OSJEČANI

Znamo kako zasladiti monotonu sredinu tjedna – GERMKNEDLE!

Evo recepta za najpopularniju slasticu blagdanskog razdoblja... A nudimo vam i nekoliko varijacija na temu :)

Objavljeno 12.12.2018
Antonela Verković

Mirisi i slasni okusi ove slastice prepoznatljivi su za Advent i blagdansko razdoblje… Sumnjamo da ju već niste probali?

Imate ju prilike, dakako, pojesti i na našem Adventu, a ukoliko već jeste, nema veze, zašto ne bi opet? Kalorije se ne računaju u vrijeme blagdana, zar ne? 🙂

Mi vam prenosimo recept za germknedle iz kućne radinosti – ovako možete razveseliti i sve svoje ukućane ili pak pozvati prijatelje na druženje. Sredina tjedna je, treba razbiti monotoniju kako bi lakše dočekali vikend!

Pređimo na stvar…

Obično se germknedle pune džemom od šljiva, ali zašto ne začiniti priču i podignuti ju na novu razinu s drugačijim punjenjima i preljevima? 🙂

ORIGINALNE GERMKNEDLE – RECEPT

SASTOJCI:

  • 500 g brašna
  • 7 g suhog kvasca
  • 300 ml toplog mlijeka
  • 60 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje prstohvat soli
  • 60 g maslaca sobne temperature
  • naribana korica 1 limuna

 Za nadjev:

  • pekmez ili džem od šljiva

Za umak od vanilije:

  • 350 ml mlijeka 2 žumanjka
  • 80 g šećera
  • 1 mahuna vanilije (ili ekstrakt vanilije ili burbon vanilija iz vrećice)
  • 1,5 žličica gustina

 Za posip: mak šećer u prahu

PRIRPEMA:

  1. U malo toplog mlijeka dodajte kvasac i žličicu šećera, promiješajte i ostavite 15 minuta na toplom mjestu, da se napravi pjenica.
  2. U veću posudu stavite brašno, posolite i promiješajte. U sredini napravite udubinu, tu dodajte pripremljeni kvasac (pjenicu), šećer, jaje, maslac, naribanu limunovu koricu i preostalo toplo mlijeko pa umijesite glatko tijesto (po potrebi dodajte još malo brašna). Tijesto ostavite pokriveno 30-40 minuta na toplom mjestu.
  3. Dok tijesto raste pripremite umak od vanilije. Na umjerenoj vatri zagrijte mlijeko sa sjemenkama vanilije. U drugoj posudi pjenjačom miješajte žumanjke sa šećerom, dodajte gustin i malo hladnog mlijeka, dobro promiješajte pa sve dodajte u vruće mlijeko. Miješajte na laganoj vatri dok se umak malo ne zgusne.
  4. Kada je tijesto naraslo, izručite ga na brašnom posutu radnu plohu, premijesite i tanje razvaljajte i podijelite na 10-12 podjednakih dijelova (možete tijesto formirati u valjak, podijeliti na desetak jednakih dijelova, svaki formirati u kuglu pa rastanjiti) i u sredinu svakog dijela stavite žličicu džema od šljiva (ili nutelle). Rubove stijesta čvrsto spojite da se zalijepi i formirajte okruglice.
  5. Okuglice složite na brašnom posutu površinu i ostavite ih pokrivene 20ak minuta.
  6. Okruglice kuhajte 20 minuta u posudi za kuhanje na pari, obavezno poklopljene ili ih stavite u lonac s kipućom posoljenom vodom i kuhajte 7-10 minuta. Uz pomoć čačkalice ili štapića za ražnjiće provjerite jesu li okruglice skuhane, zabodite drveni štapić u okruglicu, ako je nakon vađenja štapić čist, okruglice su gotove a ako na štapiću ostane tijesta, okruglice još kuhajte.
  7. Obzirom da germknedle tijekom kuhanja dosta narastu, odjednom kuhajte 3-4 okruglice.
  8. Vruće okruglice prelijte umakom od vanilije i pospite makom kojeg ste ranije pomiješali s malo šećera u prahu.

IDEJE ZA PUNJENJE: Osim džema od šljiva – bijela čokolada, nutella, džemovi drugih okusa…

PRELJEV: Kakao,marcipan, listićima badema, orasi, kokos, listići badema…

Nama se kombinacija bijele čokolade i kokosa, s daškom preljeva od šumskog voća tek toliko da začini situaciju čini izvrsna – što mislite? 🙂

 

FOTO: Osijek NEWS

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Donosimo vam program događanja prigodom obilježavanja Dana grada Osijeka, ..."moj Osijek pun je sunca, uz Dravu miran i tih..."

Osijek slavi 236. Dan grada. Građane očekuju besplatni programi, javni prijevoz, klizanje, ulazak na gradske bazene i u ZOO vrt

Pred nama je obilježavanje Dana grada Osijeka, 2. prosinca, kao podsjećanje na dan kada su 1786. godine tri dijela Osijeka, Više…

Ovo je najveći kotač u Hrvatskoj, a u Osijeku će ostati do kraja siječnja :D

(FOTO) Sinoć otvoren panoramski kotač – Gradonačelnik Radić najavio nastavak Adventiranja

Najveći panoramski kotač u Hrvatskoj, osječki “Sky View”, sinoć se premijerno zavrtio u Parku kralja Držislava u Osijeku. Prvu vožnju Više…

Iz GD Crvenog križa napominju kako su svima koji daruju krv priredili mali prigodni znak pažnje...

Adventske akcije dobrovoljnog darivanja krvi

U ovo radosno vrijeme darivanja, Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek i Klinički zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ova neobična pekarska delicija, koja je već neko vrijeme glavna zvijezda svjetskih društvenih mreža, nije samo oku privlačna, već obećava i pravu eksploziju okusa

Probali smo cube kroasan: Viralni hit koji je osvojio svijet, stigao je u Mlinar!

Nakon predavanja održat će se praktična radionica na kojoj će predavačica odgovarati na pitanja polaznika i pomoći im s njihovim profilima na Facebooku

Drugi modul besplatne edukacije za umirovljenike “Društvene mreže i zlatna dob – Facebook”

Snimanje filma predviđeno je za ožujak 2025. godine na slikovitim lokacijama slavonskoga kraja, uključujući Beli Manastir, Osijek, Draž, Popovac i Kopačevo

Holivudska zvijezda traži glumačke partnere u Slavoniji – prijavite se!