GOSPODARSTVO

[NAJAVA] Međunarodni znanstveno-stručni skup FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS

Ovogodišnji Skup bit će održan kroz plenarna, pozvana, usmena i posterska priopćenja, a tijekom Skupa održat će se i promocija znanstvene monografije pod naslovom Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije

    Objavljeno 03.06.2024
    Darija Kovačić

    Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek; Akademija tehničkih znanosti Hrvatske; Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru (BiH); Udruženje za nutricionizam i dijetetiku (BiH); Poljoprivredni institut Osijek; Hrvatski veterinarski institut; Institut za poljoprivredu i turizam; European Hygienic Engineering & Design Group – EHEDG (Nizozemska); Hrvatska zaklada za znanost organiziraju međunarodni znanstveno-stručni skup FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS koji će se održati 6. i 7. lipnja 2024. godine u Osijeku,  na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, u Auli Rektorata, Trg sv. Trojstva 3.

    Međunarodni znanstveno-stručni skup FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS održava se od 2020. godine u organizaciji Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, Sveučilišta Josipa
    Jurja Strossmayera u Osijeku. Kroz Skup se nastoji promovirati kružno gospodarstvo u sektoru proizvodnje i prerade hrane prezentirajući mogućnosti iskorištenja nusproizvoda
    prehrambene industrije u različitim područjima ljudske djelatnosti. Dosadašnji model proizvodnje hrane u cijelom lancu dugoročno je neodrživ jer se njegovom primjenom troše
    sve siromašniji i ograničeni resursi, a s druge strane nanosi nepopravljiva šteta prirodnim sustavima što pak dovodi do nesagledivih negativnih posljedica za naš planet. Svi bi sudionici u lancu proizvodnje hrane trebali biti svjesni da je prehrambeni sustav jedan od ključnih za rješavanje brojnih problema suvremenog svijeta i da se na njemu trebaju graditi temelji promjenama koje bi mogle pomoći rješavanju gorućih svjetskih problema: gladi, klimatskih promjena, zaštite okoliša…

    Skup je namijenjen znanstvenicima, stručnjacima, studentima i široj društvenoj zajednici. Kroz dosadašnja tri održana Skupa iznjedrene su brojne ideje kako nusproizvode prehrambene industrije učiniti vrijednom sirovinom za neku drugu primjenu. Sažeci sa Skupa objavljeni su u Zbornicima sažetaka dostupnim na web stranici Skupa http://www.ptfos.unios.hr/FIB_CONFERENCE/.

    Pokretač i predsjednik Znanstveno-organizacijskog odbora Skupa je prof. dr. sc. Drago Šubarić, prorektor za strategiju razvoja i financije Sveučilišta u Osijeku, a članovi odbora su iz redova akademskih nastavnika i vrsnih članova znanstvene zajednice iz Hrvatske, ali i inozemstva (Bosna i Hercegovina, Norveška, Poljska i Srbija). Ovogodišnji Skup bit će održan kroz plenarna, pozvana, usmena i posterska priopćenja, a tijekom Skupa održat će se i promocija znanstvene monografije pod naslovom Neke
    mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 5 (Izdavač: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, ur. Drago Šubarić, Midhat Jašić i Stela Jokić).

