ŽIVOT

Gong i GOOD protiv reforme strukovnih škola po kojoj Politika i gospodarstvo leti van iz obavezne nastave

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ukida rijetke sadržaje koji obrazuju učenike za aktivno sudjelovanje u društvu 

Objavljeno 23.05.2024
Darija Kovačić

Gong i GOOD inicijativa oštro se protive najavljenoj reformi srednjih strukovnih škola prema kojoj će predmet Politika i gospodarstvo biti izbačen iz obaveznog dijela kurikuluma. Ovaj je predmet jedan od rijetkih prostora unutar kurikuluma strukovnih škola koji je mladima pruža obrazovanje o demokraciji, političkom sustavu Hrvatske, političkoj kulturi i participaciji te razvija kod njih demokratske vrijednosti i stavove, koje su nužne kako bi odgovorno sudjelovali i doprinosili  društvenom i političkom životu svoje zajednice.

Strukovne škole pohađa gotovo 70 posto hrvatskih srednjoškolaca. Oni, prema istraživanju o političkoj pismenosti maturanata i maturantica iz Hrvatske, ostvaruju lošije rezultate kod ispitivanja političkih znanja i vještina nego njihovi vršnjaci gimnazijalci. Usto, odrastaju u društvu u kojem građani sve manje vjeruju u demokraciju, imaju nisko povjerenje u institucije i medije, a sve su izloženiji dezinformacija i teorijama zavjere.

Prema novom prijedlogu, Politika i gospodarstvo postaje obvezan modul samo za pomoćna trogodišnja zanimanja. Reformom je zamišljeno da  budući pomoćni kuhari ili pomoćni krojači kao i druga pomoćna zanimanja imaju obvezni predmetni kurikul/modul dok je za većinu strukovnih zanimanja (primjerice automehatroničarima, električarima, cvjećarima) Politika i gospodarstvo definiran kao modul koji može biti obvezni, izborni ili fakultativni. Koji od ovih oblika će biti ponuđen  učenicima pojedine škole ovisit će o odluci ravnatelja. 

No ima tu nekih nelogičnosti za koje do sada nadležno Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije ponudilo objašnjenje. Primjerice, kurikulumi predviđaju da monteri strojarskih konstrukcija imaju Politiku i gospodarstvo kao obvezni modul dva sata tjedno, dok će mehaničarima poljoprivredne mehanizacije isti predmet biti ponuđeni u vidu izbornog modula od dva sata nastave tjedno.

Gong i GOOD smatraju izuzetno opasnim izbacivanje ovog predmeta iz nastave jer će takva odluka imati dalekosežne posljedice u vidu srozavanja ionako krhke demokratske političke kulture.

Pozivamo Ministarstvo znanosti i obrazovanja i ministra Radovana Fuchs da objasne nelogičnosti koje smo detektirale. Tražimo da objasne javnosti na osnovu kojih kriterija su selektirali strukovne škole i odlučili koji učenici će učiti i u kojem obliku Politiku i gospodarstvo, a koji neće.

Smatramo važnim modernizirati strukovne škole i obrazovati mlade tako da svojim znanjem i vještinama budu kompetentni na tržištu rada, ali ne smijemo zaboraviti da su oni i građani i građanke koje treba educirati o njihovim političkim pravima. Obrazovni sustav treba pripremiti učenike i učenice za donošenje slobodnih i informiranih odluka te za aktivno sudjelovanje u procesu odlučivanja. Potrebno je da se mlade uči kritički promišljati kako bi mogli propitivati i razumjeti društvene procese i događaje. Ako ih zakinemo za predmete u kojima se to uči i usmjeravamo ih samo strukovnom obrazovanju, zakidamo ih za budućnost i ne obrazujemo aktivne građane i građanke, već isključivo radnike i radnice bez građanskih kompetencija.

Osim Politike i gospodarstva, na meti ove reforme su i drugi predmeti: Fizika, Kemija i Biologija čiji će sadržaji biti integrirani u modularnu nastavu, dok kao predmeti (ali u smanjenom obujmu) ostaju Hrvatski i strani jezik, TZK, Etika, Vjeronauk te Povijest i Geografija.

Pozivamo građane i građanke da spriječe ukidanje Politike i gospodarstva u strukovnim školama tako što će ostaviti vlastite komentare, kao i podržati one od Gonga i članica GOOD inicijative, na E-savjetovanju.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Okupljenima na pitanja su odgovarali uvaženi gosti doc. dr.sc. Ida Somolanji Tokić i Mirjana Kulić, ravnateljica dječjeg vrtića Vukovar 1.

[FOTO] Forum građana – “Obrazovanje pravo, a ne dar!” održan u Osijeku

Udruga Sidro – odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću održala je Forum građana u sklopu projekta „Obrazovanje pravo, Više…

U Republici Hrvatskoj u ovom trenutku, na nacionalnoj razini, a prema podacima Državnog zavoda za statistiku, dječje vrtiće pohađa samo 57,8% djece rane i predškolske dobi, dok je europski standard 97%.

Forum građana “Obrazovanje – pravo a ne dar!” (PROGRAM)

Forum građana se održava u petak, 17. svibnja 2024. u 17,30 na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Vladimira Preloga 1, Više…

Gong upozorava na ozbiljne nedostatke vladinog modela jer "dodatno narušava ionako teritorijalno nelogičan izgled izbornih jedinica

GONG je izradio i objavio interaktivnu kartu izbornih jedinica

GONG je izradio i objavio interaktivnu kartu pomoću koje građani mogu pronaći u koju izbornu jedinicu spadaju prema adresi na Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Dolaskom višenamjenskih borbenih aviona Rafale u Oružane snage Republike Hrvatske, nastavljena je daljnja obuka i usavršavanje pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kako bi Republika Hrvatska nastavila uspješno nadzirati i štititi svoj zračni prostor

Obavijest MORH-a: Redovite letačke aktivnosti aviona Rafale nad Republikom Hrvatskom

Zatvorene dionice bit će označene i u web servisima za navigaciju u prometu  (Google Maps) pa će korištenje tih servisa koji će upućivati i na povremene zastoje i gužve u prometu, biti korisno

Potpuno se za promet zatvara raskrižje Gundulićeve i Županijske

S obzirom da smo na pragu sezone godišnjih odmora kada se svi razbježimo kao rakova djeca, upravo sada je idealna prilika pokloniti najmilijima dar uz koji će im godišnji odmor trajati duže nego ikad prije

Pronađi inspiraciju za kraljevski ljetni poklon