ŽIVOT

Fortenova grupa preuzela osječki mljekaru

Otkup mlijeka započinje danas, a prerada u subotu, 2. siječnja

Objavljeno 01.01.2021
Ivona Amidžić

Osječka mljekara od danas, 1. siječnja 2021. nastavlja s proizvodnjom u sklopu Belja. Otkup mlijeka započinje danas, a prerada u subotu, 2. siječnja, prenosi Radio Osijek. Nastavlja se sedamdesetogodišnja tradicija proizvodnje domaćih mliječnih proizvoda u Osijeku, a u proizvodnji će ostati 88 radnika.

Preuzimanje imovine bivše MEGGLE-ove mljekare u Osijeku realizirano je u skladu s potpisanim sporazumom između Fortenova grupe i MEGGLE Hrvatska o kupoprodaji proizvodne imovine, nakon što je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja Belju plus odobrila namjeru provedbe koncentracije u djelatnosti proizvodnje mliječnih proizvoda.

Sirovinu za osječku mljekaru Belju će isporučivati 249 kooperanata, a ukupne procijenjene dnevne količine isporuke kreću se na razini većoj od 20.000 litara mlijeka. Cijena mlijeka je tržišna i ovisi o kvaliteti mlijeka (I ili II razred), udjelu mliječne masti i udjelu proteina.

Ujedno, Belje plus će proizvođačima isplaćivati i tvorničke premije u skladu s količinama isporučenog mlijeka.

„U ovim okolnostima, dok svjedočimo tragedijama ljudi i cijelih gradova, osiguravanje budućnosti kroz obnovu, ne samo objekata, nego i gospodarstva, najveća je poruka optimizma koju možemo poslati stradalima. I naše preuzimanje ovog osječkog pogona jedna je od takvih poruka. Sa širenjem mliječne proizvodnje u Fortenova grupi, omogućili smo održanje zaposlenosti značajnog broja zaposlenika, kooperantima osiguravamo kontinuitet isporuka mlijeka, a kroz proizvode više dodane vrijednosti koje ćemo raditi u Osijeku, otvaramo i novu razvojnu perspektivu za Slavoniju i Baranju, pa i dodatna zapošljavanja u budućnosti. Fortenova grupa je ovu akviziciju realizirala ciljano i u pravom trenutku – osim što kupci sve više preferiraju proizvode od domaće sirovine, u 2020. je konačno zaustavljen trend drastičnog pada proizvodnje domaćeg mlijeka, pa će novi proizvodi koji će izlaziti iz ovih pogona biti dodatan poticaj rastu količinske proizvodnje i smanjivanju uvoza mlijeka u Hrvatsku. Mislim da za jednu kompaniju, ali i za cijelu zajednicu, nema boljeg početka nove godine“, rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe prilikom formalnog preuzimanja pogona osječke mljekare.

„Belje od danas ima dvije tvornice mliječnih proizvoda – jednu u Belom Manastiru i jednu u Osijeku. U Belom Manastiru nastavljamo s proizvodnjom ABC sira, jednog od najjačih brendova u regiji, a u Osijeku pokrećemo proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda za koje postoje proizvodne linije. Imamo tradiciju proizvodnje, iskustvo i znanje pa je i logično da je za prvu investiciju Fortenova grupe izabrana upravo proizvodnja mliječnih proizvoda. U mljekari u Osijeku, u prvo vrijeme, proizvodnja će biti fokusirana na kupce s kojima smo postigli dogovore o plasmanu. Naš novi asortiman mliječnih proizvoda najviše kvalitete, proizvedenih isključivo od hrvatskog mlijeka, plasirat ćemo na tržište početkom proljeća“ – istaknuo je Andrej Dean, predsjednik Uprave Belja plus, uz naglasak da će Belje kontinuirano raditi na unapređenju odnosa sa svojim kooperantima.

Kooperanti osječke mljekare Belje su uglavnom OPG-ovi s područja pet slavonskih županija, od Mohova na istoku do Čađavice na zapadu. Uglavnom je riječ o farmama s dugogodišnjom tradicijom proizvodnje mlijeka, na kojima radi više generacija u obitelji, uz veliku brigu o životinjama, kvaliteti ishrane i kvaliteti mlijeka.

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Na ocjenjivanju kakvoće kulena održanom na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku Belje je osvojilo dvije zlatne medalje

Dvije zlatne medalje za Beljski kulen

Na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku održano je prvo ocjenjivanje kakvoće kulena u organizaciji te znanstvene institucije koja je dugogodišnji Više…

Stanovnicima Siska, Petrinje i Gline predano je 10.000 litara mlijeka i 1.000 paketa prehrambenih proizvoda Belja

Mlijeko iz osječke mljekare Belje doniralo Banovini

Prvu količinu mlijeka proizvedenog u osječkoj mljekari, koju je preuzelo posljednjeg dana u 2020. godini, Belje je namijenilo stradalima u Više…

„Meggle grupa je svjesna koliko je važno sačuvati proizvodnju mlijeka u Osijeku zbog čega smo našu odluku odlagali dok je god to bilo moguće"

Potpisan sporazum: Belje plus preuzima Meggle mljekaru u Osijeku

Belje plus, članica Fortenova grupe, i MEGGLE Hrvatska postigli su dogovor i potpisali sporazum o kupoprodaji imovine MEGGLE-ove mljekare u Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša