Arhiva

Microsoft i Osijek Software City – Osječani u projektu s milijunima učenika

  Objavljeno 14.11.2016
  OsijekNews redakcija

  Globalni projekt Hour of Code ili Sat kodiranja, kojem je glavni partner tvrtka Microsoft, u Hrvatskoj će se održati od 5. do 11. prosinca u cilju da djeci u osnovnim i srednjim školama približi programiranje kako bi ih se potaknulo da se poslije u životu opredijele za zanimanja budućnosti, tj. zanimanja u IT industriji.
  Projekt provodi nevladina organizacija code.org, dok je nositelj projekta u Hrvatskoj nevladina udruga Osijek Software City koja okuplja više nevladinih udruga diljem zemlje te ih uključuje u ovu inicijativu. Već sada projektu su se priključile nevladine udruge Programerko, Dar, Zadar developers Hub, Mali informatičari Strahoninca (MIS), Poduzetnički inkubator Koprivnica, Connect ID, Centar znanja, Locus Vinkovci te Mirovna grupa mladih Dunav, a ovim putem organizatori pozivaju i druge udruge kao i osnovne i srednje škole diljem Hrvatske da se priključe projektu.

  Sat kodiranja
  – Predviđa se da će globalno u projektu sudjelovati deseci milijuna učenika u više od 180 zemalja. Prošle su se godine u Hrvatskoj uključile 182 škole s više od 7500 mladih, a ove se godine očekuje sudjelovanje više od 200 škola diljem Hrvatske. Slično kao i prošle godine, Microsoft će i ove godine osigurati unaprijeđene Minecraft tutorijale za aplikaciju za kodiranje koja koristi prepoznatljivo okruženje računalne igrice Minecraft, koju igraju milijuni djece diljem svijeta – ističu organizatori.

  Sat kodiranja je projekt kojim se kod mladih podiže razina svijesti i znanja o informatičkim tehnologijama te se potiču vještine kao što su rješavanje problema, logika i kreativnost, što čini temelj za uspješnu karijeru u 21. stoljeću. Microsoft smatra da svaka mlada osoba treba imati mogućnost učiti o računarstvu te tako stvarati nova rješenja i projekte preko tehnologije.

  IT od vrtića
  – IT postaje nezaobilazan u svim sferama našeg života, bilo poslovno ili privatno. S obzirom na to da će do 2020. devedeset posto poslova zahtijevati neki stupanj digitalnih vještina, važno je da se mladi što ranije sustavno upoznaju s tehnologijom i njenim mogućnostima. Djeca se s tehnologijom trebaju upoznati već u vrtićkoj dobi, a svakako od prvog razreda osnovne škole, što još, nažalost, nije slučaj u Hrvatskoj. Projekti kao što je Sat kodiranja upravo imaju cilj promovirati IT među mladima i razbiti mit da je programiranje rezervirano samo za genijalce. Uvjeren sam da ćemo na ovaj način mnoge mlade zainteresirati za bavljenje IT-jem te im tako dati temelj za uspješno snalaženje na tržištu rada – rekao je Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

  Bela Ikotić
  tajnik Udruge Osijek Software City

  ULAGANJE U BUDUĆNOST MLADIH
  “Nositelj Sata kodiranja za područje Hrvatske je Udruga Osijek Software City. Sva djeca bi se trebala upoznati s programiranjem, pogotovo jer na taj način uče kako razmišljati, rješavati probleme, kako u računalnom svijetu, tako i u stvarnom. Percepcija da djeca danas znaju koristiti računala, tablete i mobitele je pogrešna. Oni znaju koristiti programe i aplikacije, međutim pozadinu ne znaju. Trenutni kurikulum ih ograničava na obradu dokumenata i prezentacija, umjesto da ih uči kako stvarati programe. Zato želimo održati Sat kodiranja u svakoj školi i edukativnoj ustanovi, što je ujedno i prvi korak od uvođenja programiranja u škole na način koji je primjeren uzrastu“, rekao je Bela Ikotić, tajnik Udruge Osijek Software City te naglasio kako je Osijek Software City ovaj tjedan dobio Posebnu povelju za osnaživanje uloge edukacije u društvu i podizanje svijesti o znanjima budućnosti od PMI Hrvatske za prošlogodišnju organizaciju Sata kodiranja u Hrvatskoj.
  Eduard SOUDIL

  VEZANE VIJESTI

  Novi preddiplomski studij Matematike i računarstva upisuje prvu generaciju studenata

  Novi preddiplomski studij Matematike i računarstva upisuje prvu generaciju studenata Novi i suvremeni Sveučilišni preddiplomski studijski program Matematika i računarstvo, razvijen Više…

  Osijek Software City i RBA potpisali ugovor o suradnji i sponzorstvu

  U osječkom Poduzetničkom inkubatoru BIOS-u potpisan je ugovor o suradnji i sponzorstvu između RBA i Osijek Software City-a kojim će Više…

  Dobre vijesti – Osijek će postati glavni grad hrvatske softverske industrije

  OSIJEK bi se mogao pretvoriti u ‘glavni grad’ hrvatske softverske industrije. Krajem prošle godine u Osječko-baranjskoj županiji bilo je registrirano Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Pišite nam u komentar na Facebook-u - rezultat, ili tagirajte svoj kafić za gledanje, ekipu ... :)

  Gdje gledate utakmicu sutra u 20? Tagirajte Vaše kafiće, ekipu …

  Nogometaši Osijeka igrat će protiv moldavskog Petrocuba iz Sarata-Galbene u 1. pretkolu Europske lige. Tako je odlučio ždrijeb u Nyonu

  Osijek ide u Moldaviju, potom na škotski Rangers

  Goran Bare i Majke jučer održali 4. koncert ovogodišnjeg OLJM-a

  [FOTO] Goran Bare poručio:”Ugledajte se na one iz politike i mislite samo na sebe!”