Znamo kako zasladiti monotonu sredinu tjedna – GERMKNEDLE!
Evo recepta za najpopularniju slasticu blagdanskog razdoblja... A nudimo vam i nekoliko varijacija na temu :)
Mirisi i slasni okusi ove slastice prepoznatljivi su za Advent i blagdansko razdoblje… Sumnjamo da ju već niste probali?
Imate ju prilike, dakako, pojesti i na našem Adventu, a ukoliko već jeste, nema veze, zašto ne bi opet? Kalorije se ne računaju u vrijeme blagdana, zar ne? 🙂
Mi vam prenosimo recept za germknedle iz kućne radinosti – ovako možete razveseliti i sve svoje ukućane ili pak pozvati prijatelje na druženje. Sredina tjedna je, treba razbiti monotoniju kako bi lakše dočekali vikend!
Pređimo na stvar…
Obično se germknedle pune džemom od šljiva, ali zašto ne začiniti priču i podignuti ju na novu razinu s drugačijim punjenjima i preljevima? 🙂
ORIGINALNE GERMKNEDLE – RECEPT
SASTOJCI:
- 500 g brašna
- 7 g suhog kvasca
- 300 ml toplog mlijeka
- 60 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje prstohvat soli
- 60 g maslaca sobne temperature
- naribana korica 1 limuna
Za nadjev:
- pekmez ili džem od šljiva
Za umak od vanilije:
- 350 ml mlijeka 2 žumanjka
- 80 g šećera
- 1 mahuna vanilije (ili ekstrakt vanilije ili burbon vanilija iz vrećice)
- 1,5 žličica gustina
Za posip: mak šećer u prahu
PRIRPEMA:
- U malo toplog mlijeka dodajte kvasac i žličicu šećera, promiješajte i ostavite 15 minuta na toplom mjestu, da se napravi pjenica.
- U veću posudu stavite brašno, posolite i promiješajte. U sredini napravite udubinu, tu dodajte pripremljeni kvasac (pjenicu), šećer, jaje, maslac, naribanu limunovu koricu i preostalo toplo mlijeko pa umijesite glatko tijesto (po potrebi dodajte još malo brašna). Tijesto ostavite pokriveno 30-40 minuta na toplom mjestu.
- Dok tijesto raste pripremite umak od vanilije. Na umjerenoj vatri zagrijte mlijeko sa sjemenkama vanilije. U drugoj posudi pjenjačom miješajte žumanjke sa šećerom, dodajte gustin i malo hladnog mlijeka, dobro promiješajte pa sve dodajte u vruće mlijeko. Miješajte na laganoj vatri dok se umak malo ne zgusne.
- Kada je tijesto naraslo, izručite ga na brašnom posutu radnu plohu, premijesite i tanje razvaljajte i podijelite na 10-12 podjednakih dijelova (možete tijesto formirati u valjak, podijeliti na desetak jednakih dijelova, svaki formirati u kuglu pa rastanjiti) i u sredinu svakog dijela stavite žličicu džema od šljiva (ili nutelle). Rubove stijesta čvrsto spojite da se zalijepi i formirajte okruglice.
- Okuglice složite na brašnom posutu površinu i ostavite ih pokrivene 20ak minuta.
- Okruglice kuhajte 20 minuta u posudi za kuhanje na pari, obavezno poklopljene ili ih stavite u lonac s kipućom posoljenom vodom i kuhajte 7-10 minuta. Uz pomoć čačkalice ili štapića za ražnjiće provjerite jesu li okruglice skuhane, zabodite drveni štapić u okruglicu, ako je nakon vađenja štapić čist, okruglice su gotove a ako na štapiću ostane tijesta, okruglice još kuhajte.
- Obzirom da germknedle tijekom kuhanja dosta narastu, odjednom kuhajte 3-4 okruglice.
- Vruće okruglice prelijte umakom od vanilije i pospite makom kojeg ste ranije pomiješali s malo šećera u prahu.
IDEJE ZA PUNJENJE: Osim džema od šljiva – bijela čokolada, nutella, džemovi drugih okusa…
PRELJEV: Kakao,marcipan, listićima badema, orasi, kokos, listići badema…
Nama se kombinacija bijele čokolade i kokosa, s daškom preljeva od šumskog voća tek toliko da začini situaciju čini izvrsna – što mislite? 🙂
FOTO: Osijek NEWS
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?