ŽIVOT

Zaraženi koronavirusom će ipak moći glasati, evo uputa…

"Obrisali smo stavak u kojem je bilo rečeno da zaraženi ne mogu glasati i dodali smo članak u kojem definiramo kako mogu glasati"

Objavljeno 03.07.2020
Ivona Amidžić

Državno izborno povjerenstvo održalo je konferenciju za medije u vezi s odlukom Ustavnog suda o glasanju osoba zaraženih covidom-19, piše Index. DIP je našao način da se oboljelima omogući glasanje.

Podsjetimo, Ustavni sud danas je zaključio da nije neprihvatljivo isključiti mogućnost da na biračka mjesta pristupaju zaraženi koronavirusom.

“Izražavamo zadovoljstvo da je Ustavni sud prihvatio ustavnopravno prihvatljivim da zaražene osobe ne mogu osobno doći i prići biračkom mjestu. Međutim, Ustavni sud je ocijenio da takvim biračima pripada pravo da im se omogući glasanje, pod prilagođenim uvjetima. Sukladno tome DIP je donijelo izmjenu i dopunu tehničke upute sa suglasnošću HZJZ-a”, rekla je Ana Lovirn.

“Obrisali smo stavak u kojem je bilo rečeno da zaraženi ne mogu glasati i dodali smo članak u kojem definiramo kako mogu glasati”, rekao je Slaven Hojski iz DIP-a.

Hojski je objasnio kako će zaraženi glasati uz pomoć druge osobe, koja će po njihovoj punomoći glasati za njih. Birački odbor će cijelu radnju obavljati s osobom od povjerenja osobe koja je pozitivna na koronavirus.

Birački odbor će na poziv birača doći pred stan, neće imati neposredan kontakt. Birački odbor će glasanje obaviti s osobom od povjerenja osobe koja ima covid-19, koja će zaokružiti kandidata i listu po njegovom nalogu, staviti u omotnicu i predati biračkom odboru koji će čekati ispred stana.

“Postoje i dalje mjere zaštitnih maski, rukavica, dezinficiranja ruku i ostalo što je potrebno. Ono što se odnosi na osobu od povjerenja ostaje isto kako je bilo i ranije”, rekao je.

Lovrin je dodala kako pozitivna osoba ne smije doći u kontakt s biračkim listićem, članom biračkog odbora ili bilo čime povezanim uz biračko mjesto.

Lovrin je otkrila kako imaju 476 osoba koje su se prijavile na glasanje iz samoizolacije

“U samoizolaciji je 4.943 pa očekujemo da će se taj broj još povećati. No ne računamo da će svi koji su zaraženi zatražiti glasanje”, objasnila je.

“Na temelju članka 16. Ustava Republike Hrvatske nije ustavnopravno neprihvatljivo isključiti mogućnost da na biračka mjesta pristupaju osobno građani kojima je dijagnosticirana zaraza SARS-CoV-2 (COVID 19) ili bilo koja druga zarazna bolest te se nalaze u izolaciji, kao što je to slučaj s građanima koji se zbog sumnje na neku zaraznu bolest nalaze u samoizolaciji.

Ustavni sud, međutim, ističe da građanima kojima je dijagnosticirana zaraza SARS-CoV-2 (COVID 19) ili bilo koja druga zarazna bolest pripada pravo zahtijevati ostvarivanje biračkog prava, po naravi stvari, prema pravilima o glasovanju izvan biračkog mjesta koja su prilagođena prirodi potencijalne ugroze od zaraze i usklađena sa zahtjevima zdravstvene sigurnosti i zaštite ostalih sudionika u izbornom procesu, kojima Ustav u člancima 58. i 69. jamči zaštitu zdravlja”, priopćio je Ustavni sud.

Zaključuju da je DIP, stoga, u svojim uputama i/ili preporukama za provedbu izbora za zastupnike u Hrvatski sabor dužno osigurati, u skladu sa svojim ovlastima, pravnu mogućnost ostvarivanja Ustavom i zakonom zajamčenog biračkog prava svim hrvatskim državljanima kojima to pravo pripada, “uključujući i onim građanima koji to zatraže, a dijagnosticirana im je zaraza SARS-CoV-2 (COVID 19) ili bilo koja druga zarazna bolest te se nalaze u izolaciji”.

“Navedeno je Državno izborno povjerenstvo dužno osigurati bez odgode, odgovarajućom prilagodbom pravila o glasovanju izvan biračkih mjesta u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i vodeći računa o zaštiti zdravlja svih sudionika u izbornom procesu”, stoji u priopćenju Ustavnog suda koje potpisuje predsjednik suda Miroslav Šeparović.

Više ustavnih stručnjaka, političara i nevladinih organizacija upozorilo je da se uputom DIP-a kojom su iz glasovanja isključene osobe zaražene koronavirusom neustavno i nerazmjerno ograničava temeljno ljudsko pravo na glasovanje, no DIP je ostao pri svome stajalištu pozivajući se na zaštitu zdravlja.

foto: ilustracija

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ukupno aktivnih slučajeva u Hrvatskoj 11144

Stožer: Imamo 2421 novi slučaj. To je najviše dosad

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove dnevne podatke o koronavirusu u Hrvatskoj. Imamo 2421 novi slučaj, najviše dosad, prenosi Više…

Epidemiolozi su odredili samoizolaciju za 414 novih kontakata oboljelih osoba, pa se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalaze ukupno 3.322 osobe

Novi neželjeni rekord u OBŽ: Najviše novopozitivnih i u samoizolaciji u jednom danu

U zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus za 131 osobu, što je novi Više…

"Odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa, svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana"

Stožer objavio podatke: 1.867 novih slučajeva zaraze, još sedmero umrlo

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.867 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ukupno aktivnih slučajeva u Hrvatskoj 11144

Stožer: Imamo 2421 novi slučaj. To je najviše dosad

U Osijeku prvi put održana konferencija o blockchainu i kriptovalutama

Blockchain i Cryptodays u Osijeku

Svečanost je završila dodjelom čak 64 nagrade i priznanja, a jedno od njih dodijeljeno je i Gradu Osijeku za dugogodišnju uspješnu poslovnu suradnju!

Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku proslavio 60. rođendan