ŽIVOT

FOTO (Sve osječke lokacije): Čarolija je – ready! Advent može početi! Ribarska ulica navodno ‘off’!?

Neslužbeno se doznaje da adventa na mikrolokaciji u Ribarskoj ulici možda ipak neće biti!? Fotografija svjedoči kako nema uređivanja ...

Objavljeno 29.11.2018
Antonela Verković

Sve je spremno za Advent u Osijeku. Glavna lokacija u Perivoju kralja Petra Krešimira IV, nasuport Sokolskog doma skoro je potpuno spremna, kao i mikrolokacija u Tvrđi. Jedino, neslužbeno se doznaje da adventa na mikrolokaciji u Ribarskoj ulici možda ipak neće biti!? Fotografija svjedoči kako nema uređivanja … Ali, još nema potvrde!

Uz središnje događanje ”Advent u Parku” (Park kralja Petra Krešimira IV) te manifestaciju ”Božić u Tvrđi”, očekuje vas još blagdanskih sadržaja koje smo već ranije najavili poput ”Motomrazova” s darovima za najmlađe i veselog ”Božićnog tramvaja” s vilenjacima i predstavom za djecu.

Imali smo prilike pitati i direktora Turističke zajednice grada Osijeka Sašu Uranjeka nešto više o programu i organizaciji Adventa.

Gotovo sve je spremno i nismo se susreli ni sa kakvim poteškoćama prilikom organizacije. Tvrđa će imati zanimljivu ugostiteljsku ponudu gdje su se udružili razni ugostitelji. Bit će desetak kućica i gastronomska ponuda gdje su se dogovorili da svaka kućica nudi nešto drugo, nema dupliranja i istih ponuda na više kućica. Cijela ponuda je po okusima Slavonije – od piva, vina, suhomesnatih proizvoda do slastica i proizvoda OPG-ova.  Planiran je i bogat glazbeni program uz nekoliko koncerata. Točni datumi će se dogovoriti u hodu, a najzanimljivija priča bit će rođendanska torta gradu i klizalište koje se otvara sutra. Izdvojio bih i koncert popularne grupe Vatra već za rođendan grada– rekao je Uranjek.

ADVENT U PARKU

Uz blagdanski osvijetljene šetnice parka nalaze se kućice s obrtničkim proizvodima i ponudom lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i gastronomskom ponudom, dječji vrtuljak – karusel, središnje gradsko božićno drvce i simbol predbožićnog vremena, veliki Adventski vijenac.

Tu je i kupola u kojoj će mjesto za sebe pronaći i najzimogrozniji te velika pozornica s preko 20 vrhunskih koncerata, a već prvih dana Adventa očekuje vas koncert popularne grupe Vatra, povodom dana Grada Osijeka u nedjelju 2. prosinca.

Bit će tu i koncerti bendova Belfast food, Gustafi, Scifidelity orchestra, lokalni DJ-i, rock i zabavni bendovi iz šire regije te koncerti duhovne glazbe nedjeljom. Za djecu pripremaju se posebni programi, predstave, radionice i igraonice, skulpture u ledu i natjecanja.

U dvorištu obližnjeg Sokolskog doma, na nikad većem gradskom klizalištu, ledena ploha od 1500 kvadratnih metara osječkim će klizačima dati priliku za užitak u ledu kojeg su za sada, u Hrvatskoj imali samo Zagrepčani.

”BOŽIĆ U TVRĐI”

Od popratnih događanja na Božiću u Tvrđi ističemo radionice za djecu uz izradu božićnih ukrasa, radionice plesa i pisanja pisama te pričanje priča za djecu u društvu božićnih vilenjaka. Djecu pozivamo i da svakako iskoriste priliku Djedu Božićnjaku napisati pismo sa željama za Božić i ubaciti ga u poseban poštanski sandučić, a oni koji su tijekom godine bili dobri, moći će i sami upoznati veselog Djedicu!

I odrasli će doći na svoje jer očekuju ih zanimljiva natjecanja u disciplinama cijepanja drva, pečenja kobasica te pivski sprint, a za dodatnu zabavu pobrinut će se DJ, No Jazz Band, OK Club, Red Roosters i Plesni studio Shine.

OSTALI ZANIMLJIVI DOGAĐAJI TIJEKOM ADVENTA

30.11. – LAMPIONI ZA DAN GRADA 

Tradicionalno uoči Dana grada održat će se velika izložba lampiona koje izrađuju djeca osječkih osnovnih škola. Izložba će se u predvečernjim satima otvoriti u Arheološkom muzeju u Tvrđi (zgrada Glavne straže) gdje će se odabrati i najljepši lampioni. Oko 18:45 djeca će na Trgu Sv. Trojstva u zrak pustiti stotine lampiona te tako i nebo nad gradom obasjati adventskim svjetlom.

