OSJEČANI

Započelo obilježavanje 5. prosinca – Dana obrane grada Osijeka

Izaslanstva Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, Hrvatske vojske, Policijske uprave osječko-baranjske i Koordinacije udruga i stradalnika iz Domovinskog rata – odala su počast svima njima koji od Domovinskog rata više nisu s nama, ali jesu u našem živom sjećanju i vječnoj zahvalnosti.

Objavljeno 04.12.2019
Petar Tauković

Program obilježavanja Dana obrane grada Osijeka započeo je danas 4. prosinca kod Kapelice Kraljice Mira – polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za sve stradale u velikosrpskoj agresiji – poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje i civile.

Izaslanstva Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, Hrvatske vojske, Policijske uprave osječko-baranjske i Koordinacije udruga i stradalnika iz Domovinskog rata – odala su počast svima njima koji od Domovinskog rata više nisu s nama, ali jesu u našem živom sjećanju i vječnoj zahvalnosti.

Uime Grada Osijeka, zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš i predsjednik Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge Darko Nađ sa suradnicima – položili su vijenac i zapalili svijeću, prisjećajući se najzaslužnijih za obranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske, posebice osječkih branitelja i civila, žrtava brutalne agresije koja se odvijala mimo svih civilizacijskih normi ratovanja.

Ponosni smo na taj izuzetno težak dan, pogotovo na sve hrvatske branitelje i građane koji su pomogli obrani. Osijek je ostao nepokoreni grad. Velike su žrtve, ali smo s pravom ponosni. Mislim da ni Hrvatske ne bi bilo, da Osijek nije zaustavio tu agresiju. – rekao je Darko Nađ.

Ove godine 5. prosinca se po prvi puta službeno obilježava kao Dan obrane grada Osijeka – u spomen na 5. i 6. prosinca 1991. kada je nakon okupacije Vukovara, pregrupirani velikosrpski agresor krenuo u frontalni napad na cijelu crtu obrane Grada na Dravi i okolnih mjesta. Uz mnogobrojne usmrćene civile, tada je poginulo i 29 hrvatskih branitelja, a jedan se vodi kao nestao.

Dan obrane grada Osijeka

Poznati isusovac i duhovnik pater Ivan Ike Mandurić koji je od ove godine postao Osječanin, izrazio je tugu, ponos i trajnu zahvalnost prema svima koji su utkali svoje živote u temelj hrvatske državnosti te ih molitvom preporučio Nebeskom Ocu.

Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš, naglasila je da se Grad Osijek svih 365 dana u godini s posebnim pijetetom i poštovanjem prisjeća svih onih koji su zaslužni što danas živimo u mirnom i ugodnom, slobodnom gradu.

Gradsko vijeće Grada Osijeka prošle je godine – 5. prosinca proglasilo Danom obrane grada Osijeka. Zato smo danas došli u ovu kapelicu odati počast svim hrvatskim braniteljima i svim civilima koji su dali dragocjen doprinos obrani našega grada. – dodala je Žana Gamoš.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

"Kultura u Osijeku se živi punim plućima. Osječke umjetnike i publiku željnu kulturnih događanja nisu u tome omele ni rigorozne mjere s početka pandemije proteklih dva mjeseca"

Novi projekt Kulturnog centra Osijek i Grada Osijeka pod nazivom “Kultura u parku”

Kultura u parku, program Kulturnog centra Osijek i Grada Osijeka – započinje u Perivoju kralja Petra Krešimira IV. koncertom Tamburaškog Više…

Gusare i vrtićarce obišla je i zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš

Jednozubi gusar krenuo posjećivati vrtiće

O besplatnim izvedbama najnovije predstave Jednozubi gusar smo već pisali, a sad su napokon i krenule. U dvorište Dječjeg vrtića Više…

Za vrijeme vladavine maškara najavljeno je još nekoliko novih mjera poput ukidanja 6G mreže i uvođenja 7G mreže čiji je, kako kažu, dobar učinak što rješava sve komarce i golubove

Ključ Grada je u rukama maškara!

Uz buku, galamu i zvuke raznih „zamaškaranih“ instrumenata, Karnevalska družina u Gradsku je upravu donijela karnevalsko ozračje te zavladala! Zamjenica Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Studentima je u prehrani najvažniji okus, pa okruženje i kontrola tjelesne težine

Hrvatski studenti zadovoljni cijenom, ali ne i kvalitetom prehrane

Još koji sat i tamo smo! Taman je malo zahladilo, jeste li spremni za današnji početak Osječkog ljeta kulture? :D

Veliki program ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture

Pivo se najviše konzumira nekoliko puta tjedno te je njihov broj porastao za 6,3 posto u usporedbi s prethodnim istraživanjem

Svakoga dana 8,8 posto hrvatskih građana popije pivo