GOSPODARSTVO

Zvonko Bede je uhićen, u tijeku su pretresi njegovog doma i poslovnih prostora

Bede je jutros uhićen i u tijeku su pretresi njegovog doma i poslovnih prostora. Bedeova obrana u ovom času ne zna za koje je kazneno djelo osumnjičen.

    Objavljeno 17.01.2024
    Matija Ivanković

    Policija pretresa dom Zvonka Bedea u Osijeku, vlasnika najveće hrvatske tvrtke za preradu plastike Drava International u čijem je pogonu, u osječkom prigradskom naselju Brijest, jesenas buknuo stravičan požar kakav Slavonija ne pamti. Razlog pretrage upravo je taj požar.

    N1 doznaje da je Bede jutros uhićen i da su u tijeku pretresi njegovog doma i poslovnih prostora. U posljednja tri mjeseca nakon izbijanja požara, istražitelji i inspekcijske službe već su izuzeli iz Drave International svu dokumentaciju. Bedeova obrana u ovom času ne zna za koje je kazneno djelo osumnjičen.

    Policijska uprava OBŽ navodi da policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom provode kriminalističko istraživanje nad tri osobe, koje se dovode u vezu s požarom u tvornici za preradu plastike od 4. listopada 2023. godine.

    NADOPUNA:

    Kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Službe općeg kriminaliteta, Sektora kriminalističke policije, Policijske uprave osječko-baranjske utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su 71-godišnjak iz Osijeka, pravna osoba koja obavlja djelatnost gospodarenja otpadom, i 47-godišnjak iz Osijeka počinili kazneno djelo Teška kaznena djela protiv okoliša u vezi kaznenog djela Ugrožavanje okoliša otpadom, na način da su kao odgovorne osobe u pravnoj osobi, protivno odredbama odlagali, skupljali, uvozili i prevozili otpad i s njim uopće gospodarili i postupali na način koji može trajnije ili u znatnoj mjeri ugroziti kakvoću zraka, tla, podzemlja i zdravlje ljudi, pri čemu se promijene prouzročene onečišćenjem ne mogu dulje vrijeme otkloniti i nastala je velika nesreća u vidu požara otpadne plastike.

    Nadalje, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 71-godišnjak, pravna osoba koja obavlja djelatnost gospodarenjem otpada i 47-godišnjak počinili kazneno djelo Ugrožavanje okoliša postrojenjem, na način da su svjesno pristajući na moguće posljedice upravljali postrojenjima u kojima se koriste opasne tvari ili odvijaju opasni postupci bez ikakvih normativnih podloga, a koje izvan postrojenja mogu trajnije i u znatnoj mjeri ugroziti kakvoću zraka, tla, vode i podzemlja, obitavalište životinja te ljudski život i zdravlje.

    Uz navedeno utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su 71-godišnjak, pravna osoba koja obavlja djelatnost gospodarenja otpadom i 46-godišnjak iz okolice Osijeka počinili kazneno djelo Dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, na način da kao odgovorne osobe u pravnoj osobi nisu postavili propisane naprave za zaštitu od požara, nisu ih održavali u ispravnom stanju i nisu ih pokrenuli kod izbijanja požara čime su doveli u opasnost život i tijelo ljudi i imovinu većeg opsega.

    Po dovršetku kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Posjedujemo brojne međunarodne certifikate i podliježemo redovitim i nenajavljenim auditima, paralelno s nadzorima domaćih inspekcija

    Drava International: Nismo smetlište, već centar za reciklažu, preradu i proizvodnju gotovih proizvoda

    U svjetlu nedavnih događaja i informacija koje se šire medijima, želimo se obratiti javnosti i razjasniti neke od ključnih činjenica Više…

    Sakupljajući plastične čepove činimo dobro za okoliš, a ujedno činimo i hvalevrijedno humanitarno djelo :)

    „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“

    Sutra, 16. travnja 2019. godine, s početkom u 10,30 sati, u dvorištu Policijske uprave osječko – baranjske održat će se predaja prikupljenih plastičnih čepova tvrtki Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Rekonstrukcija i izgradnja vodoopskrbne mreže i sustava odvodnje u Gundulićevoj ulici u Osijeku - od Ulice Stjepana Radića do Vukovarske ulice te dio Vukovarske ulice i Ulice kardinala A. Stepinca

    Potpuno se za promet zatvara dio Gundulićeve ulice

    Posao ovaj tjedan nude Ricardo, Tehnomont gradnja, Hire & Fire, Vital Group... pogledajte sve ponude!

    Poslodavci traže radnike, javite se!

    Svaki poduzetnički pothvat započinje dobrom poslovnom idejom. No, poduzetničkih ideja je bezgranično puno, a uspješne pothvate od neuspješnih dijeli – realizacija

    Od ideje do realizacije – novi besplatni seminar za poduzetnike