POLITIKA

Dan jednakih plaća: Žene u EU i dalje u prosjeku zarađuju 16% manje nego muškarci

"U usporedbi s muškim kolegama, žene u Europi i dalje dva mjeseca rade besplatno"

  Objavljeno 04.11.2019
  Ivona Amidžić

  Žene u Europskoj uniji i dalje u prosjeku zarađuju 16% manje nego muškarci, što je neznatno poboljšanje u odnosu na prošlogodišnjih 16,2%. Ove godine Europski dan jednakih plaća pada na 4. studenoga. Njime se obilježava dan kada žene simbolično prestaju dobivati plaću za isti posao koji i dalje obavljaju, za razliku od svojih muških kolega.

  Prvi potpredsjednik Frans Timmermans, povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen i povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Věra Jourová izjavili su:

  “Prošlo je 60 godina otkako je načelo jednake plaće ugrađeno u europske ugovore, ali za žene diljem Europe ti se propisi još nisu ostvarili. U usporedbi s muškim kolegama, žene u Europi i dalje dva mjeseca rade besplatno, a napredak je prespor.

  Podaci govore da 90% Europljana, žena i muškaraca, smatra neprihvatljivim da žene budu plaćene manje od muškaraca za isti posao.

  Što više uspijemo povećati transparentnost u pogledu temeljnih uzroka razlika u plaći, to ćemo im se moći bolje suprotstaviti i otkriti slučajeve diskriminacije u plaćama, kako bi zaposlenici i korisnici mogli donijeti vlastite zaključke i djelovati. Činjenica je da se 64 % europskih građana izjasnilo u korist objavljivanja prosječnih plaća po vrsti radnog mjesta i spolu u svojem poduzeću.

  Transparentnost plaća u kombinaciji s drugim rješenjima, kao što je ravnopravna raspodjela obveza skrbi između žena i muškaraca, koju omogućuje nova Direktiva EU-a o roditeljskom dopustu i dopustu za pružatelje skrbi, pomogla bi nam u tome da uklonimo temeljne uzroke razlike u plaćama između spolova.

  Novoizabrana predsjednica von der Leyen najavila je da će u prvih 100 dana mandata predstaviti mjere za uvođenje obveznog transparentnog iskazivanja plaća.

  Moramo nastaviti borbu protiv različitosti plaća između spolova kako bismo se izborili za djelotvorniju radnu snagu i pravednije društvo.”

  Zašto se to događa?

  Uzroci nejednakosti plaća muškaraca i žena višestruki su: žene češće rade u nepunom radnom vremenu, nailaze na prešutne zapreke napredovanju u poduzeću, rade u slabije plaćenim sektorima i često moraju preuzeti glavnu odgovornost za skrb o svojim obiteljima. Jedan od načina za rješavanje tih problema jest poboljšati ravnotežu između poslovnog i privatnog života zaposlenih roditelja i pružatelja skrbi. Komisija je u tu svrhu u travnju 2017. podnijela prijedlog koji su Europski parlament i Vijeće donijeli u siječnju 2019.

  Stereotipi i diskriminacija između spolova također imaju ulogu u razlici u plaćama, ali njihov se relativni utjecaj ne može znati bez veće transparentnosti plaća.

  Što se pokušava poduzeti po tom pitanju?

  Tijekom posljednjih pet godina, u mandatu Junckerove Komisije, na razini EU-a poduzete su različite inicijative. Komisija je 2014. donijela preporuku o jačanju načela jednake plaće za muškarce i žene promicanjem konkretnih mjera za transparentnost plaća, uključujući pravo na dobivanje informacija, reviziju plaća, izvješćivanje o plaćama i uključivanje pitanja o jednakim plaćama u kolektivne pregovore. U izvješću o provedbi te preporuke donesenom 2017. utvrđena je nedovoljna provedba mjera i njihova nedovoljna djelotvornost.

  Komisija je u studenome 2017. donijela Akcijski plan za borbu protiv razlike u plaćama između spolova. U Akcijskom planu odabran je cjelovit pristup s ciljem uklanjanja različitih temeljnih uzroka razlike u plaćama između spolova, među ostalim povećanjem transparentnosti plaća.

  Dosad je dodijeljeno 14,2 milijuna EUR za projekte za borbu protiv stereotipa, za profesionalno usmjeravanje i odabir karijere, projekte o ulozi žena u donošenju odluka i o ravnoteži između poslovnog i privatnog života, o uklanjanju razlika između spolova tijekom života i o tome kako riješiti razlike u zaposlenosti, plaćama i mirovinama.

  Komisija je 2018. započela evaluaciju mjera za jednakost plaća, koju trenutačno dovršava

  zaključcima Vijeća za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i zaštitu potrošača od lipnja 2019. Europska komisija poziva se da aktivno prati provedbu evaluacije koja je u tijeku.

  Od siječnja do travnja 2019. Europska komisija provela je javno savjetovanje kako bi prikupila informacije od velikog broja dionika o funkcioniranju i provedbi zakonodavstva EU-a o jednakim plaćama. Sažetak rezultata dostupan je ovdje. Europska komisija trenutačno provodi evaluaciju načela „jednake plaće”, koje je navedeno kao jedan od ciljeva akcijskog plana.

  Osim toga, Europska komisija danas objavljuje pregled nacionalne i europske sudske prakse i primjera dobre prakse u području jednakih plaća, a to su ciljevi akcijskog plana u području upozoravanja i informiranja o razlici u plaćama između spolova. Pregled pruža uvid u funkcioniranje jednake plaće, ali i upućuje na nedostatke u provedbi načela jednakosti plaća u praksi.

  (Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Ne isključuje mogućnost da maratonski samit u Bruxellesu ne urodi plodom...

  Plenković od “štedljivih zemalja” očekuje kompromis o europskom proračunu

  Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju kako od “štedljivih zemalja” očekuje kompromis o europskom proračunu i planu za Više…

  Kancelarka Merkel posebno je izrazila zadovoljstvo zbog rezultata u politici proširenja EU ostvarenih tijekom hrvatskog predsjedanja

  Hrvatsko predsjedanje u okolnostima bez presedana

  Njemačka kancelarka Angela Merkel je u razgovoru s premijerom Andrejom Plenkovićem, izrazila zadovoljstvo rezultatima hrvatskog predsjedanja EU u politici proširenja Više…

  Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi 71.458.878,12 kuna

  Ugostiteljsko-turistička škola Osijek sredstvima EU postaje regionalni centar kompetentnosti

  Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu 71.458.878,12 kuna u sjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku potpisali su ministar turizma Gari Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  "Svi vi koji igrate po svojim pravilima, premijer i zastupnici koji imaju "extra" pravila oko samoizolacije, koji se sa svima nama ismijavate, zašto to činite, gdje vam je mjera, gdje vam je kraj?"

  Most secirao HDZ i HNS te “promjenjiva” pravila: Dvostruki standardi po leđima Osijeka i Slavonije

  Ne isključuje mogućnost da maratonski samit u Bruxellesu ne urodi plodom...

  Plenković od “štedljivih zemalja” očekuje kompromis o europskom proračunu

  Plan ukupno predviđa pomoć u visini od 750 milijardi eura pri čemu bi 500 milijardi bilo isplaćeno u vidu nepovratnih paketa pomoći a 250 u obliku kredita...

  Merkel o “korona-paketu”: Pojedina stajališta zemalja-članica još uvijek udaljena