GOSPODARSTVO

Zajednički ciljevi suradnje Grada Osijeka i Udruženja stanara grada Osijeka

Priručnik pod nazivom Pričuva obuhvaća odgovore na pitanja s kojima se stanari susreću, kao i educiranje o njihovim pravima i obvezama

  Objavljeno 07.10.2019
  Ivona Amidžić

  Prigodom Svjetskog dana stanovanja, zamjenik gradonačelnika Boris Piližota primio je predstavnike Udruženja stanara grada Osijeka. Riječ je o danu koji se svake godine obilježava prvog ponedjeljka u listopadu, a upravo je osnovna smjernica djelovanja Udruženja stanara grada Osijeka – učiniti život svih stanara što kvalitetnijim.

  Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota podsjetio je kako svakih 20 godina, Ujedinjeni narodi održavaju konferenciju posvećenu stanovanju i održivom urbanom razvoju, a ove godine naglasak UN-a je – na uključivanje svih razina vlasti u problematiku stanovanja koja je posebno zahtjevna u urbanim sredinama.

  “Naše Udruženje stanara utemeljeno je 1993. godine i jedno je od dva takva u Hrvatskoj, a uz Osijek jedino još Rijeka ima sličnu udrugu. Stoga osječko Udruženje često kontaktiraju i stanari iz ostalih dijelova Hrvatske, a o zanimanju građana govori i podatak da je u nešto više od godinu dana koliko postoje mrežne stranice Udruženja, zabilježeno preko 300 tisuća pregleda. Građani trebaju savjet ili pomoći u rješavanju problema. Upravo je taj prazan prostor između institucija i građana zapravo mjesto gdje djeluje Udruženje stanara i stoga se zahvaljujem predsjednici jer predanim i napornim radom nastoje pomoći i dati konkretne odgovore na pitanja naših sugrađana bez obzira je li riječ o kolektivnom stanovanju odnosno zgradama ili kućama”, kazao je zamjenik gradonačelnika. Prema njegovim riječima, cilj djelovanja je učiniti pozitivan iskorak u rješavanju problematike koja je sve zahtjevnija.

  Predsjednica Udruženja stanara grada Osijeka Vlasta Auguštin čestitala je Svjetski dan stanovanja te naglasila kako su napravljeni veliki pomaci u rješavanju stambene problematike i na razini države.

  “Iznesen je Zakon o najmu stanova kako bi se riješio problem zaštićenih najmoprimaca koji je bio gorući posljednjih dvadesetak godina. Radi se i na novom Zakonu o upravljanju i održavanju zgrada, kao i na novom definiranju stambene politike Hrvatske. Udruženje stanara grada Osijeka pokreće inicijative, sudjeluje u raspravama, a sve kako bi bio most između korisnika stanova i vlasti, kako na razini Grada tako i države”, rekla je predsjednica Udruženja stanara grada Osijeka.

  Udruženje stanara grada Osijeka nedavno je izdalo i priručnik pod nazivom Pričuva, a koji obuhvaća odgovore na neka od pitanja s kojima se stanari susreću kao i educiranje o njihovim pravima i obvezama.

  Dobru suradnju Udruženje stanara grada Osijeka ima i sa Zavodom za stanovanje čiji je direktor Bojan Bodražić istaknuo kako i Grad Osijek i Zavod čine maksimalno kako bi se Udruženje održalo jer svojim djelovanjem daje značajan doprinos u međusobnoj suradnji svih dionika.

  “Mi imamo svoju pravnu službu i svakodnevne upite, no pojedini upiti dođu i na adrese Udruženja stanara grada Osijeka s kojim u suradnji nastojimo pronaći najbolja rješenja za naše suvlasnike. Što se tiče same djelatnosti upravljanja, ona je sve složenija i opširnija i zbog toga je dobro da se na razini Hrvatske radi na samom Zakonu”, istaknuo je direktor Zavoda za stanovanje koji je ujedno naglasio i kako je u obnove krovova i pročelja, od kada je krenula kreditna linija, uloženo više od 100 milijuna kuna kreditnih sredstava.

  foto: Grad Osijek

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  U otvorenju konferencije sudjelovao je i zamjenik gradonačelnika Boris Piližota koji je istaknuo kako živimo u vremenu ubrzanog razvoja tehnologija i softvera, ali i kako iza takvog napretka zapravo stoji čovjek.

  Čovjek – najvažniji resurs današnjice

  Osijek je s nestrpljenjem dočekao dan kada je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem službeno otvorio novoizgrađena reciklažna dvorišta u Gornjem gradu i Retfali

  Otvorena reciklažna dvorišta u Gornjem gradu i Retfali

  Ranije ovog mjeseca SAD je dao zeleno svjetlo za nametanje carina na robu iz EU-a

  Trump razmatra nametanje dodatnih carina Europskoj uniji, ali ne želi biti “preokrutan”