ŽIVOT

Europa izbjegava pooštrenje zakona o elektroničkim cigaretama

Neke zemlje, među kojima Rumunjska i Bugarska dopuštaju e-cigarete u javnim prostorima, iako su dokazano štetne...

Objavljeno 21.09.2019
Ivona Amidžić

Europa izbjegava trend pooštravanja zakona o elektroničkim cigaretama, nakon što su one nedavno zabranjene u Indiji i njezinih aromatiziranih inačica u nekoliko američkih zemalja, uključujući New York.

E-cigarete, koje su prema nedavnom izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) neosporno štetne, a o čemu pročitajte OVDJE,, sve su popularnije nakon što su se pojavile sredinom 2000-ih godina.

Američki predsjednik Donald Trump je obećao zabranu aromatizirnaih cigareta na saveznoj razini nakon smrti sedam pušača od teških plućnih bolesti u Sjedinjenim Državama.

U Europi e-cigareta podliježe istim zakonima kao i klasična – uz zabranu prodaje mlađima od 18, zabranjeno je njihovo uživanje u javnim prostorima i ograničeno im je oglašavanje.

Neke zemlje, među kojima Rumunjska i Bugarska dopuštaju e-cigarete u javnim prostorima.

Europska komisija mora podnijeti izvješće do 20. svibnja 2021.kako bi se eventualno izmijenila direktiva koja je trenutno na snazi. Ona ograničava količinu nikotina u e-cigaretama i tekućina za punjenje te zabranjuje neke aditive, na temelju raspoloživih znanstvenih informacijama o učincima elektroničke cigarete.

Za pravila o aromama i tekućinama za punjenje bez nikotina odgovorne su države članice.

Indija je u srijedu zabranila proizvodnju, uvoz i prodaju e-cigareta, u javnozdravstvenoj odluci koja će pogoditi planove za širenje na indijsko tržište kompanija poput Juul Labsa i Philipa Morrisa.

Zabrana će se naknadno razraditi posebnom uredbom. Zasad se zna da će uključivati kaznu za prekršitelje od tri godine zatvora, no nejasno je hoće li se zabraniti i upotreba e-cigareta.

(Hina)

foto: pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

To se odnosi na proizvode, kao što su slamke, štapići za uši, pribor za jelo, tanjuri, oksorazgradiva plastika, spremnici za hranu, čaše, ...

EU: Zabrana plastike za jednokratnu upotrebu od 2021.

Zastupnici Europskog parlamenta u srijedu su podržali zabranu jednokratnih plastičnih proizvoda na tržištu EU-a za koje postoje alternative, veće recikliranje Više…

Dosad nismo znali puno o tomu na koji način e-cigarete mogu utjecati na zdravlje srca, a najnoviji bi podaci mogli biti "poziv na buđenje"

E-cigarete povećavaju rizik od srčanog udara!?

E-cigarete povećavaju rizik od srčanog udara i razvoja depresije, pokazali su rezultati nove studije predstavljeni na nedavno održanoj godišnjoj konferenciji Europskoga kardiološkog društva Više…

Povećan broj oboljelih bolesnika od gripe koji su pregledani/hospitalizirani u KBC-u Osijek

Posjete bolesnicima u KBC Osijek – ZABRANJENE !!!

S obzirom na povećan broj oboljelih bolesnika od gripe, koji su pregledani/hospitalizirani u KBC-u Osijek, a u svrhu prevencije eventualne Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Čestitamo našim mladim sportašima na svim medaljama! Samo tako i dalje!

Mladi kataši/ce KK Hrvatski sokol u Osijek donijeli 5 odličja

Tražimo dodatnih dvoje lega/legica koji će nam pomoći u kreiranju sadržaja na portalu OsijekNews.hr kroz zabavne, aktualne i zanimljive fotke iz grada Osijeka.

Voliš fotkat lega?

Novi datum nije poznat - Provjerite mogućnosti vraćanja kupljenih ulaznica

City Show ODGOĐEN!