GOSPODARSTVO

Cijene hrane u prosincu na najvišoj razini u pet godina

Osjetilo se poskupljenje biljnih ulja, šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda...

  Objavljeno 10.01.2020
  Ivona Amidžić

  Cijene hrane poskočile su u prosincu na međunarodnim tržištima na najvišu razinu u pet godina, odražavajući osjetno poskupljenje biljnih ulja, šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda, objavila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

  FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u prosincu za 2,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, na prosječnih 181,7 bodova, najvišu razinu od prosinca 2014.

  U cijeloj prošloj godini cijene su bile oko 1,8 posto više nego u godini ranije, uz prosječnu vrijednost FAO-va indeksa od 171,5 bodova.

  Najviše su u prosincu porasle cijene biljnih ulja, za 9,4 posto u odnosu na studeni, poduprte snažnom potražnjom za palminim uljem, posebice za potrebe proizvodnje biodizela. Dodatno im je potporu pružila i zabrinutosti zbog smanjene ponude.

  Znatno je poskupio i šećer, za 4,8 posto u odnosu na studeni, zbog rasta cijena sirove nafte koji je potaknuo brazilske tvornice šećera da preusmjere šećernu trsku u proizvodnju etanola. Time je smanjena ponuda šećera na globalnom tržištu.

  FAO-v indeks cijena mlijeka i mliječnih proizvoda porastao je 3,3 posto na mjesečnoj razini, predvođen poskupljenjem sira, za gotovo osam posto, zbog smanjenog izvoza iz Europske unije i Oceanije.

  Cijene žitarica porasle su skromnijih 1,4 posto, odražavajući poskupljenje pšenice zbog pojačane uvozne potražnje iz Kine i logističkih problema u Francuskoj, povezanih s prosvjedima.

  Indeks koji iskazuje kretanje cijena mesa bio je u prosincu gotovo nepromijenjen u odnosu na revidiranu vrijednost za studeni, poduprt solidnom uvoznom potražnjom za svinjetinom u Aziji i pojačanom predblagdanskom domaćom potražnjom u Europskoj uniji i Brazilu.

  (Hina)

  foto: pixabay (ilustracija)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Od 7. siječnja spuštene su cijene dizela, benzina i autoplina

  Dobra vijest za vozače – od ponoći jeftinije gorivo

  Kako je najavljivano, cijene goriva od ponoći su niže. Prema podatcima Ministarstva gospodarstva, tako će se za litru benzina od Više…

  Ne radi se ni o malim brojevima, a INA će cijene promijeniti u srijedu, baš na Novu godinu!

  Ponovno rastu cijene goriva?

  Na stranici Cijene goriva neslužbeno je izašla informacija kako bi cijene goriva još jednom, nakon samo tjedan dana, mogle poskupiti. Više…

  U ponoć su stupila na snagu nova poskupljenja goriva - Cijene će se najmanje svidjeti onima koji voze na dizelska goriva

  Poskupile cijene goriva

  U ponoć su stupile na snagu nove cijene goriva. Radi se dakako o poskupljenjima, a cijene će se najmanje svidjeti Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Gari Cappelli: "Turistički djelatnici su prvi ljudi turizma – njihov profesionalizam, osmijeh i gostoljubivost po kojoj smo poznati"

  Osijek ponovno domaćin Dana poslova u turizmu

  U 2020. nemojte ignorirati svoj potencijal - Pronađite za sebe najbolji mogući posao!

  Otvorena su nova radna mjesta! Donosimo popis…

  Ti znaš kako da se gost osjeća kao doma – Izaberi posao u turizmu!

  Dani poslova u turizmu u Osijeku: više od 9.000 poslova traže najbolje radnike