OSJEČANI

Budite odgovorni i pokupite izmet iza svog ljubimca!

Izmet kućnih ljubimaca nije prirodno gnojivo – onečišćava okoliš, predstavlja izvor zaraze, privlači štakore i zagađuje vodu. Najugroženiji su osječki mališani koji se igraju na travnjacima i u pješčanicima...

Objavljeno 15.11.2019
Ivona Amidžić

Uz dječje igralište sjeverno od Robne kuće Sjenjak, postavljena je prva natpisna ploča, što upozorava vlasnike pasa da su obvezni počistiti javnu površinu za svojim ljubimcem. Dio je to projekta „Odgovorna briga za ljubimce i okoliš“ koji financira tvrtka Unikom na poticaj i uz angažman volontera Udruge Prias te uz potporu Udruge Pobjede, Udruge 9 života i Grada Osijeka.

Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota podcrtao je da je Osijek „pet friendly“ grad koji više od 10 godina ima „no kill“ sklonište za napuštene pse i provodi niz različitih mjera poput besplatnog prijevoza mačaka i pasa u posebno obilježenim vozilima javnog prijevoza.

“Zabranili smo neuvjetno držanje pasa na lancu, uredili parkove za pse, osigurali površine koje služe za šetanje i istrčavanje pasa bez povodca, omogućili u Skloništu cijepljenje, čipiranje i kastraciju pasa, ostvarili izuzetno dobru suradnju s Udrugom Pobjede i snažno podupiremo Udrugu 9 života koja se bavi liječenjem i udomljavanjem mačaka te provedbom kampanja u pogledu osvješćivanja nužnosti sterilizacije i kastracije. Zadnjih godina aktivno surađujemo i s Udrugom Prias koja prvenstveno izobražava vlasnike pasa”, rekao je između ostaloga Piližota.

Informativno-stručni vodič „Psi i mačke u zajednici“ tiskan je u nakladi od 5 tisuća primjeraka. Besplatni primjerak može se dobiti u svim veterinarskim postajama na području Grada Osijeka, udrugama za zaštitu životinja, Gradskoj upravi, gradskim četvrtima i mjesnim odborima te u elektroničkom obliku.

Preuzmite besplatni primjerak OVDJE.

Predsjednica Udruge Prias, Alenka Medak koja je najzaslužnija za realizaciju ovoga projekta, licencirana je voditeljica tečaja za obuku pasa i ovlaštenik za provedbu testa socijalizacije nad opasnim psima od strane Hrvatskog kinološkog saveza – osnivačica i voditeljica Udruge Prias koja se bavi izobrazbom vlasnika pasa i drži razne tečajeve, gdje prvenstveno poučava vlasnike pasa o pravilnom ophođenju s psima i njihovoj lakšoj prilagodbi urbanoj sredini.

“Uvidjeli smo da zbog dijela neodgovornih vlasnika postoji problem onečišćenih travnjaka i ulica u našem Osijeku. Izmet kućnih ljubimaca nije prirodno gnojivo – onečišćava okoliš, širi neugodan miris, predstavlja izvor zaraze kroz razne bakterije, viruse, parazite te privlači štakore i zagađuje vodu. Budući da su najugroženiji osječki mališani koji se igraju na travnjacima i u pješčanicima, odlučili smo promovirati odgovorno vlasništvo i odgovornu skrb za ljubimce, zbog zaštite zdravlja i očuvanja okoliša”, istaknula je Medak.

Davor Vić, direktor tvrtke Unikom istaknuo je zadovoljstvo što se Udruga Prias javila na njihov javni poziv s projektom koji je tijesno povezan s djelatnošću Unikoma.

“Možemo reći da smo zadnjih nekoliko godina napravili više bitnih iskoraka pa tako i ovaj u pogledu izrade i postavljanja posebnih spremnika za ovu vrstu otpada. Moram iskoristiti i ovu prigodu, da bih ponovno odgovorio na brojne upite građana koje zanima zašto nema više tih spremnika – ono što ostane iza psa možete staviti u bilo koji koš. Ne mora to biti koš s oznakom psa, nego bilo koji koš što postoji na javnoj površini i kao takav se redovno prazni”, kazao je Vić.

Zamjenik gradonačelnika naglasio je i značaj podrške i suradnje s udrugama, Odsjekom za prevenciju MUP-a kao i Odsjekom za komunalno gospodarstvo Grada Osijeka te izrazio uvjerenje da će ova, kao i slične buduće aktivnosti, pozitivno utjecati na podizanje svijesti građana i ostvarenje željenog cilja.

psi_15112019_osijeknews (1)

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Iz Azila ga najavljuju kao "najljepši event kojega jedan Azil može organizirati a vi podržati" a koji je i ove godine donio iznenađenja i radost upakirane u jedan dan

[FOTO] Povratak otpisanih vol. 8

“Udruga Pobjede i najbolji pomagači na svijetu – kerovci, kako ih u nemetinskom Azilu od milja zovu, osmu godinu za Više…

"Nakon dvije godine ponovo se vraćamo najljepšem pikniku na svijetu, našem malom prazniku udomljavanja"

Volonteri Azila Osijek organiziraju mali “praznik udomljavanja”: Povratak otpisanih vol. 7

Baš nam treba, al’ svima, jedan lijepi dan u dobrom društvu, naš mali otočić ‘smješkova’ i sretnog laveža, baš nam Više…

"Sve pozivamo u šetnje, a po povratku pripremili smo tombole koje su sve dobitne i jednu malu Čil-zonu gdje ćete moći sjesti, podružiti se, popiti kavu, sokić, pojesti sendvič i sebi i našim kerovcima uljepšati dan”

Na Svjetski dan zaštite životinja počeo “Povratak otpisanima”

Cijeli ovaj tjedan (do 10. listopada) u Azilu za pse u Nemetinu trajat će drugi po redu „Povratak otpisanima”. Iz Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Na Dan škole, učenici su dobili priliku osmisliti vlastitu viziju jednog školskog dana, neopterećenog tradicionalnim predmetima, ali istovremeno obogaćen odgojnim i kreativnim elementima. Svoju su viziju, uz pomoć nastavnika, pretvorili u stvarnost te su osmislili i proveli čak 18 radionica, tri kviza, swap party i niz sportskih aktivnosti

[FOTO] II. gimnazija Osijek obilježila Dan škole

Organizator radionica je Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka u suradnji sa udrugama tehničke kulture. Cilj programa je korisno provođenje slobodnog vremena za trajanja proljetnih praznika

9. Proljeće u Domu tehnike

Besplatne plesne radionice karipskih plesova - Salsa, Bachata i Merengue za studente i srednjoškolce u trajanju dva mjeseca - travanj, svibanj (lipanj moguć također), početak 4.4.2024. 

P.K. Bolero – Prvi plesni korak – besplatni tečaj za studente i srednjoškolce