OSJEČANI

Započelo obilježavanje 5. prosinca – Dana obrane grada Osijeka

Izaslanstva Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, Hrvatske vojske, Policijske uprave osječko-baranjske i Koordinacije udruga i stradalnika iz Domovinskog rata – odala su počast svima njima koji od Domovinskog rata više nisu s nama, ali jesu u našem živom sjećanju i vječnoj zahvalnosti.

Objavljeno 04.12.2019
Petar Tauković

Program obilježavanja Dana obrane grada Osijeka započeo je danas 4. prosinca kod Kapelice Kraljice Mira – polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za sve stradale u velikosrpskoj agresiji – poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje i civile.

Izaslanstva Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, Hrvatske vojske, Policijske uprave osječko-baranjske i Koordinacije udruga i stradalnika iz Domovinskog rata – odala su počast svima njima koji od Domovinskog rata više nisu s nama, ali jesu u našem živom sjećanju i vječnoj zahvalnosti.

Uime Grada Osijeka, zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš i predsjednik Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge Darko Nađ sa suradnicima – položili su vijenac i zapalili svijeću, prisjećajući se najzaslužnijih za obranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske, posebice osječkih branitelja i civila, žrtava brutalne agresije koja se odvijala mimo svih civilizacijskih normi ratovanja.

Ponosni smo na taj izuzetno težak dan, pogotovo na sve hrvatske branitelje i građane koji su pomogli obrani. Osijek je ostao nepokoreni grad. Velike su žrtve, ali smo s pravom ponosni. Mislim da ni Hrvatske ne bi bilo, da Osijek nije zaustavio tu agresiju. – rekao je Darko Nađ.

Ove godine 5. prosinca se po prvi puta službeno obilježava kao Dan obrane grada Osijeka – u spomen na 5. i 6. prosinca 1991. kada je nakon okupacije Vukovara, pregrupirani velikosrpski agresor krenuo u frontalni napad na cijelu crtu obrane Grada na Dravi i okolnih mjesta. Uz mnogobrojne usmrćene civile, tada je poginulo i 29 hrvatskih branitelja, a jedan se vodi kao nestao.

Dan obrane grada Osijeka

Poznati isusovac i duhovnik pater Ivan Ike Mandurić koji je od ove godine postao Osječanin, izrazio je tugu, ponos i trajnu zahvalnost prema svima koji su utkali svoje živote u temelj hrvatske državnosti te ih molitvom preporučio Nebeskom Ocu.

Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš, naglasila je da se Grad Osijek svih 365 dana u godini s posebnim pijetetom i poštovanjem prisjeća svih onih koji su zaslužni što danas živimo u mirnom i ugodnom, slobodnom gradu.

Gradsko vijeće Grada Osijeka prošle je godine – 5. prosinca proglasilo Danom obrane grada Osijeka. Zato smo danas došli u ovu kapelicu odati počast svim hrvatskim braniteljima i svim civilima koji su dali dragocjen doprinos obrani našega grada. – dodala je Žana Gamoš.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Pet ministarstava već dalo podršku udrugama i inicijativama, peticije podržali i iz MUP-a

Žana Gamoš sluša građane – Sljedeće godine zabrana petardi u Osijeku?

Sezona pirotehnike je započela. Petarde se smiju koristiti od 27. prosinca do 1. siječnja, a udruge koje pomažu životinjama, među Više…

Nastavljamo s lijepom praksom i tradicijom nagrađivanja darovitosti, izvrsnosti i deficitarnih zanimanja

Gamoš uručila učeničke i studentske stipendije Grada Osijeka za 2019./2020.

Školske 2019./2020. godine, Grad Osijek je obradovao 84 stipendista. Uoči Božića u Arheološkom muzeju Osijek, zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš uručila Više…

Gamoš: "Sigurnost djece je na prvom mjestu! Već se dogodio jedan nesretni slučaj. Tko će za to snositi odgovornost?"

Uklonjeno igralište u Tenji bilo je nelegalno i opasno

Nakon što je srušeno improvizirano dječje igralište koje su sagradili stanovnici Tenje zajedno sa svojim mališanima, Kristijan Šimičić obratio se Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Želite li upoznati Batmana, Iron Mana ili Hulka? Vaše vrijeme dolazi :D

Psssst…. Superjunaci uskoro stižu u Portanovu

"U posljednje vrijeme često čujemo 'Mladi su budućnost', a naše pitanje je što je s mladima koji žele raditi i biti aktivni u društvu DANAS?"

“Mladi su budućnost, a što je s mladima DANAS?” – predstavljanje Mladforme

"Ovim su postupkom prioriteti već na početku predsjedanja postali tek mrtvo slovo na papiru u finom celofanu prezentirani europskoj javnosti"

Slučaj Zračne luke Osijek: Ravnopravnost samo na papiru!