TIJEKOM CIJELOG MJESECA – Božićna čarolija za djecu u TC Portanova

25.12. – BOŽIĆNI KONCERT HPD ”LIPA” –  Na prvi dan Božića u 20 sati, crkva Sv. Mihaela u Tvrđi, tradicionalni humanitarni božićni koncert Hrvatskog pjevačkog društva Lipa. Ulaz je slobodan.

26.12. – BOŽIĆNI KONCERT PJEVAČKOG DRUŠTVA SV. JOSIPA – Na drugi dan Božića u 19:45, crkva Sv. Jakova (Kapucinska crkva), Naglasak će u programu biti na božićnim popijevkama iz svih krajeva Hrvatske. Osim mješovitoga i muškoga zbora Pjevačkoga društva sv. Josipa Osijek nastupit će poznati vokalni i instrumentalni solisti. Zborove priprema i njima će na koncertu ravnati zborovođa prof. Slaven Batorek uz korepeticiju prof. Mirte Masle. Ulaz je slobodan.

27./28./29.12., NOVOGODIŠNJI KONCERT S TRI TENORA – Proveselite se na Novogodišnjem koncertu u osječkom Hrvatskom Narodnom Kazalištu. Za kraj mjeseca prosinca i veseli početka nove 2019. godine počastite se koncertom za koji se uvijek traži karta više!

12./14./17./19.12., ORAŠAR – I ovoga Adventa, tijekom mjeseca prosinca u Hrvatskom Narodnom Kazalištu u Osijeku uživajte u jednoj od najljepših božićnih priča, baletu koji oduševljava djecu i odrasle – Orašar, Petra Iljiča Čajkovskog. Izvedbe su navedenih datuma u 19 sati.

Lokacijama su fotoaparatom prošetali Alan Srčnik i Mihael Šilac

Foto: Alan Srčnik & Mihael Šilac

GALERIJA

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Advent se vraća u bajkovitu Tvrđu, tridesetak imena u glazbenoj ponudi, 20 večernjih bajki, gastronomija... biti će ovo još jedan Advent za pamćenje!

FOTO Osječki se Advent vraća u bajkovitu Tvrđu i počinje 2. prosinca, na rođendan grada Osijeka

Advent u Osijeku počinje 2. prosinca, na 236. Dan grada Osijeka, i uz bogat gastro i glazbeni program trajat će Više…

Danas je održano prvo ocjenjivanje hrvatskih piva, a od testiranih uzoraka pobjednici će biti objavljeni na skorom Adventu u Osijeku

FOTO Prvo ocjenjivanje kvalitete hrvatskih piva na PTF-u

Završilo je  prvo ocjenjivanje kvalitete hrvatskih piva koje je održano danas na PTF-u u Tvrđi, voditelj Ocjenjivanja bila je izv. Više…

Poštujući odluku gradonačelnika organizatori Adventa izmjestili su lunapark na primjerenije mjesto za takvu vrstu zabave, a i dovoljno je blizu Tvrđi i Trgu Svetog Trojstva

Adventski lunapark na zahtjev gradonačelnika izmješten na drugu lokaciju

Organizatori osječkoga Adventa, Kulturni centar i Turistička zajednica grada Osijeka, u završnim su pripremama kako bi pred Osječane i njihove Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

FIPO je jedinstvena izviđačka aktivnost čiji je osnovni cilj provedba dijela izviđačkog programa koji potiče kulturno umjetničko-amaterski izričaj djece i mladih posebice putem pjesme, glume i raznih kreativnih radionica

FOTO 21. Festival izviđačkih pjesama – FIPO

Izgradnja zgrade realizirana je kroz EU projekt „Legosi u centru – mjesto za nas“ vrijedan gotovo 11 milijuna kuna, najmodernija i najopremljenija zgrada za pružanje socijalnih usluga u Hrvatskoj

U Osijeku otvorena najmodernija zgrada za pružanje socijalnih usluga u Hrvatskoj

Održati će se čak 40 radionica z robotike, dronova, modelarstva, informatike, elektroničkih i digitalnih sklopova te 3D modeliranja i printanja, svi su dobrodošli!

FOTO Na osječkom Pampasu otvoren 4. Tehnicoolum