KULTURA

[FOTO] OSCANS – spektakularna razglednica grada Osijeka

Zadatak natjecatelja bio je prikazati svijet 50 godina nakon današnjeg dana. Hoće li biti sretan i vedar ili mračan i apokaliptičan? Koja je njihova vizija? Koju poruku žele poslati javnosti? Pogledajte!

Objavljeno 23.05.2023
Matija Ivanković

Dok svi pričaju o urbanim događajima, grad Osijek ga je proteklog vikenda živio! Na glavnom osječkom trgu, trgu Ante Starčevića, Osječka tvornica ideja okupila je 20 umjetnika iz čak 7 zemalja te ostavila posjetitelje oduševljenima i bez teksta.

O čemu je zapravo riječ? Riječ je o festivalu urbane umjetnosti i kulture – OSCANS graffiti jamu u organizaciji Osječke tvornice ideje i Sugar Factorya. Događaj je bio zamišljen kao sredstvo popularizacije ulične umjetnosti, a kako sami organizatori kažu – nitko nije krio zadovoljstvo.

Cijeli događaj započeo je u 10 sati s radionicama za najmlađe i transferom znanja. Tako su suci popodnevnog glavnog događaja održali graffiti školu gdje su mlade učili o osnovama graffita, umjetnosti te ponašanju i kulturi na ulicama. Na radionicama se tražilo mjesto više, što zbog mogućnosti učenja od legendarnih umjetnika Daleta, Ateka i Mr. Paina, što zbog Ledo sladoleda kojima su nagrađeni svi sudionici. Roditelji i djeca izrazili su veliko zadovoljstvo s prilikom za učenjem te potrebu za više ovakvih radionica na godišnjoj razini.

Glavni događaj započeo je u 13:30 sati kada je počelo okupljanje umjetnika koji će sudjelovati u graffiti natjecanju te izvlačenje površina na kojima će imati priliku crtati. Također, umjetnici su i svega sat vremena prije natjecanja dobili službenu temu bitke – 50 godina nakon.

Organizatori su na ovaj način htjeli istaknuti kako su graffiti i ulična umjetnost odličan medij za slanje poruke te intervenciju u prostoru i društvu. Zadatak natjecatelja bio je prikazati svijet 50 godina nakon današnjeg dana. Hoće li biti sretan i vedar ili mračan i apokaliptičan? Koja je njihova vizija? Koju poruku žele poslati javnosti? Sat vremena graffiteri su svoje vizije ocrtavali na papiru te smišljali kako će se istaknuti pored drugih i osvojiti vrijedne nagrade. Domaću, osječku, scenu predstavljali su Rebus i Wasko te Moler i Heir, kolege iz Hrvatske Tramsky i Rancho, Mađarsku Coke i Suzie, Sloveniju Azram i Boriz, Slovačku Doke i Rems, Srbiju Wunste, Junk, Hope i Noks, Italiju Ypsilon i Dr8ste te grčko hrvatsku kombinaciju Snuz i Sec.

S otkucajem osječke konkatedrale za 15 sati, započeo je i OSCANS graffiti battle. Umjetnici su žurno uzeli sprejeve te započeli s ocrtavanjem skica na tramvaj i dva autobusa. Kako su prolazili sati i minute, vozila su dobivala novo oličje, a nekoliko tisuća posjetitelja stajalo je i oduševljeno promatralo što se događa i u što će sve te šare, crte i linije izrasti. Ponovno, s otkucajem 19 sati, natjecanje je i službeno završeno. Tada su na scenu stupili suci koji su imali velik izazov, kako izabrati najbolje od najboljih? U pomoć su im pristigli i svi natjecatelji te sudjelovali u ocjenjivanju rangirajući konkurenciju, a koliko je odabir bio težak govori i činjenica da su o pobjednicima i mjestima odlučivali svega jedan ili dva boda.

Prvo mjesto odnijela je ekipa iz Slovenije koja je bogatija za 800,00€ i bogat LELO sponzorski paket i zlatnu plaketu Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn. Drugo mjesto pripalo je ekipi iz Srbije, Noksu i Wunsteu koji su bogatiji za 400,00€ te bogat sponzorski paket i srebrnu plaketu. Treće mjesto otišlo je grčko hrvatskoj senzaciji koja je bogatija za 200,00€ te također bogat sponzorski paket i brončanu plaketu.

Osim samog graffiti dijela, posjetitelji su imali priliku uživati u Artbeat izložbi, breakdance natjecanju i bogatim zvucima hip hopa uz opuštajuću chill zonu i Beck’s – službeno pivo festivala. Tako je cijeli festival u potpunosti bio zaokružen te proslavio 50 godina postojanja hip hop kulture, a grad Osijek stavio na mapu kao središte urbanih gradova Europe. No, što je “najslađe” za sve umjetnike? After battle after party! Dan nakon natjecanja, velika
većina umjetnika s natjecanja se okupila te oslikala novi osječki zid, “Dale Hall Of Fame”, i jedno novo vozilo – kombi. U opuštenoj atmosferi brojni umjetnici ostavili su trajni trag u Osijeku te izrazili želju za ponovnim dolaskom što govori o samoj kvaliteti organizacije i slavonskog gostoprimstva.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Najavljen je festival urbane kulture i graffiti jam natjecanje koje će se održati u subotu, 20. svibnja na Trgu Ante Starčevića. Središnji i glavni dio programa je graffiti battle natjecanje!

Oscans – U centar Osijeka stižu najbolji umjetnici iz 7 zemalja

Danas se u prostorijama udruge Osječka tvornica ideja održala konferencija za medije na kojoj je najavljen festival urbane kulture i Više…

Ove godine, na atraktivnoj lokaciji u Osijeku, 20 talentiranih umjetnika, odnosno 10 timova, u uzbudljivoj bitci 2vs2 oslikavat će autobus, tramvaj i kombije...

OSCANS – veliki graffiti događaj u Osijeku

Atraktivna lokacija u centru grada, 10 timova, jednak broj sprejeva, jednake boje, jednaka tema koja će biti zadana sat vremena Više…

Promocija knjige „Blackbook Croatia“ u kojoj su predstavljena čak 192 rada najboljih hrvatskih graffiti umjetnika

Blackbook Croatia: Po prvi put u knjizi objedinjeni radovi hrvatske graffiti scene

U subotu 12. veljače 2022. u Caffe baru Pepermint u 19.00 sati održat će se promocija knjige Blackbook Croatia, uredničkog Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Kviz će biti moguće pratiti na hrvatskom, ali i engleskom jeziku, uživo ili online putem Google obrasca. U uskrsnom filmskom tjednu premijerno na film kina Urania stižu i 2 nova naslova

Filmski kviz kao poklon za Uskrs

Bogat kazališni i filmski program u kinu Urania se nastavlja i narednih mjeseci, a u pripremi je mnoštvo novih i zabavnih naslova.

Kino Urania – 3 premijere, 7 novih predstava i 2. filmski kviz

Poziv je otvoren za sve mlade (i sve koji se tako osjećaju) raspoložene za timski i kreativni rad koji se ne ustručavaju istaknuti svoje mišljenje i žele naučiti nešto novo

Pridruži se Klubu kazališne publike u Osijeku!