličnu udrugu. Stoga osječko Udruženje često kontaktiraju i stanari iz ostalih dijelova Hrvatske, a o zanimanju građana govori i podatak da je u nešto više od godinu dana koliko postoje mrežne stranice Udruženja, zabilježeno preko 300 tisuća pregleda. Građani trebaju savjet ili pomoći u rješavanju problema. Upravo je taj prazan prostor između institucija i građana zapravo mjesto gdje djeluje Udruženje stanara i stoga se zahvaljujem predsjednici jer predanim i napornim radom nastoje pomoći i dati konkretne odgovore na pitanja naših sugrađana bez obzira je li riječ o kolektivnom stanovanju odnosno zgradama ili kućama”, kazao je zamjenik gradonačelnika. Prema njegovim riječima, cilj djelovanja je učiniti pozitivan iskorak u rješavanju problematike koja je sve zahtjevnija.

  Predsjednica Udruženja stanara grada Osijeka Vlasta Auguštin čestitala je Svjetski dan stanovanja te naglasila kako su napravljeni veliki pomaci u rješavanju stambene problematike i na razini države.

  “Iznesen je Zakon o najmu stanova kako bi se riješio problem zaštićenih najmoprimaca koji je bio gorući posljednjih dvadesetak godina. Radi se i na novom Zakonu o upravljanju i održavanju zgrada, kao i na novom definiranju stambene politike Hrvatske. Udruženje stanara grada Osijeka pokreće inicijative, sudjeluje u raspravama, a sve kako bi bio most između korisnika stanova i vlasti, kako na razini Grada tako i države”, rekla je predsjednica Udruženja stanara grada Osijeka.

  Udruženje stanara grada Osijeka nedavno je izdalo i priručnik pod nazivom Pričuva, a koji obuhvaća odgovore na neka od pitanja s kojima se stanari susreću kao i educiranje o njihovim pravima i obvezama.

  Dobru suradnju Udruženje stanara grada Osijeka ima i sa Zavodom za stanovanje čiji je direktor Bojan Bodražić istaknuo kako i Grad Osijek i Zavod čine maksimalno kako bi se Udruženje održalo jer svojim djelovanjem daje značajan doprinos u međusobnoj suradnji svih dionika.

  “Mi imamo svoju pravnu službu i svakodnevne upite, no pojedini upiti dođu i na adrese Udruženja stanara grada Osijeka s kojim u suradnji nastojimo pronaći najbolja rješenja za naše suvlasnike. Što se tiče same djelatnosti upravljanja, ona je sve složenija i opširnija i zbog toga je dobro da se na razini Hrvatske radi na samom Zakonu”, istaknuo je direktor Zavoda za stanovanje koji je ujedno naglasio i kako je u obnove krovova i pročelja, od kada je krenula kreditna linija, uloženo više od 100 milijuna kuna kreditnih sredstava.

  foto: Grad Osijek

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  "Udruženje promiče zaštitu i interese svih vlasnika stanova te im pomaže u rješavanju poteškoća s kojima se stanari susreću"

  Izabrano novo rukovodstvo Udruženja stanara grada Osijeka

  Pored izvještaja o radu i usvajanju programa rada u 2020. godini, na Izbornoj skupštini Udruženja stanara grada Osijeka jučer je Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Obzirom da se će izvoditi radovi koji mogu biti opasni, mole se građani za poseban oprez te da ne ulaze u zonu izvođenja radova

  Počinju radovi na rekonstrukciji i dogradnji komunalne infrastrukture Tvrđe

  "Očekuje se da bi prosječan urod pšenice po hektaru na području županije mogao biti za desetak posto viši u odnosu na 2019. godinu"

  Žetva pšenice, ječma i uljane repice na slavonskim i baranjskim poljima u punom jeku

  U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova

  Nove ponude za posao direktno s portala posao.hr