POLITIKA

Zastupnici EP-a raspravljali o stanju u šengenskom prostoru

Na raspravi su zemlje članice pozvane da poduzmu potrebne korake za primanje Hrvatske, Bugarske i Rumunjske u šengenski prostor

  Objavljeno 22.06.2020
  Ivona Amidžić

  Zastupnici Europskog parlamenta raspravljali su na plenarnoj sjednici u Bruxellesu o stanju u šengenskom prostoru nakon pandemije covida-19 i pozvali da se što prije uspostavi normalno funkcioniranje bez kontrola na unutarnjim granicama.

  Rasprava je održana uoči glasanja o rezoluciji u kojoj se pozivaju zemlje članice EU-a da poduzmu potrebne korake za primanje Hrvatske, Bugarske i Rumunjske u šengenski prostor te na brzi povratak na normalno funkcioniranje kako bi se osigurala sloboda kretanja i podupro gospodarski oporavak.

  U raspravi je istaknuto da je Schengen jedno od najvećih postignuća u europskim integracijama, ali i jedno od najranjivijih.

  Nakon izbijanja pandemije koronavirusa zatvorene su granice i šengenski prostor je prestao normalno funkcionirati. Ograničenje kretanja usporilo je širenje infekcije i spasilo tisuće života, ali je cijena za gospodarstvo i društvo u cjelini golema, izjavila je povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson.

  Dio zastupnika s lijevog političkog spektra ponovno je kritizirao Hrvatsku zbog postupanja prema migrantima koji iz Bosne i Hercegovine pokušavaju ući u Europsku uniju, ističući da bi se zbog toga trebao zaustaviti proces primanja Hrvatske u šengenski prostor.

  Zastupnik Karlo Ressler u svom je istupu na plenarnoj sjednici odbacio takve napade.

  “I danas smo imali priliku čuti neargumentirane napade na našu zemlju zbog učinkovite politike zaštite vanjskih granica. To je pokušaj politizacije ulaska Hrvatske u Schengen. Međutim, vjerujem da će hrvatski i svi europski građani uskoro uživati u prednostima hrvatskog članstva u Schengenu. Bolja prometna povezanost, snažnija gospodarska suradnja i još kvalitetnija zaštita vanjskih granica u interesu je cijele Europe”, zaključio je zastupnik Ressler.

  Tonino Picula je u izjavi novinarima nakon rasprave izjavio da Schengen ostaje otvoren projekt i za nove članice, među njima i Hrvatsku, a da bi na kritike koje dolaze u vezi s postupanjem s migrantima koji pokušavaju prijeći iz BiH u Hrvatsku bilo najbolje odgovoriti tako da se dopusti nekom neovisnom tijelu da sve provjeri.

  “Na sve kritike najbolje bi bilo odgovoriti tako da se pruže sve činjenice, da se iziđe u susret onima koji traže da neko neovisno tijelo sve provjeri i mislim da tu Hrvatska nema što kriti”, rekao je Picula.

  U petak će Europski parlament glasati o rezoluciji u kojoj se “poziva Vijeće i države članice da pojačaju svoje napore kako bi se dovršila integracija šengenskog prostora na sve zemlje članice”.

  Europska komisija je 22. listopada prošle godine ocijenila da Hrvatska ispunjava potrebne kriterije za ulazak u šengenski prostor i pozvala Vijeće EU-a da Hrvatsku uključi u prostor bez unutarnjih graničnih kontrola.

  Vijeće EU-a, odnosno države članice, još nisu imale na dnevnom redu evaluaciju Komisije o hrvatskoj spremnosti za ulazak u šengenski prostor. Za odluku o primanju potrebna je suglasnost svih zemalja članica, dok Europski parlament o tome donosi mišljenje.

  Bugarska i Rumunjska još od 2011. imaju pozitivnu evaluaciju Europske komisije, ali unatoč tome nisu dio šengenskog prostora jer nema suglasnosti svih zemalja članica.

  U prijedlogu rezolucije izražava se spremnost Parlamenta da izradi mišljenje o punoj provedbi šengenskog zakonodavstva u Hrvatskoj čim to Vijeće zatraži.

  Sve zemlje članice EU-a istodobno su i članice šengenskog prostora osim Hrvatske, Bugarske i Rumunjske te Cipra, koji to ne može jer ne kontrolira cijeli svoj teritorij i Irske, koja to ne želi jer bi morala uspostaviti granične kontrole sa Sjevernom Irskom.

  Dijelom šengenskog prostora su i četiri zemlje koje nisu članice EU-a: Island, Norveška, Švicarska i Lihtenštajn.

  U prijedlogu rezolucije poziva se na što brži povratak Schengena na normalno funkcioniranje bez unutarnjih kontrola.

  “Brzi i koordinirani povratak na puno funkcioniranje šengenskog prostora od najveće je važnosti za očuvanje slobode kretanja, jednog od glavnih postignuća europskih integracija, te za osiguranje gospodarskog oporavka nakon pandemije”, kaže se u predloženom tekstu.

  (Hina)

  foto: pixabay

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  "Obrisali smo stavak u kojem je bilo rečeno da zaraženi ne mogu glasati i dodali smo članak u kojem definiramo kako mogu glasati"

  Zaraženi koronavirusom će ipak moći glasati, evo uputa…

  Državno izborno povjerenstvo održalo je konferenciju za medije u vezi s odlukom Ustavnog suda o glasanju osoba zaraženih covidom-19, piše Više…

  Donesene su Odluke o tehničkoj provedbi izbora u novonastaloj situaciji glede koronavirusa i o čemu bi trebalo voditi računa...

  DIP se oglasio o organizaciji glasanja na izborni dan

  Državno izborno povjerenstvo (DIP) održalo je konferenciju za novinare u Hrvatskom saboru s temom organizacija glasanja na izborni dan. Predsjednik Više…

  Nemogućnost održavanja fizičkih sastanaka dovela je u pitanje i samo funkcioniranje Vijeća EU

  Za dva dana završava prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem EU

  Za dva dana završava prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem EU, koje je u proteklih šest mjeseci uspjelo osigurati redovito funkcioniranje te Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Promatrat će rad izbornih povjerenstava i biračkih odbora u Hrvatskoj i u inozemstvu te rad Državnog izbornog povjerenstva

  Ove godine 7.500 promatrača koji nadziru izbore, 2016. bilo ih je više od 12.000

  "Obrisali smo stavak u kojem je bilo rečeno da zaraženi ne mogu glasati i dodali smo članak u kojem definiramo kako mogu glasati"

  Zaraženi koronavirusom će ipak moći glasati, evo uputa…

  "Tražimo otvaranje svih bitnih podataka tijela javnih vlasti građanima"

  Gong: Izbori su prilika za novi početak i izgradnju boljeg sustava