POLITIKA

Zastupnici Europskog parlamenta ovaj tjedan glasaju o obnovi Hrvatske

U izradi nacrta rezolucije sudjelovali su hrvatski zastupnici iz svih zastupničkih klubova Europskog parlamenta

    Objavljeno 19.01.2021
    Ivona Amidžić

    Zastupnici Europskog parlamenta glasat će ovaj tjedan o obnovi potresima pogođene Hrvatske i pozvati Komisiju da u suradnji s europskim i hrvatskim institucijama osmisle način za brzu raspodjelu potrebne financijske i druge pomoći za brzi oporavak pogođenih područja.

    Europski parlament će u četvrtak na plenarnoj sjednici raspravljati i glasati o rezoluciji o ublažavanju posljedica potresa koji su prošle godine pogodili Hrvatsku – 22. ožujka Zagreb i dijelove Krapinsko-zagorske županije u kojem je oštećeno preko 26 tisuća zgrada te 29. prosinca središnju Hrvatsku u kojem je teško stradala Petrinja i obližnji gradovi i sela Sisak, Glina, Hrvatska Kostajnica, Majske Poljane i druga okolna sela, i u kojem je poginulo sedam osoba, 26 ranjeno te srušeno preko 30 tisuća zgrada.

    U izradi nacrta rezolucije sudjelovali su hrvatski zastupnici iz svih zastupničkih klubova Europskog parlamenta.

    U nacrtu rezolucije poziva se Komisiju da zajedno s europskim i hrvatskim institucijama “osmisle brzi način za raspodjelu potrebne financijske i druge pomoći kako bi se osigurao brzi oporavak pogođenog područja”.

    Komisiju se pritom poziva da kod odobravanja financijske pomoći vodi računa da se Hrvatska istodobno bori s pandemijom koronavirusa i s cijelim nizom razornih podrhtavanja.

    Hrvatsku se poziva da u svom planu za oporavak i otpornost, koji je ključan dokument za povlačenje sredstava iz europskog instrumenta za oporavak EU sljedeće generacije, prioritete stavi na obnovu kuća i zgrada vodeći računa da budu otporne na potrese.

    Hrvatske se vlasti poziva da pozorno nadziru obnovu nakon potresa kako bi se osigurali najviši seizmički standardi za sve zgrade i infrastrukturu.

    U nacrtu rezolucije se kaže da se proces obnove i izgradnje treba provesti najbrže što je moguće, transparentno i iz stručni nadzor te da se vodi računa  o demografskom aspektu kako bi to područje imalo perspektivu razvoja. Stoga se poručuje da posebnu pozornost treba posvetiti izgradnji infrastrukture koja je nedostajala i prije potresa te da se osigura zadovoljavanje svih osnovnih potreba i usluga u svim dijelovima pogođenog područja.

    Komisiju se poziva da razmotri produljenje 18-mjesečnog roka za korištenje sredstava iz Europskog fonda solidarnosti u slučaju snažnog i razornog potresa.

    U nacrtu rezolucije pohvaljuju se napori snaga spašavanja, civilne zaštite, hrvatskih oružanih snaga, dobrovoljaca, organizacija civilnog društva, međunarodnih organizacija i lokalnih, regionalnih i nacionalnih vlasti u spašavanju života i ublažavanju posljedica potresa.

    U tekstu se također poručuje da prioritet u cijepljenju protiv covida 19 treba biti pogođeno područje te se potiče hrvatsku vlada da provede najavljenu odluku o preusmjeravanju značajnog broj doza cjepiva u Sisačko-moslavačku županiju.

    (Hina)

    foto: unsplash

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Usvojeni su i amandmani Biljane Borzan kojim bi se procedura stjecanja EU oznake porijekla trebala pojednostavniti, a proces olakšati malim obrtnicima

    Borzan: Već iduće godine ćemo moći zaštiti slavonski zlatovez, pašku čipku ili predmete od bračkog kamena na EU razini

    Europski parlament je upravo velikom većinom glasova usvojio novu Direktivu o zaštiti podrijetla nepoljoprivrednih proizvoda. Usvojeni su i amandmani Biljane Više…

    "Svi se pitamo do kada će se država „učiti“ kako reagirati u kriznim intervencijama? I što se još treba dogoditi da se građani osjećaju sigurnima, da znaju da će im sustav osigurati pomoć i zaštitu?"

    SDP: Vlada je zakazala – Slavonci su ponovno ostali prepušteni sami sebi!

    Eurozastupnik Fred Matić, saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, načelnik Starih Mikanovaca Mario Milinković, načelnik Babine Grede Josip Krnić, načelnik Cerne Josip Štorek, Više…

    Europski parlament danas je na plenarnoj sjednici u Bruxellesu ogromnom većinom podržao ulazak Hrvatske u šengenski prostor...

    Europski parlament u velikoj većini podržao ulazak Hrvatske u Schengen, vratili smo se Europi

    Europski parlament danas je na plenarnoj sjednici u Bruxellesu ogromnom većinom podržao ulazak Hrvatske u šengenski prostor to je sada Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde