ŽIVOT

Danas je Cvjetnica – nedjelja muke Gospodnje

Današnjom nedjeljom počinje Veliki tjedan

  Objavljeno 28.03.2021
  Darija Kovačić

  Za katolike je danas prvi dan Velikoga tjedna – Cvjetnica, nedjelja palmi ili Muke Gospodnje.

  Današnje misno slavlje počinje ophodom s grančicama, u spomen svečanog Kristovog ulaska u Jeruzalem. U manjoj crkvi ili prikladnom mjestu svećenik blagoslivlja palmine ili maslinove grančice,

  Nakon Evanđelja o Gospodinovu ulasku, zajednica u svečanoj povorci kreće prema crkvi kako bi slavila Kristovu žrtvu. Misno je evanđelje Muka koja se pjeva ili čita. Po starom običaju blagoslovljene se grančice ponesu kući gdje se čuvaju zataknute iza križa na zidu, piše o Cvjetnici Radio Osijek.

  Službeni latinski naziv Nedjelja palmi o muci Gospodnjoj potječe od jeruzalemskih kršćana koji su se od 4. st. okupljali popodne na Maslinskom brdu, i ondje slavili produženo bogoslužje riječi te uvečer u procesiji, s granama palme ili masline u ruci, ulazili u Jeruzalem. Time su vjernički ponovno uprisutnjivali Isusov mesijanski ulazak u Jeruzalem pred početak muke. Običaj se širio s vremenom po Europi, gdje su vjernici upotrebljavali zelene grane i drugih drveća te ih nakon sudjelovanja u bogoslužju stavljali u svoje domove ili na polja sa željom da Bog od njih odgoni zle sile i nevrijeme. S vremenom je uveden liturgijski blagoslov tih grančica na Cvjetnicu pred svečani ophod kako bi postalo očitije da zaštitna moć zelenih grana proizlazi iz blagoslova Crkve, a ne od nekih magijskih sila.
  Mesijanski ulazak u Jeruzalem prvoj je Crkvi bio tako važan da su ga zabilježila sva četiri evanđelista utkavši u izvještaj elemente svoje teologije.

  Crvena boja koja je danas dominantna i također nam želi biti još jedna oznaka Kristove muke, ali i boja vatre, Duha Svetoga koji želi u nama upaliti živu vjeru u Gospodina. Prorok Izaija napisao je četiri pjesme o sluzi Jahvinom, proročanstva o čovjeku patniku koji je Isus gotovo doslovne ispunio. Danas čujemo i treću po redu gdje spominje bičevanje i pljuvanje. Ali svako ovo čitanje završava optimistično, jer pravednik, onaj koji su u Boga uzda, ne očajava nikako. Veli prorok: Zato učinih svoj obraz k’o kremen i znam da se neću postidjeti.

  Poseban običaj se događao za Cvjetnicu. To je običaj djevojačkog umivanja u proljetnome cvijeću, koje je ubrano u polju ili ispred kuće te stavljeno u lavor a i bunar je bio posebno okićen. Time se željla dati počast vodi i cvijeću, mladosti i proljeću.

  Foto: unsplash

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Veliki četvrtak je spomendan u koji je Isus ustanovio dva sakramenta: euharistiju (svetu misu) i svećenički red

  Veliki četvrtak – posljednji dan korizme

  Na Veliki četvrtak do podne nema nigdje mise osim one koju predvodi biskup na kojoj posvećuje sveta ulja, prenosi Radio Više…

  19. ožujka slavimo Očev dan i dan zaštitnika hrvatskog naroda

  Tate, sretan vam vaš dan!

  Na današnji se dan u Hrvatskoj i još nekim europskim zemljama obilježava Dan očeva. 19. ožujka u našoj je zemlji Više…

  Zaposlenici su rođendan DOKKICA-e proslavili skromno, uz rođendansku tortu na poznatoj lokaciji

  Dječji kreativni centar DOKKICA proslavio 10. rođendan

  DOKKICA je 28.2. proslavila svoj 10. rođendan, ali umjesto velike rođendanske proslave, kako je davno planirano, na kojoj su trebala Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Prikazom niza sposobnosti, znanja i vještina Hrvatska vojska opravdala je epitet moderne i moćne oružane sile spremne za obavljanje najzahtjevnijih zadaća.

  [FOTO] Hrvatska vojska oduševila Osječane akcijom “Postani hrvatski vojnik”

  Novi destinacijski časopis je namijenjen informiranju gostiju koji su došli u samu destinaciju i ne traže više uslugu smještaja, već aktivnosti koje se nude

  Predstavljen novi destinacijski časopis “Via Slavonija i Baranja”

  Naši vatrogasci su za sve darivatelje osigurali i prigodne poklone kako bi obilježili ovaj dan

  Dobrovoljno darivanje krvi u JVP Osijek