ŽIVOT

Zašto smo bucmasti i sretni? :D :D :D Tamnom čokoladom protiv depresije!!!

Umjereno konzumiranje tamne čokolade značajno smanjuje rizik od depresije, zaključila je skupina britanskih znanstvenika ;)

Objavljeno 06.08.2019
Alan Srčnik

Umjereno konzumiranje tamne čokolade značajno smanjuje rizik od depresije, zaključila je skupina britanskih znanstvenika, a prenosi Daily Mail.

Stručnjaci sa University Collegea London proveli su anketu u kojoj je sudjelovalo više od 13 tisuća ljudi. Usredotočili su se na utvrđivanje odnosa između konzumacije čokolade i pojave depresije. Da bi to učinili, volonterima su postavljena pitanja o količini i vrstama slatkiša koje jedu i njihovom emocionalnom stanju. Znanstvenici su uzeli u obzir i čimbenike kao što su razina tjelesne aktivnosti i prisutnost loših navika, posebno pušenja.

Rezultati su pokazali da su ljubitelji tamne čokolade znatno manje skloni depresiji nego oni koji je uopće ne jedu. Ispitanici koji su dva dana konzumirali tamnu, gorku čokoladu, imali su 70 posto manje znakova te bolesti. Osim toga, kod četvrtine sudionika ankete koji su redovito jeli 104 do 454 g toga slatkiša, vjerojatnost razvoja depresije smanjila se za 58 posto u usporedbi s onima koji nisu uključili čokoladu u svoju prehranu. Znanstvenici naglašavaju da takav učinak ima samo čokolada s visokim udjelom kakaa.

Postoji niz mehanizama kojima čokolada može spriječiti pojavu depresije ili umanjiti njezine simptome, napominju istraživači. Kažu da je tajna u tome što gorka čokolada sadrži posebne sastojke koji imaju određeni utjecaj na ljudsku psihu.

“Čokolada sadrži brojne psihoaktivne tvari, uključujući one slične anandamidu, neurotransmiteru koji blokira osjećaj boli, te nekoliko endogenih biogenih amina, koji uključuju feniletilamin, spoj koji ima važnu ulogu u regulaciji raspoloženja”, zaključuju znanstvenici.

Štoviše, tamna čokolada bogata je antioksidansima koji smanjuju upale u tijelu, a čija je prisutnost, prema stručnjacima, također izravno povezana s pojavom stresa i tjeskobe.

Ranije su poljski znanstvenici otkrili da tamna čokolada, bogat izvor magnezija, cinka i drugih važnih elemenata u tragovima i crno vino, izvor korisnoga antioksidansa  resveratrola, imaju blagotvoran utjecaj na zdravlje ljudi.

Uporaba proizvoda s protuupalnim svojstvima, kako kažu stručnjaci, smanjuje vjerojatnost prerane smrti za 18 posto, a njihovo uključivanje u svakodnevnu prehranu smanjuje rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti za 20 posto, a od raka za 13 posto.

(Hina)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Internet ponekad zna biti strašno mjesto...

Oči djeteta koje su užasnule internet: “Dajte mi razlog da završim sve”

Reddit je američki internetski servis koji funkcionira kao križanac foruma i Useneta (određena vrsta mrežnih novina). Broj posjeta mjesečno je konstantno Više…

Ako Vas čokolada usrećuje, dajte sebi puno dopuštenje da je pojedete!

Kako se ne udebljati za blagdane – ne uskraćujte si uskrsne poslastice!

Bili Vi religiozni ili ne, Uskrs je provođenje vremena s voljenima – i hrana, piše The Sun. No, kamo god Više…

Raspoloženje ljudi s kroničnim zdravstvenim tegobama koji pate od depresije može se poboljšati uz aerobno vježbanje, poput vježbanja u grupama, hodanja, trčanja, vožnje biciklom ...

Aerobno vježbanje ublažava depresiju, čak i kod kroničnih bolesnika

Raspoloženje ljudi s kroničnim zdravstvenim tegobama koji pate od depresije može se poboljšati uz aerobno vježbanje, poput vježbanja u grupama, Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Nastavlja se lijepo vrijeme, temperature i iznad 30 °C

Vrijeme danas: Sunce i dalje velikodušno grije

Zemlja bez granica: Ovogodišnji Vremeplov vodi te u maštovite kutke dječjeg svijeta

Zaviri u program Zemlje bez granica

Idete li s mora ili na more? :)

Prometna prognoza: Smjene turista