OSJEČANI

Započelo obilježavanje 5. prosinca – Dana obrane grada Osijeka

Izaslanstva Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, Hrvatske vojske, Policijske uprave osječko-baranjske i Koordinacije udruga i stradalnika iz Domovinskog rata – odala su počast svima njima koji od Domovinskog rata više nisu s nama, ali jesu u našem živom sjećanju i vječnoj zahvalnosti.

Objavljeno 04.12.2019
Petar Tauković

Program obilježavanja Dana obrane grada Osijeka započeo je danas 4. prosinca kod Kapelice Kraljice Mira – polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za sve stradale u velikosrpskoj agresiji – poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje i civile.

Izaslanstva Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, Hrvatske vojske, Policijske uprave osječko-baranjske i Koordinacije udruga i stradalnika iz Domovinskog rata – odala su počast svima njima koji od Domovinskog rata više nisu s nama, ali jesu u našem živom sjećanju i vječnoj zahvalnosti.

Uime Grada Osijeka, zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš i predsjednik Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge Darko Nađ sa suradnicima – položili su vijenac i zapalili svijeću, prisjećajući se najzaslužnijih za obranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske, posebice osječkih branitelja i civila, žrtava brutalne agresije koja se odvijala mimo svih civilizacijskih normi ratovanja.

Ponosni smo na taj izuzetno težak dan, pogotovo na sve hrvatske branitelje i građane koji su pomogli obrani. Osijek je ostao nepokoreni grad. Velike su žrtve, ali smo s pravom ponosni. Mislim da ni Hrvatske ne bi bilo, da Osijek nije zaustavio tu agresiju. – rekao je Darko Nađ.

Ove godine 5. prosinca se po prvi puta službeno obilježava kao Dan obrane grada Osijeka – u spomen na 5. i 6. prosinca 1991. kada je nakon okupacije Vukovara, pregrupirani velikosrpski agresor krenuo u frontalni napad na cijelu crtu obrane Grada na Dravi i okolnih mjesta. Uz mnogobrojne usmrćene civile, tada je poginulo i 29 hrvatskih branitelja, a jedan se vodi kao nestao.

Dan obrane grada Osijeka

Poznati isusovac i duhovnik pater Ivan Ike Mandurić koji je od ove godine postao Osječanin, izrazio je tugu, ponos i trajnu zahvalnost prema svima koji su utkali svoje živote u temelj hrvatske državnosti te ih molitvom preporučio Nebeskom Ocu.

Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš, naglasila je da se Grad Osijek svih 365 dana u godini s posebnim pijetetom i poštovanjem prisjeća svih onih koji su zaslužni što danas živimo u mirnom i ugodnom, slobodnom gradu.

Gradsko vijeće Grada Osijeka prošle je godine – 5. prosinca proglasilo Danom obrane grada Osijeka. Zato smo danas došli u ovu kapelicu odati počast svim hrvatskim braniteljima i svim civilima koji su dali dragocjen doprinos obrani našega grada. – dodala je Žana Gamoš.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Grad Osijek i ove akademske godine stipendira darovite studente te studente koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima i u STEM području znanosti!

Stipendije za darovite studente i one u deficitarnim i STEM područjima

Grad Osijek i ove akademske godine stipendira darovite studente te studente koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima i u STEM Više…

Podsjetnik je to na 5. prosinca 1991. kada je Osijek bio izložen najžešćim napadima tijekom Domovinskog rata.

Obilježavanje Dana obrane grada Osijeka

Kod Kapelice Kraljice mira na Krunskoj utvrdi, u okviru programa obilježavanja Dana obrane grada Osijeka, u petak su položeni vijenci Više…

Grad Osijek prepoznao je problem socijalne isključenosti starih, bolesnih i teško pokretnih sugrađana, kojima financijska ugroženost ograničava sudjelovanje u društvenom životu

Nove socijalne usluge u Osijeku: Umirovljenici i kvalitetno slobodno vrijeme

U sklopu novog projekta Grada Osijeka, najmanje 60 osoba s mirovinom manjom od tisuću kuna dobit će priliku svoje slobodno Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

Najava predavanja izv. prof. dr. sc. Hrvoja Klasića “Ima li povijesti bez ustaša i partizana”?

Šetnja obiluje zanimljivostima za koje sigurno niste znali te pokojim iznenađenjem (op.a. pandur Mirko u lovu na vesele prolaznike).

Nova storytelling tura osječkom Tvrđom

"Šumska kraljica" je prva opera za djecu na svijetu skladana da je u cijelosti izvode djeca!

Dječja opera Šumska kraljica ponovno u Osijeku