GOSPODARSTVO

Zoran Kovačević: Komora će kao sustav opstati

Za zamjenicu predsjednika Gospodarskog vijeća HGK izabrana je Dajana Mrčela.

  Objavljeno 31.03.2021
  Darija Kovačić

  Zoran Kovačević sedmi je put jednoglasno izabran za predsjednika Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Osijek. Njegova je  zamjenika predsjednica Uprave Saponije Dajana Mrčela, prenosi Radio Osijek.

  Kovačević je istaknuo kako su u proteklom četverogodišnjem mandatu ključni aspekti rada komorskog sustava funkcionirali – održano je 200 sastanaka i 180 edukacijskih skupova na kojima je bilo oko 6700 polaznika. Dodao je kako su ispunjene i nezaobilazne uloge komore kao što su sajmovi, poslovno povezivanje te međunarodne aktivnosti.

  “Drago nam je da ćemo biti tržišno orijentirani, jer ne tražimo od zakonodavca da nam osigura sredstva, nego da nam omogući da zaradimo.”

  Naveo je primjer osječke komore koja ima 10 zaposlenih: “Proces racionalizacije doveli smo do kraja jer 10 djelatnika radi sve poslove u komori. Njih Petero je licencirano za različite javne ovlasti, ponajprije one koje prate robu u međunarodnom prijevozu. U nekoliko smo godina izdali preko 10 tisuća dokumenata, a u budućnosti planiramo i proširiti javne ovlasti. Tražit ćemo liberalizaciju cijena naših usluga, jer trenutačno nekoliko tisuća navedenih dokumenata vrijedi pet kuna. Na tim dokumentima intenzivno radi dvije ili tri osobe. Za sve aktivnosti koje će se odvijati u budućnosti tražimo slobodno formiranje cijena i u toj ćemo tržišnoj orijentaciji znati formirati okolnosti koje su nam potrebne da bi sustav preživio. U tom je kontekstu vrlo opasno da u borbi za zaposlenike i njihove plaće sustav doživi pogrešnu preobrazbu. Na primjeru Mađarske vidjeli smo kako je to kad se zbog opstanka zaposlenika, zanemaruju osnovne komorske aktivnosti. Naravno da u kontekstu osnovnih komorskih aktivnosti mora biti interes članica komore, a ne borba kroz nekakvu mini agenciju koja će raditi na EU fondovima i baviti se sama sa sobom. Komora dakle, prije svega i tako na to gledamo u budućnosti te tražimo od zakonodavca da omogući njezino djelovanje u smjeru nastupa prema kreatorima makroekonomske politike, promocije u zemlji i inozemstvu, poslovnom povezivanju i obrazovanju i novim javnim ovlastima. Rad komore i komorskih djelatnika mora biti isključivo u funkciji njezinih članica”.

  Za zamjenicu predsjednika Gospodarskog vijeća HGK, Županijske komore Osijek izabrana je predsjednica Uprave Saponie Dajana Mrčela.

  Foto: arhiva

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Pojavom virusa Sars-COV-2, Saponia je napravila zaokret u planiranoj poslovnoj strategiji za tu godinu i povećala proizvodnju i ponudu sredstava za dezinfekciju.

  Saponia uspješno završila prošlu godinu – ostvarena neto dobit od 66,9 milijuna kuna

  Jedna od najuspješnijih hrvatskih tvrtki – Saponia d.d. iz Osijeka završila je prošlu godinu s odličnim rezultatima, a koje je Više…

  "Komore prvenstveno postoje kako bi kontrolirale privatni sektor kako on sam ne bi artikulirao svoje interese pa često zastupaju interese politike, a ne poduzetnika"

  Troskot: HGK se ponaša kao pijani bogataš, tražimo ukidanje obvezne članarine

  Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot ustvrdio je da se Hrvatska gospodarska komora (HGK) ponaša kao “pijani bogataš” i izvijestio da Više…

  Poduzetnici iščekuju početak novog tjedna i kvalitetne prijedloge Vlade Republike Hrvatske nakon jučerašnjeg sastanka s ministrima

  Glas poduzetnika: Sad je pravo vrijeme za reforme, hitno smanjite PDV

  Udruga Glas poduzetnika, Hrvatska udruga poslodavaca, Nacionalna udruga ugostitelja su, nakon uvođenja novih epidemioloških mjera, pozvale Vladu Republike Hrvatske na Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Prva je to devizna intervencija HNB-a u ovoj godini

  HNB intervenirao na deviznom tržištu prodajom 190 milijuna eura

  Iskoristite potencijal i pronađite posao po svojoj mjeri!

  Donosimo divne vijesti! Sve ove tvrtke nude poslovnu priliku…