POLITIKA

Dan jednakih plaća: Žene u EU i dalje u prosjeku zarađuju 16% manje nego muškarci

"U usporedbi s muškim kolegama, žene u Europi i dalje dva mjeseca rade besplatno"

    Objavljeno 04.11.2019
    Ivona Amidžić

    Žene u Europskoj uniji i dalje u prosjeku zarađuju 16% manje nego muškarci, što je neznatno poboljšanje u odnosu na prošlogodišnjih 16,2%. Ove godine Europski dan jednakih plaća pada na 4. studenoga. Njime se obilježava dan kada žene simbolično prestaju dobivati plaću za isti posao koji i dalje obavljaju, za razliku od svojih muških kolega.

    Prvi potpredsjednik Frans Timmermans, povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen i povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Věra Jourová izjavili su:

    “Prošlo je 60 godina otkako je načelo jednake plaće ugrađeno u europske ugovore, ali za žene diljem Europe ti se propisi još nisu ostvarili. U usporedbi s muškim kolegama, žene u Europi i dalje dva mjeseca rade besplatno, a napredak je prespor.

    Podaci govore da 90% Europljana, žena i muškaraca, smatra neprihvatljivim da žene budu plaćene manje od muškaraca za isti posao.

    Što više uspijemo povećati transparentnost u pogledu temeljnih uzroka razlika u plaći, to ćemo im se moći bolje suprotstaviti i otkriti slučajeve diskriminacije u plaćama, kako bi zaposlenici i korisnici mogli donijeti vlastite zaključke i djelovati. Činjenica je da se 64 % europskih građana izjasnilo u korist objavljivanja prosječnih plaća po vrsti radnog mjesta i spolu u svojem poduzeću.

    Transparentnost plaća u kombinaciji s drugim rješenjima, kao što je ravnopravna raspodjela obveza skrbi između žena i muškaraca, koju omogućuje nova Direktiva EU-a o roditeljskom dopustu i dopustu za pružatelje skrbi, pomogla bi nam u tome da uklonimo temeljne uzroke razlike u plaćama između spolova.

    Novoizabrana predsjednica von der Leyen najavila je da će u prvih 100 dana mandata predstaviti mjere za uvođenje obveznog transparentnog iskazivanja plaća.

    Moramo nastaviti borbu protiv različitosti plaća između spolova kako bismo se izborili za djelotvorniju radnu snagu i pravednije društvo.”

    Zašto se to događa?

    Uzroci nejednakosti plaća muškaraca i žena višestruki su: žene češće rade u nepunom radnom vremenu, nailaze na prešutne zapreke napredovanju u poduzeću, rade u slabije plaćenim sektorima i često moraju preuzeti glavnu odgovornost za skrb o svojim obiteljima. Jedan od načina za rješavanje tih problema jest poboljšati ravnotežu između poslovnog i privatnog života zaposlenih roditelja i pružatelja skrbi. Komisija je u tu svrhu u travnju 2017. podnijela prijedlog koji su Europski parlament i Vijeće donijeli u siječnju 2019.

    Stereotipi i diskriminacija između spolova također imaju ulogu u razlici u plaćama, ali njihov se relativni utjecaj ne može znati bez veće transparentnosti plaća.

    Što se pokušava poduzeti po tom pitanju?

    Tijekom posljednjih pet godina, u mandatu Junckerove Komisije, na razini EU-a poduzete su različite inicijative. Komisija je 2014. donijela preporuku o jačanju načela jednake plaće za muškarce i žene promicanjem konkretnih mjera za transparentnost plaća, uključujući pravo na dobivanje informacija, reviziju plaća, izvješćivanje o plaćama i uključivanje pitanja o jednakim plaćama u kolektivne pregovore. U izvješću o provedbi te preporuke donesenom 2017. utvrđena je nedovoljna provedba mjera i njihova nedovoljna djelotvornost.

    Komisija je u studenome 2017. donijela Akcijski plan za borbu protiv razlike u plaćama između spolova. U Akcijskom planu odabran je cjelovit pristup s ciljem uklanjanja različitih temeljnih uzroka razlike u plaćama između spolova, među ostalim povećanjem transparentnosti plaća.

    Dosad je dodijeljeno 14,2 milijuna EUR za projekte za borbu protiv stereotipa, za profesionalno usmjeravanje i odabir karijere, projekte o ulozi žena u donošenju odluka i o ravnoteži između poslovnog i privatnog života, o uklanjanju razlika između spolova tijekom života i o tome kako riješiti razlike u zaposlenosti, plaćama i mirovinama.

    Komisija je 2018. započela evaluaciju mjera za jednakost plaća, koju trenutačno dovršava

    zaključcima Vijeća za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i zaštitu potrošača od lipnja 2019. Europska komisija poziva se da aktivno prati provedbu evaluacije koja je u tijeku.

    Od siječnja do travnja 2019. Europska komisija provela je javno savjetovanje kako bi prikupila informacije od velikog broja dionika o funkcioniranju i provedbi zakonodavstva EU-a o jednakim plaćama. Sažetak rezultata dostupan je ovdje. Europska komisija trenutačno provodi evaluaciju načela „jednake plaće”, koje je navedeno kao jedan od ciljeva akcijskog plana.

    Osim toga, Europska komisija danas objavljuje pregled nacionalne i europske sudske prakse i primjera dobre prakse u području jednakih plaća, a to su ciljevi akcijskog plana u području upozoravanja i informiranja o razlici u plaćama između spolova. Pregled pruža uvid u funkcioniranje jednake plaće, ali i upućuje na nedostatke u provedbi načela jednakosti plaća u praksi.

    (Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Svim građanima u Osijeku će rasti plaće. Grad Osijek jedini je veliki grad u Hrvatskoj koji ukidanje prireza neće kompenzirati povećanjem poreza na dohodak, tako da će svim građanima rasti plaće

    Usvojen proračun Grada Osijeka za 2024. težak 140 milijuna eura

    Osječko Gradsko vijeće u srijedu je na 19. sjednici većinom glasova usvojilo gradski proračun za iduću godinu u iznosu 140 Više…

    Sanja Bježančević i Milan Blagojević su se osvrnuli na nekoliko ključnih problema i izazova u Osječko-Baranjskoj županiji

    SDP OBŽ – premijer i dalje nastavlja svoj teatar apsurda

    Na danas održanoj konferenciji za medije Županijske organizacije SDP-a govorili su Sanja Bježančević, predsjednica Županijske organizacije SDP-a Osječko-baranjske županije i Više…

    Informacijska kampanja o uvođenju eura trebala je odavno početi - Ljudi žele znati kako će uvođenje eura utjecati na njihove živote

    Hoće li se uvođenje eura iskoristiti za još jedno povećanje cijena?!

    Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan danas je u zagrebačkoj Kući Europe predstavila rezultate svog istraživanja o stavovima građana prema uvođenju eura i Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde