GOSPODARSTVO

Cijene hrane u prosincu na najvišoj razini u pet godina

Osjetilo se poskupljenje biljnih ulja, šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda...

  Objavljeno 10.01.2020
  Ivona Amidžić

  Cijene hrane poskočile su u prosincu na međunarodnim tržištima na najvišu razinu u pet godina, odražavajući osjetno poskupljenje biljnih ulja, šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda, objavila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

  FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u prosincu za 2,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, na prosječnih 181,7 bodova, najvišu razinu od prosinca 2014.

  U cijeloj prošloj godini cijene su bile oko 1,8 posto više nego u godini ranije, uz prosječnu vrijednost FAO-va indeksa od 171,5 bodova.

  Najviše su u prosincu porasle cijene biljnih ulja, za 9,4 posto u odnosu na studeni, poduprte snažnom potražnjom za palminim uljem, posebice za potrebe proizvodnje biodizela. Dodatno im je potporu pružila i zabrinutosti zbog smanjene ponude.

  Znatno je poskupio i šećer, za 4,8 posto u odnosu na studeni, zbog rasta cijena sirove nafte koji je potaknuo brazilske tvornice šećera da preusmjere šećernu trsku u proizvodnju etanola. Time je smanjena ponuda šećera na globalnom tržištu.

  FAO-v indeks cijena mlijeka i mliječnih proizvoda porastao je 3,3 posto na mjesečnoj razini, predvođen poskupljenjem sira, za gotovo osam posto, zbog smanjenog izvoza iz Europske unije i Oceanije.

  Cijene žitarica porasle su skromnijih 1,4 posto, odražavajući poskupljenje pšenice zbog pojačane uvozne potražnje iz Kine i logističkih problema u Francuskoj, povezanih s prosvjedima.

  Indeks koji iskazuje kretanje cijena mesa bio je u prosincu gotovo nepromijenjen u odnosu na revidiranu vrijednost za studeni, poduprt solidnom uvoznom potražnjom za svinjetinom u Aziji i pojačanom predblagdanskom domaćom potražnjom u Europskoj uniji i Brazilu.

  (Hina)

  foto: pixabay (ilustracija)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  "Poznato je da su agencije jako pogođene krizom zbog koronavirusa te im kao i cijelom turizmu treba pomoć"

  Putničke agencije na koljenima – posla nema, rezervacija za lipanj 90% manje nego lani

  Putničke agencije su na koljenima – posla nema, rezervacija za lipanj je više od 90 posto manje nego lani, tračak Više…

  Kako se to dogodilo, što to znači za cijene goriva i kad će se cijene oporaviti?

  Cijena američke sirove nafte po prvi put u povijesti pala je ispod nule!

  Cijene nafte u SAD-u po prvi su put u povijesti postale negativne usred najdubljeg pada potražnje u 25 godina, piše Više…

  Nakon šest tjedana značajnih pojeftinjenja, sva bi goriva od ponoći trebala poskupjeti

  Od ponoći poskupljuju sva goriva

  Stranica cijenegoriva.info, koja je do sada često imala prilično točne najave kretanja cijena goriva, objavila je kako sutra rastu cijene, piše Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Obzirom da se će izvoditi radovi koji mogu biti opasni, mole se građani za poseban oprez te da ne ulaze u zonu izvođenja radova

  Počinju radovi na rekonstrukciji i dogradnji komunalne infrastrukture Tvrđe

  "Očekuje se da bi prosječan urod pšenice po hektaru na području županije mogao biti za desetak posto viši u odnosu na 2019. godinu"

  Žetva pšenice, ječma i uljane repice na slavonskim i baranjskim poljima u punom jeku

  U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova

  Nove ponude za posao direktno s portala posao.hr