Arhiva

Akademski zbor „Ivan Goran Kovačić“ 30. rujna gostuje u Osijeku na proslavi 140. obljetnice HPD-a „Lipa“!

    Objavljeno 16.09.2016
    OsijekNews redakcija

    Lijepa vijest za sve ljubitelje glazbe, osobito kvalitetnog zborskog pjevanja: Akademski zbor „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba, pune 22 godine od zadnjeg osječkog gostovanja, ponovno dolazi u Osijek!

    Iznimno cijenjeni i hvaljeni hrvatski zbor, poznat po suradnji s mnogim proslavljenim svjetskim glazbenim imenima, ovaj put stiže na poziv Hrvatskog pjevačkog društva „Lipa“ iz Osijeka, kako bi svojim nastupom uveličao proslavu velike 140. obljetnice uspješnog postojanja i rada „Lipe“.
    Zajednički koncert AZ-a „Ivan Goran Kovačić“ i HPD-a „Lipa“ bit će održan u petak, 30. rujna 2016., u Konkatedrali sv. Petra i Pavla, s početkom u 20,30 sati. Ulaz je, naravno, slobodan, a detalji koncerta, koji je organiziran u okviru „Dana Lipe u Osijeku“ (od 27. rujna do 2. listopada), odnosno središnje proslave 140. obljetnice „Lipe“, bit će objavljeni nekoliko dana uoči koncerta. Valja samo istaknuti da će glavnina koncerta pripasti dragim gostima i prijateljima iz AZ-a „Ivan Goran Kovačić“, no zapjevat će, naravno, i „lipašice“ i „lipaši“, a nekoliko skladbi dva će ugledna i višestruko nagrađivana zbora izvesti zajedno, što znači da će se na sceni naći impozantan zbor od, prigodno, čak oko 140 pjevača. Izvedbama će naizmjence ravnati dirigenti oba zbora: Luka Vukšić (AZ „Ivan Goran Kovačić“) i Valerija Fischbach (HPD „Lipa“).

    Idućih dana pravodobno ćemo obavijestiti građane i medije o još nekoliko zanimljivih sadržaja u okviru „Dana Lipe u Osijeku“.

    U nastavku donosimo vam biografiju gostiju iz Zagreba:
    Akademski zbor „Ivan Goran Kovačić“ utemeljen je 1948. godine. Zbor su vodili ugledni hrvatski glazbenici Mladen Jagušt, Duško Prašelj, Lovro Županović, Adalbert Marković, Dinko Fio, Vladimir Kranjčević i Saša Britvić. Od početka 2003. godine umjetnički je voditelj Luka Vukšić. Asistent umjetničkog voditelja je Veton Marevci.

    Zbor je nastupao pod ravnanjem najvećih domaćih i svjetskih glazbenika. Među njima su Lovro pl. Matačić, Milan Horvat, Zubin Mehta, Sir Yehudi Menuhin, Krzysztof Penderecki, Lorin Maazel, Ennio Morricone, Noam Sheriff, Gerd Albrecht, Kazushi Ono, Alun Francis, Hans Graf, Kurt Masur, Dmitrij Kitajenko, Valerij Gergijev i Sir Neville Marriner. Među solistima koji su pjevali s „Goranovcima“ su pjevačke legende kao što su Vladimir Ruždjak, Ruža Pospiš – Baldani, Ruggiero Raimondi, Jose Carreras, Andrea Bocelli, Inva Mula i mnogi drugi.

    Zbor je ostvario mnogobrojna inozemna gostovanja u Austriji, Bosni i Hercegovini, Francuskoj, Italiji, Izraelu, Kini, Koreji, Mađarskoj, Makedoniji, Meksiku, Nizozemskoj, Njemačkoj, Portugalu, SAD-u, Slovačkoj, Sloveniji, Vatikanu i Velikoj Britaniji, a nastupao je na međunarodnim festivalima Maggio Musicale Fiorentino, Settembre musica u Torinu, Flaneries musicales u Reimsu, Bečkim svečanim tjednima, XXI. Festivalu francuske glazbe u La Chaise Dieuu, Festivalu Ljubljana, Varaždinskim baroknim večerima, Dubrovačkim ljetnim igrama i Pulskom ljetu.

    Među uglednim su orkestrima s kojima je Zbor nastupao Bečki simfoničari, Moskovska državna filharmonija, Orkestar gradskog kazališta u Firenzi, Orkestar Nacionalne opere u Monte Carlu, Litvanski nacionalni simfonijski orkestar, Izraelski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Bari, Orkestar glazbene mladeži Njemačke, Slovenska filharmonija i Sarajevska filharmonija.

    Zbor kontinuirano surađuje sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a i Hrvatskim baroknim ansamblom.

    Visoki interpretativni dosezi Akademskog zbora ”Ivan Goran Kovačić” potvrđeni su brojnim nagradama i priznanjima među kojima izdvajamo Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu, Nagradu grada Zagreba i Nagradu ”Vladimir Nazor”.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    HPD Lipa održala izvrstan koncert u Subotici

    Jedan od najtrofejnijih i najpoznatijih pjevačkih zborova u Hrvatskoj u svojoj je bogatoj, 141 godinu dugoj povijesti, u više navrata Više…

    HPD Lipa osvojila novi Grand Prix i titulu pobjednika državnog natjecanja pjevačkih zborova u Rovinju!

    Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ Osijek, jedan od najtrofejnijih i najpoznatijih pjevačkih zborova u Hrvatskoj, trijumfiralo na jubilarnom 50.   Susretu hrvatskih Više…

    Veliki trijumf HPD-a ‘Lipa’ na jakom svjetskom natjecanju pjevačkih zborova u Salzburgu!

    Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ iz Osijeka, jedan od najtrofejnijih i najboljih pjevačkih zborova u Hrvatskoj, ponovno je ostvarilo veliki trijumf Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!