    IV. FIB 2024 Programme by OsijekNews on Scribd

    ZNANSTVENO-ORGANIZACIJSKI ODBOR
    Drago Šubarić (predsjednik) (Hrvatska)
    Đurđica Ačkar (zamjenik predsjednika) (Hrvatska)
    Ante Lončarić (zamjenik predsjednika) (Hrvatska)
    Krunoslav Aladić (Hrvatska)
    Daniela Amidžić Klarić (Hrvatska)
    Jurislav Babić (Hrvatska)
    Dean Ban (Hrvatska)
    Marija Banožić (Bosna i Hercegovina)
    Veronika Barišić (Hrvatska)
    Sandra Budžaki (Hrvatska)
    Eva Falch (Norveška)
    Artur Gryszkin (Poljska)
    Vlado Guberac (Hrvatska)
    Andrea Humski (Hrvatska)
    Midhat Jašić (Bosna i Hercegovina)
    Stela Jokić (Hrvatska)
    Antun Jozinović (tajnik) (Hrvatska)
    Goran Jukić (Hrvatska)
    Draženka Komes (Hrvatska)
    Mario Kovač (Bosna i Hercegovina)
    Ivana Lončarević (Srbija)
    Helga Medić (Hrvatska)
    Borislav Miličević (Hrvatska)
    Tihomir Moslavac (Hrvatska)
    Ivan Ostojić (Bosna i Hercegovina)
    Biljana Pajin (Srbija)
    Mario Panjičko (Hrvatska)
    Vlasta Piližota (Hrvatska)
    Jelka Pleadin (Hrvatska)
    Jasmina Ranilović (Hrvatska)
    Darja Sokolić (Hrvatska)
    Antonija Šarić (Hrvatska)
    Domagoj Šubarić (Hrvatska)
    Marina Tišma (Hrvatska)
    Natalija Velić (Hrvatska)
    Zvonimir Zdunić (Hrvatska)

    MJESTO ODRŽAVANJA SKUPA
    Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Aula Rektorata, Trg sv. Trojstva 3, 31000 Osijek

    WEB STRANICA SKUPA: http://www.ptfos.unios.hr/FIB_CONFERENCE/

    KONTAKT
    Drago Šubarić, e-mail: [email protected] (Predsjednik Znanstveno-organizacijskog odbora)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    19. Ocjenjivanje kvalitete rakija i ostalih alkoholnih pića najveće je nacionalno ocjenjivanje jakih alkoholnih pića koje, osim ocjenjivanja kvalitete alkoholnih pića, ima cilj promovirati male i srednje proizvođače jakih alkoholnih pića na području Republike Hrvatske

    19. Ocjenjivanja kvalitete rakija i ostalih alkoholnih pića

    19. ocjenjivanja kvalitete rakija i ostalih alkoholnih pića će se održati 20. studenog 2022., s početkom u 10 sati, na Više…

    Skup traje dva dana u prostorijama Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, a okupio je istaknute stručnjake iz šest država koji se bave ovom, sve važnijom i utjecajnijom tematikom

    “Hranom do zdravlja”: Kako proizvesti što više i što kvalitetnije hrane?

    U organizaciji Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek jučer je u Osijeku počeo 14. Međunarodni znanstveno-stručni skup „Hranom do zdravlja“. Skup traje dva Više…

    Znanstvenici na ovom skupu polaze od činjenice da je sva hrana koja se nudi potrošačima zdravstveno ispravna i da je način prehrane put do zdravlja

    Znanstveni skup – Hranom do zdravlja

    Osječki Prehrambeno-tehnološki fakultet domaćin je 13. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa skupa – Hranom do zdravlja koji je ove godine okupio više Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Cijelo ovo desetljeće obilježeno je glavnim velikim temama, klimatskim promjenama, tehnološkom napretku i zelenom održivijem gospodarstvu EU i Hrvatske

    Green Matrix Summit održava se u Gospodarskom centru u Osijeku 28. i 29. studenoga. Tramišak: Zelene politike put su prema izgradnji održivog društva

    Jeste li znali da pomoću pametnih ugovora možete drastično promijeniti način poslovanja?

    Smart contracts: Kako pametni ugovori mijenjaju način poslovanja?

    Kao rezultat sporazuma, Zagreb, Split, Rijeka, Osijek i Varaždin će dobiti smjernice za širenje društvenih i pristupačnih stambenih rješenja, prilagođene lokalnim potrebama

    Grad Osijek sklopio sporazum s Europskom investicijskom bankom za podršku razvoju priuštivog stanovanja