Arhiva

Dobre vijesti – Osijek će postati glavni grad hrvatske softverske industrije

  Objavljeno 04.09.2016
  OsijekNews redakcija

  OSIJEK bi se mogao pretvoriti u ‘glavni grad’ hrvatske softverske industrije. Krajem prošle godine u Osječko-baranjskoj županiji bilo je registrirano 109 softverskih tvrtki s 420 zaposlenih. Od 2011. godine broj softverskih tvrtki na tom području povećao se za 76 posto, a broj zaposlenih porastao je za 70 posto.

  Važnu ulogu u tom razvoju ima udruga Osijek Software City koju je 2013. godine pokrenulo nekoliko softverskih tvrtki kako bi udruženi radili na povećanju atraktivnosti developerske struke u Osijeku, podizanju konkurentnosti programera i poticanju poduzetništva u ICT sektoru.

  ‘Osijek se pokazao kao izvrsno mjesto za development’

  Bela Ikotić, tajnik Osijek Software Cityja kaže da osim lokalnih tvrtki, svoje razvojne centre u Osijeku otvaraju i tvrtke iz Zagreba.

  ‘Osijek se pokazao kao izvrsno mjesto za development i popriličan broj tvrtki iz Zagreba je svoje razvojne centre odlučilo postaviti baš tu. U kombinaciji s domaćim tvrtkama razvili smo se u ozbiljan centar za razvoj i rast. Kako je jedan od ciljeva zajednice potaknuti poduzetništvo u ICT-u, mnogi naši napori su išli u tom smjeru’, kaže Ikotić.

  U Osijek Software City do sada je uključeno 30-ak tvrtki koje imaju sjedište ili podružnicu u Osijeku te oko 70 fizičkih osoba.

  ‘Nekolicina nas pokrenula je inicijativu početkom 2012. godine u okviru projekta Osijek Software City, želeći pokazati da unatoč aktualnoj gospodarskoj situaciji, volja za radom i stručnost uvijek imaju perspektivu.

  Inicijativa je 2013. je formalizirana kroz udrugu u koju se tijekom protekle četiri godine uključilo tridesetak tvrtki sa sjedištem ili poslovnicom u Osijeku i više od 1000 zaposlenih developera te više od 70 fizičkih osoba. Dugoročni ciljevi ovog projekta su: postići prepoznatljivost Osijeka i povećati atraktivnost developerske struke u Osijeku i konkurentnost programera na tržištu, te potaknuti poduzetništvo u IT sektoru.

  Trenutačno u regionalnoj IT industriji vlada kronični nedostatak osposobljenog kadra, a to se projektom želi promijeniti, naglašavajući koja su znanja i vještine potrebni za lako zapošljavanje u tvrtkama iz ove struke. Korist je obostrana: iz perspektive poslodavca – zapošljavanje educiranog i motiviranog radnika, a iz perspektive radnika – zapošljavanje u perspektivnoj i kvalitetnoj tvrtki’, kaže Ikotić.

  Pokrenut niz obrazovnih aktivnosti za rad u IT sektoru

  Osijek Software City pokrenuo je niz aktivnosti kako bi potaknuli obrazovanje ljudi za rad u IT sektoru. Ikotić kao problem ističe neusklađenost formalnih školskih programa sa stvarnim potrebama tržišta rada, zbog čega su pokrenuli edukativne programe za sve koji bi se željeli usavršavati i zaposliti u IT sektoru.

  ‘Kroz više aktivnosti nastojimo potaknuti ljude svih uzrasta i zanimanja, da sami porade na svom obrazovanju za one poslovne grane u kojima bi željeli raditi te predstave one IT grane u kojima bi se, uz traženo znanje, najlakše mogli zaposliti. Jedan od većih problema u tim nastojanjima jest raskorak između sadržaja formalnih školskih programa i stvarnih potreba tržišta rada. U skladu s tim većina aktivnosti unutar udruge posvećena je upravo edukaciji, kako postojećih, tako i novih developera, dizajnera, testera, sistem administratora, projekt managera i ostalih zanimanja unutar IT sektora’, kaže Ikotić.

  Organizirali su CodeCAMP koji obuhvaća predavanja, radionice i projekte iz područja dizajna i razvoja softverskih proizvoda te sistemske administracije.

  Tu je i Software Startup Akademija koju organizira Microsoft Hrvatska, a riječ je o besplatnoj edukaciji namijenjenoj studentima, srednjoškolcima, zaposlenima i nezaposlenima, odnosno svima koji bi željeli naučiti nešto novo o razvoju softvera i kako razvijati vlastite poslovne ideje.

  Za učenike osnovnih i srednjih škola predviđen je Sat kodiranja. To je globalna inicijativa u kojoj sudjeluju škole iz raznih krajeva svijeta, a cilj je djeci približiti posao računalnog programera.

  Osim toga Osijek Software City organizira i dvije konferencije, poznate i u inozemstvu – Maker Faire u svibnju i KulenDayz u rujnu.

  Tekst: Index.hr

  VEZANE VIJESTI

  Novi preddiplomski studij Matematike i računarstva upisuje prvu generaciju studenata

  Novi preddiplomski studij Matematike i računarstva upisuje prvu generaciju studenata Novi i suvremeni Sveučilišni preddiplomski studijski program Matematika i računarstvo, razvijen Više…

  Osijek Software City i RBA potpisali ugovor o suradnji i sponzorstvu

  U osječkom Poduzetničkom inkubatoru BIOS-u potpisan je ugovor o suradnji i sponzorstvu između RBA i Osijek Software City-a kojim će Više…

  Microsoft i Osijek Software City – Osječani u projektu s milijunima učenika

  Globalni projekt Hour of Code ili Sat kodiranja, kojem je glavni partner tvrtka Microsoft, u Hrvatskoj će se održati od Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Pišite nam u komentar na Facebook-u - rezultat, ili tagirajte svoj kafić za gledanje, ekipu ... :)

  Gdje gledate utakmicu sutra u 20? Tagirajte Vaše kafiće, ekipu …

  Nogometaši Osijeka igrat će protiv moldavskog Petrocuba iz Sarata-Galbene u 1. pretkolu Europske lige. Tako je odlučio ždrijeb u Nyonu

  Osijek ide u Moldaviju, potom na škotski Rangers

  Goran Bare i Majke jučer održali 4. koncert ovogodišnjeg OLJM-a

  [FOTO] Goran Bare poručio:”Ugledajte se na one iz politike i mislite samo na sebe!”