POLITIKA

Zbog govora mržnje Osječkoj televiziji na dan oduzeta koncesija

O migrantima se u Bujici govorilo kao o bolesnoj skupini, zaraženoj teškim i prenosivim zaraznim bolestima. Nazvani su i ''divljacima s Istoka koji siluju''...

  Objavljeno 27.11.2018
  Antonela Verković

  Koncesija se na dan oduzima Osječkoj televiziji, stoga su dužni su prestati emitirati program u ponedjeljak, 3. prosinca 2018. od 00:00 do 23:59 sati.

  Vijeće je navedene odluke donijelo jer su spomenuti nakladnici prekršili Zakon o elektroničkim medijima, članak 12., stavak 2. koji definira govor mržnje, što je emitirano u emisiji ”Bujica” – prenijela je vijest Agencija za elektroničke medije.

  Nije Osječka televizija jedina odgovorna za ovo, na 24 sata oduzima se koncesija i nakladnicima drugih televizija koje su prenosile Bujicu. To je Z1 televizija d.o.o. – kanal Z1 TELEVIZIJA, Slavonsko-brodska televizija d.o.o, – kanal SBTV, OAR d.o.o. – kanal OSJEČKA TELEVIZIJA, te na 4 sata televizijskim nakladnicima Mijor d.o.o. – kanal SRCE TV, Robur j.d.o.o. – kanal ADRIATIC TV i Televizija Jadran d.o.o. – kanal TV JADRAN.

  Govor mržnje ponajviše se odnosio na migrante – razmatrano je ponašanje i izjave voditelja emisije koji u uvodu emisije konstatira da je riječ o „tim divljacima koji su došli s Istoka i koji siluju“, čime sam usmjerava diskurs emisije i potiče na mrzilački, diskriminatorni i omalovažavajući diskurs prema migrantima – nastavlja se u priopćenju Vijeća.

  GOVOR MRŽNJE PREMA MIGRANTIMA?!

  Naime, do toga je došlo zbog emisije koja se bavila temom od javnog interesa tematizirajući političke, sigurnosne i druge aspekte migrantske krize koja zaokuplja javnost Republike Hrvatske i svijeta.

  U emisiji je emitiran prilog pod naslovom “Ispovijest T. L. – Zagrepčanke, žrtve migrantske pljačke” u kojem sugovornica kaže: „Ne daj Bože da ih netko ne istuče ili nešto. Mislim… što bi po meni trebalo radit do iznemoglosti, dok valjda ne prekinu…“ – što ističe govor mržnje prema migrantima. Ovaj prilog je ranije pripremljen i urednički odobren, te je emitiran kao dio emisije. Time su nakladnici donijeli i odluku da preuzimaju i uredničku odgovornost za izjave sudionika u prilogu – navodi Vijeće.

  Nadalje, gost u studiju izražava se o migrantima kao bolesnoj skupini, zaraženoj teškim i prenosivim zaraznim bolestima (AIDS, hepatitis, tuberkuloza), čime se u gledateljstvu može stvoriti privid zdravstvene opasnosti koja prijeti, dodatno i zbog toga jer te bolesti, po navodu gosta, migranti namjerno šire.

  Od takve mrzilačke izjave se voditelj i urednik ne ograđuje, osim što ju ocjenjuje ”malo radikalnom”, a što se ne može ocijeniti kao primjereno upozorenje gostu da je takav govor nedopušten i neprimjeren – nastavlja se u priopćenju Vijeća za elektroničke medije.

  FOTO: Youtube (screenshot)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  ''Opravdanje da na tzv. osvježivačima prostora piše da nisu za konzumaciju je krajnje hladno i licemjerno. Trgovci koji te proizvode prodaju vrlo dobro znaju da se oni ne koriste za prostor'' - rekla je Biljana Borzan.

  Staje se na kraj ”osvježivačima prostora” – od sutra novi propisi stupaju na snagu!

  Taman što smo zabilježili slučaj uhvaćenog 18-godišnjaka koji je konzumirao i preprodavao ‘osvježivače zraka’, evo riječi i o suzbijanju te Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  HDZ 'potukao' izbore, slijede HNS i SDP s koalicijskim partnerima. Ali, izlaznost!? Tragedija! Pobjede stigle s 3-7% glasova ukupnog biračkog tijela

  Privremeni rezultati: Totalna pobjeda HDZ-a u Osijeku

  I sam Vrdoljak je potvrdio za Novi list da je izbor završen, ali da mu još nije javljeno tko i kada ide na 'druškanje' ...

  Mladi HNS-a odabrali ‘najlajkanije fotografije’ za urnebesnu nagradu – Dan s Ivanom Vrdoljakom

  ... od 90.529 registiriranih birača, na izbore izišlo njih 3.804, ili 4,20 posto - do 11 sati :( Tragedija!

  Do 11 sati na izborima u Osijeku odaziv iznosi 4,2 posto